Rijeka od Uljanik grupe i 3. maja potražuje više od 20 milijuna kuna temeljem neplaćene komunalne naknade

Hrvoje Burić pitao je i što će Grad Rijeka poduzeti u smislu naplate duga od Grupe Uljanik d.d., a Obersnel je odgovorio kako su „trenutačno u tijeku kontakti i razgovori, kako s Uljanikom d.d., tako i s Brodogradilištem 3. maj d.d. i tvrtkom Uljanik Strojogradnja Diesel d.d., nakon čega će se donijeti odluka o daljnjem postupanju“.

Rijeka – Uljanik grupa, kao vlasnik brodogradilišta 3. maj, dužna je Gradu Rijeci više od 20 milijuna kuna temeljem neplaćene komunalne naknade. Proizlazi to iz odgovora gradonačelnika Vojka Obersnela na pitanje vijećnika Hrvoja Burića o postojećim dugovanjima i kronologiji njihova nastanka.

Oko 11 milijuna kuna temeljem dugovanja za komunalnu naknadu i kamate dužna je Uljanik strojogradnja Diesel d.d., za razdoblje nakon preuzimanja vlasništva nad riječkim brodogradilištem, no iz ranijeg razdoblja „vuče“ se još oko 9 milijuna kuna duga. Brodogradilište 3. maj, kao zasebna pravna osoba, dužna je oko pola milijuna kuna za neplaćenu komunalnu naknadu za razdoblje od studenog 2017. do studenog 2018. godine.

Prema objašnjenju iz gradske uprave, dugovanje 3. maja nastalo je prije otvaranja predstečajnog postupka u travnju 2013. godine, pa je Grad Rijeka prijavio oko 12,6 milijuna kuna potraživanja, od čega je oko 3,8 milijuna kuna otpisano, a preostalih 8,8 milijuna kuna Uljanik Strojogradnja Diesel d. d. kao sljednik ranije tvrtke mora uplatiti do 7. travnja 2019. godine.

– Nadalje, kašnjenje u plaćanju nastavilo se i nakon zaključenja predstečajne nagodbe, tako da nepodmireno dugovanje datira od srpnja 2014. godine. Upućeno je više pisanih opomena te se i usmeno kontaktiralo s pozivima na namirenja duga, naveo je Obersnel u odgovoru Buriću.

U odgovoru se može pročitati kako je radi izbjegavanja blokade računa, Grad Rijeka s trgovačkim društvom Uljanik Strojogradnja Diesel d.d. 8. prosinca 2017. zaključio upravni ugovor o namirenju duga po osnovi komunalne naknade u 24 mjesečna, uzastopna obroka za dug koji se odnosi na razdoblje od travnja 2014. do listopada 2017. godine.

– Budući da se dužnik nije pridržavao dogovorenih rokova za plaćanje po ugovoru, također iz razloga da se ne blokira račun dužnika, donesen je zaključak da se  ne poduzimaju radnje radi naplate dospjelog nepodmirenog dugovanja najkasnije do 31. prosinca 2018. godine, a sve radi nerazriješene financijske i druge situacije vezane uz brodograđevnu djelatnost, kazao je Obersnel.

Nova pravna osoba, 3.maj Brodogradilište d.d., kasniti s plaćanjem komunalne naknade počelo je u studenom 2017. godine.

– Upućeno je više pisanih opomena te se usmeno kontaktiralo s pozivima na namirenja duga. Također iz razloga da se ne blokira račun dužnika, donesen je Zaključak da se ne poduzimaju radnje radi naplate dospjelog nepodmirenog dugovanja najkasnije do 31. prosinca 2018. godine, a sve radi nerazriješene financijske i druge situacije vezane uz brodograđevnu djelatnost, stoji u odgovoru.

Hrvoje Burić pitao je i što će Grad Rijeka poduzeti u smislu naplate duga od Grupe Uljanik d.d., a Obersnel je odgovorio kako su „trenutačno u tijeku kontakti i razgovori, kako s Uljanikom d.d., tako i s Brodogradilištem 3. maj d.d. i tvrtkom Uljanik Strojogradnja Diesel d.d., nakon čega će se donijeti odluka o daljnjem postupanju“.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!