RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Ja sam cool pa me nije sram

Srećom, malo po malo, u našem se društvu mijenja pogled na osjećaje dječaka. Sve više je primjera roditelja koji primjećuju i uvažavaju osjećaje dječaka jer su shvatili da je to zdravo za njihov razvoj i za vršnjake koji ih okružuju.

Želim vam ispričati jednu kratku priču o hrabrosti i emocionalnoj zrelosti. Upoznala sam predivnog dječaka od 8 godina koji se nije sramio svojih emocija. Tijekom boravka u školi sa svojim prijateljima, počeo je prema jednoj djevojčici osjećati nešto više od prijateljstva. U početku nije znao što se to događa, no shvatio je da se drukčije osjeća u njenoj blizini. Kako su školski dani prolazili, otkrio je da se nešto slično dogodilo i nekim njegovim prijateljima. I oni su gajili osjećaje prema nekim djevojčicama iz razreda.

Došlo je Valentinovo i učiteljica im je dala zadatak da napišu nešto o tome što bi to bila ljubav i ispričala im je o običajima koji prate taj dan. Naš je dječak odlučio napisati pismo toj djevojčici ne znajući ništa o tome kako se ona osjeća, čak je i učiteljici priznao da mu se ona sviđa. Kad je mama saznala za to priznanje, iznenadila se jer je poznato da djeca te dobi osjećaju sram i teško izražavaju takve osjećaje. Čula je od učiteljice i to da je on jedini koji je tako otvoreno govorio o svojim osjećajima te ga je kod kuće upitala: “Zar te nije bilo sram učiteljici priznati da ti se sviđa ta djevojčica?” A on joj je sa osmjehom odgovorio: “Ja sam cool pa me nije sram.”

Dječak je pokazao emocionalnu zrelost preuzimanjem odgovornosti za vlastite emocije i izražavanje istih na konstruktivan način. Bio je spreman priznati svoje osjećaje i biti u redu sam sa sobom bez obzira na drugu djecu u razredu.

Taj me je dječak zadivio svojim postupkom jer sam se prisjetila rečenice koju sam često čula tijekom odrastanja “Dječaci ne smiju plakati.”

Ta je rečenica mnoge dječake dovela do suza u tišini noći kad ih nitko nije gledao. Ti su se dječaci naučili da ne smiju pokazivati emocije (kojih imaju napretek kao i djevojčice) jer to znači da su slabići. Ti su se dječaci naučili da ne smiju biti topli i puni razumijevanja jer je to za djevojčice, ti su se dječaci naučili da sputavaju svoje emocije i da pate cijeli život u tišini. Ti dječaci, kad su odrasli, nisu razumijeli zašto im žene plaču, vjerovali su da one glume i manipuliraju jer su ih roditelji učili da se ne smiju pokazivati emocije. Na poslijetku, ti su dječaci svoje sinove učili istom ponašanju jer su vjerovali da je to jedino ispravno ponašanje. Ti su dječaci živjeli nekoliko generacija prije nas.

Srećom, malo po malo, u našem se društvu mijenja pogled na osjećaje dječaka. Sve više je primjera roditelja koji primjećuju i uvažavaju osjećaje dječaka jer su shvatili da je to zdravo za njihov razvoj i za vršnjake koji ih okružuju.

Takav se dječak neće potući jer će znati izreći što mu smeta i zašto to nije u redu, takav će dječak znati da vrijedi i neće imati potrebe sramotiti druge kako bi se osjećao bolje, takav će dječak češće govoriti istinu jer zna da je siguran ukoliko ju iskaže, zna da se nitko neće pritom ljutiti i omalovažavati ga, takav će dječak znati prihvatiti poštovanje i ljubav drugih ljudi i pružati će im iste osjećaje natrag i što je najvažnije, takav će dječak stvoriti zdrave odnose u vlastitoj obitelji.

Dječak s početka ove priče ukazao nam je na jednu jednostavnu mudrost u skladu s našim vremenom. Učimo djecu da budu “cool” sa svojim osjećajima i pružimo im jedno jednostavnije i sretnije odrastanje. Sa takvim ćemo dječacima i mi ljepše živjeti bez straha za njihovu budućnost.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }