Rijeka jestivi grad – Zapuštena zelena površina na Mlaci postaje vrt s mediteranskim voćkama

Rijeka jestivi grad – Zapuštena zelena površina na Mlaci postaje vrt s mediteranskim voćkama

Ilustracija

Jestive gradove stvaraju stanovnici naselja u kojima nastaju, a posebni su po tome što građanima daju osjećaj prehrambene sigurnosti, povezanosti s prirodom te jačaju osjećaj zajedništva i suradnje među ljudima

Rijeka – U subotu 11. siječnja 2020. godine od 9 do 14 sati nastavljaju se aktivnosti projekta Rijeka jestivi grad sjeverno od nebodera Giuseppea Duella 2 na Mlaci. Nakon nekoliko manjih akcija čišćenja i sadnje tijekom 2019. godine, u ovoj akciji građanska inicijativa Tranzicijska inicijativa Rijeka postavlja sjenicu na zapuštenu zelenu površinu koju će zajednički očistiti članovi inicijative uz druge građane. Na tako uređenoj površini, građani će posaditi nekoliko sorti mediteranskog voća među kojima su mandarina, rogač, stara sorta nara, kaki te dvije vrste smokve.

Svijetom se posljednjih godina širi pokret jestivih gradova koji javne zelene površine pretvaraju u vrtove zasađene jestivim biljem koje je svima dostupno. Jestive gradove stvaraju stanovnici naselja u kojima nastaju, a posebni su po tome što građanima daju osjećaj prehrambene sigurnosti, povezanosti s prirodom te jačaju osjećaj zajedništva i suradnje među ljudima.

Na sudjelovanje u akciji čišćenja, članovi Tranzicijske inicijative Rijeka, pozivaju sve zainteresirane građane koji im žele pomoći da zelenu površinu pripreme za sadnju voćki.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!