Rijeka je domaćin studentskog kongresa zaštite zdravlja Sanitas koji je okupio tri stotine sudionika

Dva dana kongresa, na kojem sudjeluje stotinjak sudionika uključuju pozvana predavanja stručnjaka iz raznih grana znanosti, studentska usmena i poster izlaganja te tematske radionice.

Rijeka – Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je svečano otvoren 2. Studentski kongres zaštite zdravlja – Sanitas 2019. koji se održava i tijekom današnjeg dana. Riječ je o stručno-znanstvenom kongresu čija su ciljana publika studenti biomedicinskih smjerova i prirodnih znanosti iz Hrvatske i šire regije.

Dva dana kongresa, na kojem sudjeluje stotinjak sudionika uključuju pozvana predavanja stručnjaka iz raznih grana znanosti, studentska usmena i poster izlaganja te tematske radionice.

– Od početka je cilj ovog kongresa povezati srodne biomedicinske struke. Ponosni smo što ove godine imamo prijavljen veliki broj sudionika, studenata s Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, kazala je uoči svečanog otvorenja Maša Lovrović, predsjednica Organizacijskog odbora Sanitasa. U ime Organizacijskoj odbora zahvalila je na podršci Sveučilištu u Rijeci, Studentskom zboru i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Neke od tema ovogodišnjeg kongresa su pesticidi i njihov utjecaj na organizam čovjeka, trovanje ugljikovim monoksidom. Održat će se i nekoliko zanimljivih radionica, jedna od njih je o institucionalnoj higijeni, nadzoru i praćenju različitih vrsta komaraca te radionica „igre uloga“, u kojoj se uči kako se postaviti u situacijama suočavanja s nasiljem.

Usto, predviđena su predavanja, prezentacije i radionice na temu zaštite zdravlja,  prevencije, smanjenja zaraznih bolesti, ali i problemi moderne medicine kao što je prekomjerna upotreba antibioitka ili zdravstveni problemi uslijed načina života.

– Kao nastavnik Medicinskog fakulteta ponosna sam na naše studente, jer osim studiranja, vrlo su aktivni u znanstveno-istraživačkom radu i prezentiranju svojih rezultata, a vidimo da su jako dobri i u organizaciji  kongresa,  pohvalila je studente, članove Organizacijskog odbora  Sanitasa izv. prof. dr. sc. Ivana Gobin, predsjednica Znanstvenog odbora. Na svečanosti otvorenja 2. Studentskog kongresa zaštite zdravlja pozdravila je goste s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i studente Sveučilišta u Mostaru te svim sudionicima zaželjela dinamičan, uspješan i zanimljiv Sanitas.

Na svečanom otvorenju okupljene je pozdravio i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc Tomislav Rukavina. Čestitao je na organizaciji već drugog Kongresa posvećenog okolišnom zdravlju.

– Medicinski fakultet i dosada je podržavao ovakve inicijative i studentske projekte, obećavam da će ta podrška biti i veća nego do sada, rekao je dekan  prof.dr.sc. Rukavina.

Tematika zaštite zdravlja, odnosno prevencije trenutno je u fokusu suvremene medicine. Edukacijom sudionika o aktualnim problemima omogućava se stjecanje dodatnih znanja koja nisu obuhvaćena fakultetskom nastavom te se sudionike potiče na sudjelovanje u istraživanjima i suradnju. Također, ovaj kongres podiže razinu osviještenosti i skrbi o vlastitom zdravlju i načinu života u općoj populaciji što pomaže u prevenciji nezaraznih kroničnih bolesti. Edukacijom javnosti nastoji se umanjiti i problem zaraznih bolesti koje se mogu izbjeći ali i problem moderne medicine, kao što je prekomjerna uporaba antibiotika te zdravstveni problemi koji nastaju zbog načina života.

Studentima pruža priliku da se upoznaju s događajem kongresnog formata, izlože rezultate vlastitog istraživanja pred svojim kolegama i profesorima te da stvore mrežu kolega i suradnika koja će im pomoći u daljnjem razvitku kao stručnjacima ili znanstvenicima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!