Rijeka ugostila sastanak Vlade i župana – Obersnel pohvalio suradnju s premijerom i ministarstvima

Zadovoljan sam razinom projekta koje Vlada putem svojih ustanova, trgovačkih društava i drugih institucija provodi na području Rijeke, od bolnice preko izgradnje ceste D403 do ogromnih sredstava iz Europskih fondova koje smo zahvaljujući radu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspjeli povući, rekao je Obersnel.

Rijeka – Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je u Rijeci 5. sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru.

Uoči sastanka predsjednik Vlade sastao se s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, nakon kojeg je s ministarstvima kulture i turizma potpisan ugovor u vezi projekta Rijeka 2020 – Europska  prijestolnica kulture.  U svom obraćanju premijer Plenković istaknuo kako će projekt EPK doprinijeti međunarodnoj, kulturnoj i turističkoj promociji zemlje, županije i Rijeke.

Dodao je kako Vlada i druge projekte koji se odvijaju na području Rijeke i Primorsko-goranske županije, izrazivši uvjerenje da će se s politikom partnerstva nastaviti i u budućnosti.

Na jučerašnjem sastanku u Rijeci razgovaralo se o promjenama Zakona o sustavu državne uprave, razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini, upravljanju državnom imovinom te uspostavi sustava gospodarenja otpadom u upravljanju vodnim resursima.

– Odnos između članova Vlade i župana je postao prijateljski, svi razumijemo međusobne prioritete,  kako da pojedini resor podrži regionalni razvoj Hrvatske, kako da smanjujemo nejednakosti, kako da stvorimo povoljan zakonski okvir, odgovarajuća financijska sredstva kroz proračun, rekao je premijer, istaknuvši kako je s ciljem ravnomjernijeg razvoja svih dijelova Hrvatske, a kako posljedica izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, u prvih 11 mjeseci ove godine, županijama, gradovima i općinama preusmjereno oko dvije milijarde kuna.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk ovom se prilikom posebno osvrnuo na izmjene Zakona o sustavu državne uprave, koji predviđa ukidanje ureda državne uprave, čiji bi poslovi trebali prijeći u ruke županija. Župan Pauk izrazio je zadovoljstvo preustrojem sustava državne uprave, istaknuvši kako vjeruje da će ove promjene dovesti do racionalizacije i pojednostavljenja procedura, a time i većeg zadovoljstva građana.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, podsjetivši kako se uvijek zauzimao za decentralizaciju i jačanje uloge jedinica lokalne i regionalne samouprave, izrazio je nadu kako će se prelazak poslova državne uprave u ruke županija biti popraćen i adekvatnim financijskim sredstvima. Ujedno je naglasio kako je ovaj sastanak dobra prilika da se još jednom razgovara i o budućnosti brodogradilišta 3. maj, odnosno nastavku opstojnosti brodogradnje u Hrvatskoj.

Na županove riječi nadovezao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je, potaknut članovima Kriznog stožera, podsjetio premijera Plenkovića na obećanje izrečeno prilikom posjeta riječkom brodogradilištu te izrazio nadu kako će se zajedničkim nastojanjem uspjeti pronaći način za opstanak brodogradnje u Rijeci i Puli.
– Moram izraziti zadovoljstvo suradnjom s Vladom ne samo na projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, gdje je sve odrađeno kako je i dogovoreno na našem prvom sastanku, i sa svim ministrima koji su vezani uz projekt. Vjerujem da ćemo taj posao 2020. godine odraditi na zajedničko zadovoljstvo, kazao je gradonačelnik Obersnel.

– Zadovoljan sam razinom projekta koje Vlada putem svojih ustanova, trgovačkih društava i drugih institucija provodi na području Rijeke, od bolnice preko izgradnje ceste D403 do ogromnih sredstava iz Europskih fondova koje smo zahvaljujući radu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspjeli povući. Suradnja je više nego dobra i vjerujem da će takva i ostati, kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako je veliki pomak učinjen kroz Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim je velik dio imovine koja se nalazi u funkciji zdravstva, sporta, kulture i sl., prepuste jedinicama lokalne samouprave, dodavši kako su gradovi i općine na taj potez čekali od samog ustroja jedinica lokalne i regionalne samouprave 1993. godine.

Gradonačelnik Obersnel ujedno je predložio da se po uzoru na sastanke sa županima, održavaju sastanci sa gradonačelnicima i načelnicima, na što je premijer Plenković kazao kako bi se moglo razmisliti o organiziranju godišnje konferencije čelnika gradova i općina.

Prvi sastanak u ovome formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi, Šibeniku i Varaždinu.

Nakon sastanka, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt Optimizacije sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }