Rijeka napredovala za još 23 mjesta na svjetskoj rang listi Startup ekosustava

Poziciji Hrvatske uvelike je pridonio i prvi hrvatski jednorog Infobip, ujedno i član Programskog vijeća Startup inkubatora Grada Rijeke.

Rijeka – U ovogodišnjem izvješću vodeće svjetske platforme za mapiranje i analizu startup ekosustava StartupBlink Rijeka je napredovala za još 23 mjesta u odnosu na prošlu 2020. godinu.

Analizom je obuhvaćeno 1.000 gradova iz 100 zemalja svijeta, a Rijeka je na listi rangirana na 438. mjestu te zadržala treću poziciju u Hrvatskoj, iza Zagreba i Pule.

-StartupBlink u ocjeni startup ekosustava koristi metodologiju koja obuhvaća broj postojećih inovacijskih startupova, coworking prostora, akceleratora, lidera te potpornih organizacija. Rijeka svoju poziciju ponajprije zahvaljuje 20 prijavljenih startupova, među kojima su i bivši korisnici Startup inkubatora, kao i uspješna poduzeća njegovih mentora, prenosi Grad Rijeka.

Pored toga, kvaliteti poticajnog poduzetničkog okruženja pridonose dva co-working prostora – jedan u okviru centra RiHub, a drugi u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin, te razvojne i potporne organizacije Smart RI – centar kompetencija za pametne gradove, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci Step RI, Startup inkubator Rijeka, Proizvodni park Torpedo te već spomenuta RRA Porin.

U sklopu službenog predstavljanja najnovijeg poretka platforme StartupBlink – Official launch of The Global Startup Ecosystem Index Report 2021, priliku da prezentiraju lokalni ekosustav, kako dalje prenose iz Grada Rijeke, dobila je RRA Porin, prigodom čega je spomenut i projekt koji će do 2023. značajno unaprijediti riječki startup ekosustav – Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju Energana.

Hrvatska je na globalnoj ljestvici pozicionirana na 37 mjestu, dva više nego godinu ranije, a StartupBlink je ocjenjuje kao regionalnog lidera i idealno mjesto za startupove iz kategorija Foodtech, Hardware/IoT i Software/Data. Poziciji Hrvatske uvelike je pridonio i prvi hrvatski jednorog Infobip, ujedno i član Programskog vijeća Startup inkubatora Grada Rijeke.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }