ERSTE AD

RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE: Čudotvorno strpljenje

Maja Ružić već 20 godina radi s djecom i mladima svih uzrasta. Uz komunikaciju, svoje je sposobnosti, interese i vještine razvijala na svim kreativnim područjima te je uz to prirodno proizašla i suradnja s roditeljima kojima sa zadovoljstvom prenosi male tajne dobrog odgoja djece. Kolumna je posvećena stvaranju svijesti o dobrobitima kvalitetne i zdrave komunikacije.

Kad spoznate da imate svo vrijeme svijeta i da ste vi taj koji odlučuje kako ćete koristiti to svoje vrijeme koje imate na našoj planeti, onda shvatite da vam se nigdje ne žuri i da se možete svakoj stvari u miru posvetiti pa tako i svakom izazovu kojeg dijete stavlja pred vas. Velika je vjerojatnost da će vas dijete zaskočiti sa deset pitanja odjednom ne čekajući ni da razmislite, a kamoli da krenete odgovarati na prvo pitanje. To su česte situacije i vrlo su konfuzne i teške jer želimo djetetu dati potpuni odgovor kako bi nešto naučilo iz njega, a dijete, koje sa velikim osmjehom i nestrpljenjem stoji pred vama, to vam ne dopušta. Upravo to je prilika da ga počnete učiti strpljenju. Njegovo strpljenje spašava vas, njega i druge ljude oko njega s kojima dolazi u interakciju.

Ukoliko malo obratite pažnju, možete primijetiti da su animirani filmovi danas ubrzani, reklame koje djeca gledaju na televiziji su ubrzane i mi sami često ubrzavamo djecu (ponajviše kad se moraju spremiti za školu ili vrtić, a nama se žuri na posao). Isto tako u školi i vrtiću, djeca su poticana da stalno razmišljaju, promišljaju i uče. Sve te situacije kod djece stvaraju naviku žurbe i ubrzanosti i njihov mozak ima malo prilika da se opusti i odmori što dugoročno nije zdravo za njihov psihološki razvoj. Stoga vam se neki put može činiti da je dijete hiperaktivno, no ne morate brinuti zbog toga, osim u situaciji da vam stručnjak postavi dijagnozu, to je dio prirodnog razvoja djeteta. Suprotnost tome bilo bi strpljenje.

S obzirom da nema mnoštvo okolnih situacija gdje bi dijete bilo samo sa sobom u svojim mislima u kojima se rađa njegovo strpljenje, vi ste ti koji mu morate omogućiti prilike za to. Strpljenje je osobina koja se mora naučiti. Ta nas spoznaja vraća na početak ove priče. Prije nego krenete odgovarati na bilo koje od njegovih pitanja, zastanite i promotrite situaciju u kojoj se nalazite. Smirite svoje misli i pričekajte da vidite kako će se prilika u kojoj se nalazite razviti. Neki put jednostavno prerano reagiramo i to nam donesi veće poteškoće nego blagodati. Budete li pričekali, osjetiti ćete snažan osjećaj samokontrole i snagu vaše moći kojom možete pozitivno djelovati na sve ukućane. Što češće vježbate tu osobinu, komunikacija postaje sve lakša.

Vratimo se ponovno bujici dječjih pitanja. Objasnite djetetu da vam treba dati vremena da mu odgovorite i da mora biti strpljivo. Dječje strpljenje je vezano za djetetov emocionalni razvoj i njegovo prepoznavanje važnosti razumijevanja tuđih osjećaja. Emocionalni razvoj, kao i sva ostala područja djetetova razvoja, ne mogu se požurivati, stoga imajte strpljenja.

Sada u situaciji u kojoj se svi nalazimo i kada je teško ostati miran, a prisiljeni smo svi zajedno boraviti kod kuće, važnije je no ikada vježbati strpljenje. Strpljenje prema suprugu, supruzi, svojoj djeci, braći i sestrama.

Dobro je to što se ljudi trude zadržati pozitivan stav te internetom kruže mnoge šale koje nam pomažu da ga zadržimo. Jedna od šala koja je prostrujala kroz naš život bila je „Sad kad smo svi doma, stavim par normabela u juhu da se ne svađamo“. Svima je jasno što ona govori, zaista je teško zadržati strpljenje kad svi ukućani žele doći do riječi i svog osobnog prostora unutar obitelji  i to je jedan od najvećih izazova roditeljima.

Ono što možete učiniti je razviti „kulturu slušanja“ u kojoj svaki član obitelji može izraziti svoje mišljenje i ideje. Važno je djecu naučiti da se mišljenja razlikuju i da je to u redu. Ono što je ukusno jednoj osobi, drugoj ne mora biti, ono što je zabavno jednoj osobi, drugoj ne mora biti, ali je važno da se saslušaju sve ideje i da se dogovorite koja je prihvatljiva za sve. Važno je da dijete sasluša vas jednako kao što je važno da vi saslušate njega.

Još jedna situacija u kojoj djeca vole testirati naše strpljenje je odlazak u kupovinu. Nerijetko dijete u trgovini hoda pored roditelja i ponavlja kako želi da mu se nešto kupi. To je doista iscrpljujuće jer ne želimo napraviti dramu oko toga, a želimo riješiti neprestano ispitivanje. „Strpljenje je osvajačka vrlina.“ rekao je Geoffrey Chaucer još u 14. stoljeću i bio je u pravu. Osvojite i vi dječje nestrpljenje strpljivim objašnjavanjem pravila ponašanja prije odlaska u trgovinu. Objasnite djetetu što idete kupiti i zašto i ako se tako unaprijed dogovorite, da ćete mu kupiti samo jednu sitnicu ukoliko želi i dogovorite što ćete učiniti ukoliko prekrši pravila i nastaviti ispitivati o kupovanju nečega što se niste dogovorili. „Kazna“ za kršenje pravila može biti povratak kući (no morate biti spremni zaista to učiniti) ili ne kupovanje te male sitnice uopće. Ono što je najvažnije je da ostanete dosljedni i ne popuštate djetetovim prohtjevima.

Nek’ ljubav i strpljenje budu vaš normabel. Pogledajte svoje ukućane i u tišini svojih misli osjetite zašto ih volite i koliko ih volite i sve će te netrpeljivosti i nerazumijevanja postati manje važni.

Volite se strpljivo!

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }