[FOTO/VIDEO] Festival Fiumare: Rijeka u znaku mora i tradicijski barki

Na Korzu je počela manifestacija FIUMARE, izložene su barke obnovljene ili izgrađene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, a očekuje nas cijeli niz programa. Festival FIUMARE 2021 uvršten je u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

RIJEKA – Tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu, obnovljenih ili izgrađenih u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, počela je manifestacija FIUMARE koja će se održavati od 22. do 29. rujna 2021.

U sklopu programa, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja održat će se stručno-popularna predavanja pod nazivom „MaRiTime”, a u Sveučilišnoj knjižnici održat će se predavanje o Franji Ksaveru Orlandu, utemeljitelju prve javne nautičke škole u Rijeci, s popratnom izložbom njegovih udžbenika. U ribarnici će biti postavljena izložba fotografija pod nazivom „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci”, u izlozima vijećnice Grada Rijeke izložba FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost, a na Gatu Karoline Riječke izložba FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije.

Na Gatu Karoline Riječke održat će se inauguracija lošinjskog logera Nerezinac (u potpalublju Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja), obnovljen kroz projekt Mala barka 2 te inauguracija tradicijskih barki koje su obnovljene ili izgrađene kroz projekt Arca Adriatica.

Kroz interaktivne radionice pomorskih vještina na Gatu Karoline Riječke, zainteresirani će moći vezivati čvorove, izrađivati konop na starinski način, kao i upletke od konopa, kalafati će pokazivali kako se izrađuju vesla i Iantine, a ribari kako se ješka parangal i poučavati o nazivlju raznih ribolovnih alata, jedrar će demonstrirati opšivanje jedra grativom, brodomaketari će izrađivati makete brodova.
Na nautičkoj radionici poučavat će se određivanje pozicije na moru, korištenje pomorske karte i nautičkih instrumenata: sekstanta, smjerne ploče, kompasa, šestara i nautičkih trokuta… Učenici Pomorske i Tehničke škole pohađat će radionicu 3D modeliranja i printanja tradicijske barke.

 

 

 

 

 

Najmlađe očekuje niz edukativnih radionica na Gatu Karoline Riječke i na lošinjskom logeru „Nerezinac” pod nazivima: „Riba ribi grize rep”, „Brod na vidiku! Spašavaj živu glavu!” i „Od molitve moru do pozdrava suncu”, a u Dječjoj kući „Opsada Dječje kuće: gusari napadaju”, „Plivajmo protiv struje” i „Ida i leteći kit”. Uz obalu Mrtvoga kanala organizirat će se „Potraga za blagom”. Astronomski centar u planetariju će održati bogat program pod nazivom „More i zvijezde”, kao i „Astronomsku večer na rivi”. Mjesni odbor „Luka” i Športsko ribolovno društvo „Luben” organizirat će ribolovni kup uz prezentaciju i vaganje ulova ribe.

U akvatoriju riječke gradske luke održat će se demonstracijsko mornarsko i sportsko veslanje, regata tradicijskih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut i batana opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo). Nakon bala jedara i svjetala, uprizorit će se povijesni događaj „Karolina Riječka spašava Rijeku” i vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunit će se i glazbom.
Eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera održat će se u Verdijevoj ulici, pokraj kazališta, a u obližnjim restoranima nudit će se jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera.

Programski nositelj manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre. Festival FIUMARE 2021 uvršten je u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

Festival Fiumare Uplovio Na Korzo

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!