RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Asertivna komunikacija kod djece

Kada uočite da dijete komunicira na neprimjeren način, mirno mu objasnite zašto to nije u redu i na koji način može izraziti svoje mišljenje bilo da se radi o nečem pozitivnom ili negativnom.

“Mama, staviš mi molim te crtić?” pitalo me jedan dan moje djetešce. Naravno, morali smo staviti crtić kojeg njegovi prijatelji gledaju kod kuće. Djetešce je zaronilo u animirani svijet, a ja u svijet vlastitih obaveza.

Iako sam po kući obavljala svoje zadatke, jednim sam uhom slušala što u crtiću govore. Ono što sam čula, kod mene je proizvelo takvu dozu neugode da sam htjela prekinuti gledanje crtića, što naravno nije bilo moguće.

Likovi su imali agresivnu komunikaciju zbog njihove “borbe” u dvoboju uz veliku dozu drame. „Kad su crtići postali dramska djela“, pitala sam se, ne bi li oni trebali biti razbibriga i zabava? Nakon toga mi je bilo jasno zbog čega moje djetešce tako razgovara s drugom djecom u igri.

Oni na žalost ne vide razliku između toga što čuju i vide na televiziji i komunikacije u svakodnevnom životu i zbog toga često agresivno razgovaraju među sobom, a onda to postaje njihov obrazac ponašanja.

U crtiću se likovi bore za svoja prava, što je dobro za djecu koja gledaju crtić jer će se naravno znati zauzeti za sebe, no ukoliko se s njima ne razgovara o tome što su vidjeli, počinju se boriti za svoja prava na način da ne poštuju druge u komunikaciji i ugrožavaju njihova prava.

Što možemo učiniti?

Djeca reagiraju impulzivno, reagiraju na način koji su vidjeli u primjerima iz svoje okoline. To ne znači da su loši ili “zločesti”, jednostavno koriste način komunikacije koji im je najbliži. Kada uočite da dijete komunicira na neprimjeren način, mirno mu objasnite zašto to nije u redu i na koji način može izraziti svoje mišljenje bilo da se radi o nečem pozitivnom ili negativnom.

Važno je izraziti svoje mišljenje kad nam nešto smeta, a još je važnije izraziti to na pravilan način. Ako reagiramo agresivno, jednako će reagirati i naš sugovornik i naša potreba neće biti ispunjena. Ako prešutimo, osjećamo se kao da smo se kaznili i ponovno naša potreba nije ispunjena.

Često se zbog toga unutar osoba koje prešućuju svoje mišljenje, skuplja bijes i očaj te se ponovno javlja neprimjereno ponašanje.

Zlatna sredina bi bila asertivna komunikacija.

Istraživanja su pokazala da se takav način komunikacije može savladati i u odrasloj dobi. Potrebno je biti uporan i dosljedan kako bi se savladala ta vještina te je zbog toga potrebno započeti sa učenjem što ranije.

“Asertivnost se definira kao sposobnost izražavanja vlastitih pozitivnih i negativnih misli i osjećaja na neagresivan način i bez kršenja prava druge osobe. Biti asertivan znači na pristojan i odlučan način jasno reći što mislite, osjećate i želite, bez očekivanja da će uvijek biti po vašem.”

Kako doći do tog cilja s djecom?

Možete poticati dijete da:

– sluša kad mu netko nešto govori

– gleda u oči osobu s kojom razgovara

– poštuje druge tj. prihvaća činjenicu da se tuđe mišljenje može razlikovati od njegovog i da je to u redu

– jasno kaže što mu smeta, bez vikanja

– izražava kako se osjeća “Kad ti radiš… ja se osjećam…”

– prihvaća tuđi uspjeh. Neka ne gleda to kao na svoj gubitak već na nešto što i samo može postići

– bude iskreno kad nešto pogriješi i prihvati odgovornost

– se ispriča ako nešto slučajno krivo napravi

Budite dosljedni, budite strpljivi, budite uporni i rezultati će biti vidljivi, a vaše će dijete sretno odrastati.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }