Rijeka – Zdravi grad: Održana predavanja i vježbe Aktivni i zdravi u trećoj dobi

Kroz seriju izlaganja prezentirani su pozitivni učinci koji tjelesna aktivnost i aktivan život imaju na zdravlje starijih osoba, a predstavljene su mogućnosti uključivanja u različite javne programe vježbanja.

Rijeka – U sklopu obilježavanja Dana zdravih gradova održana je serija izlaganja namijenjenih osobama treće životne dobi „Rijeka – Zdravi grad: Aktivni i zdravi u trećoj dobi“.

Predavanja su održana u Gradskoj vijećnici, koja je bila premala za sve zainteresirane koji su željeli saznati nešto više o tome kako i u trećoj životnoj dobi očuvati zdravlje i vitalanost. Kroz seriju izlaganja prezentirani su pozitivni učinci koji tjelesna aktivnost i aktivan život imaju na zdravlje starijih osoba, a predstavljene su mogućnosti uključivanja u različite javne programe vježbanja.

Voditelj projekta Rijeka – Zdravi grad Jadran Mandekić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom na seriju izlaganja, podsjetivši kako je Grad Rijeka od samih početaka uključivanja u Europsku mrežu zdravih gradova prepoznao zdravo starenje kao jedan od svojih prioriteta.

O starosti kao zlatnom dobu života govorila je voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavod za javno zdravstvo PGŽ dr. Helena Glibotić Kresina, inače voditeljica tematske skupine projekta Rijeka – Zdravi grad za osobe starije životne dobi. Dr. Glibotić Kresina iznijela je podatak kako u Primorsko-goranskoj županiji udio osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju stanovništva iznosi 19%, što je veći postotak nego kad govorimo o državnoj razini.
„Taj podatak govori da jako dobro brinemo o vama kroz zdravstveni sustav i na druge načine, odnosno veći udio starijih osoba u stanovništvu najbolje govori o razvijenosti nekog društva,“ kazala je dr. Glibotić Kresina.

Predstavljeni su i različiti programi vježbanja za osobe starije životne dobi, koji se održavaju uz potporu Grada Rijeke. Tako naši stariji sugrađani mogu redovito vježbati na nekoliko lokacija u gradu uz stručno vodstvo Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Mile Batinića ili pak vježbati jogu po sustavu Joga u svakodnevnom životu, program koji je predstavila dr. Maja Stošić iz Udruge Joga u svakodnevnom životu.

Medicinski fakultet u Rijeci organizira vježbanje pod stručnim vodstvom za žene starije od 50 godina koje pate od osteoporoze, osteopenije ili šećerne bolesti u pojedinim mjesnim odborima, o čemu je govorila prof.dr.sc. sa Zavoda za anatomiju. Doc.dr.sc. Lovorka Bilajac s Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju govorila je o tjelesnoj aktivnosti kroz primjer UHCE programa.

Osim što su mogli poslušati zanimljiva izlaganja, sudionicima su demonstrirane i jednostavne vježbe koje mogu svakodnevno prakticirati, a koje su mogli isprobati u zajedničkoj kratkoj vježbi.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!