RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Afirmacije za djecu

Ako ste čuli za afirmacije onda znate da su to riječi pune energije koje pokreću ljude na pozitivnu akciju. Služe za samoosnaživanje i stvaranje novih pozitivnih uvjerenja koja pomažu prilikom postizanja uspjeha na nekom području koje nam je do tada bilo problematično.

Prioritetna zadaća predškolskog programa koji se provodi u vrtićima je pomoći djetetu da samostalno razvije pozitivnu sliku o sebi. Aktivnostima s tim ciljem, dijete uči o sebi na cjeloviti način, stručnjaci bi rekli – holistički. Uči o svom tjelesnom “Ja”, intelektualnom “Ja”, socijalnom “Ja”, emocionalnom “Ja” i komunikacijskom “Ja”.

Od šeste godine nadalje, za osobni razvoj predškolskog djeteta od presudne je važnosti stvaranje pozitivne slike o sebi te otkrivanje vlastitih vještina, sposobnosti i znanja jer time dijete razvija kriterije za uspjeh u školi i nadalje u životu.

Stručnjaci su otkrili da pozitivna slika o sebi, samopoštovanje, samouvjerenost te emocionalna stabilnost smanjuju vjerovatnost neuspješnog nošenja sa stresom kojeg doživljavaju djeca tijekom odrastanja, a tako i u odrasloj dobi.

Ako ste čuli za afirmacije onda znate da su to riječi pune energije koje pokreću ljude na pozitivnu akciju. Služe za samoosnaživanje i stvaranje novih pozitivnih uvjerenja koja pomažu prilikom postizanja uspjeha na nekom području koje nam je do tada bilo problematično.

Afirmacija je izjava koju možete zapisati ili ju više puta dnevno ponavljati kako bi postigla željeni efekt. Mogu se govoriti drugima, a najbolje je kad se govore samome sebi.

Afirmacije se spominju i u neurolingvističkom programiranju, popularnom NLP – u i u hipnozi.

Sigurno ste čuli i za Louise Hay koju nazivaju “Kraljicom afirmacija”. Ona 1984. izdaje svoju prvu knjigu nakon što je otkrila utjecaj vlastitih misli na duh i tijelo i nakon toga ulazi u legendu.

S obzirom da djeca nemaju u potpunosti razvijeno kritičko mišljenje, lako gube samopouzdanje. Ne događa se to svakom djetetu, no dobar dio djece pada pod utjecaj mišljenja vršnjaka i odraslih koji ih okružuju.

To se “stanje uma” nižeg samopouzdanja lako može prepoznati, a važno je znati da to nije trajno stanje i da se može mijenjati u bilo kojem trenutku u životu.

Prepoznat ćete to kod djeteta po tome što pokazuje nesigurnost u svakodnevnim aktivnostima ili u komunikaciji s drugima, ima osjećaj da su drugi bolji od njega i želi biti kao oni ili se ponaša neprimjereno ne bi li dobilo pažnju drugih misleći da njegovo “Ja” nije dovoljno dobro za druge.

Odrasli ljudi mogu prepoznati takva ponašanja i osjećaje u sebi te mogu aktivno i svjesno utjecati na sebe s ciljem jačanja vlastitog “Ja”, no djeca to ne mogu i zato im je potrebna naša pomoć.

Ovo je popis najčešćih afirmacija koje koristim u privatnom životu i u radu s djecom, a i vama mogu biti od velike koristi:

Volim se družiti s tobom.

Baš si ljubazna/ljubazan.

Jako si vrijedna/vrijedan.

Puno mi značiš.

Ponosan/Ponosna sam na tebe.

Inspiriraš me.

Puno mi pomažeš.

Jako si hrabar/hrabra.

Ti si baš dobro dijete.

Vrlo si kreativan/kreativna.

Volim slušati što mi imaš za reći.

U redu je griješiti.

U redu je biti različit/različita.

Volim te i kad se posvađamo.

Zadovoljstvo je provoditi vrijeme s tobom.

Afirmacije je lako mijenjati i prilagođavati svakom djetetu. Dobro osluškujte svoje dijete i otkriti ćete koja afirmacija je prikladna za pojedinu situaciju u kojoj se vaše dijete nalazi.

Želim vam sreću u stvaranju pozitivne klime u vašoj okolini!

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }