RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Kako koristiti obrnutu psihologiju u razgovoru?

Ovisno o tome zbog čega dijete pruža otpor, takvo će biti i djelovanje obrnute psihologije. Neće djelovati na svu djecu. Ukoliko vidite da ne djeluje, to je znak da dijete pruža otpor radi neke druge neostvarive potrebe.

Kako se sva djeca individualno razvijaju, tako svako dijete u nekom trenutku svog života dođe u fazu koju ni roditelji ni odgojitelji ne vole baš previše, no prihvaćamo ju iz ljubavi prema tom djetetu. Dijete zbog svog prirodnog razvoja pred roditelje stavlja izazove s kojima se je neki put vrlo teško nositi jer od nas traže smirenost i razumijevanje u trenucima kad djecu preplave osjećaji koje ne mogu kontrolirati. U toj izazovnoj fazi koja se može javiti kod djece između druge i sedme godine, neki put pomaže obrnuta psihologija. To je faza pružanja otpora.

Zbog čega djeca najčešće pružaju otpor?

Različiti su odgovori jer ovise o više faktora razvoja djeteta:

 1. Tijekom druge ili treće godine dijete preplavljuju konfliktni osjećaji zbog kojih ono nije sigurno kako pravilno reagirati te su zbog toga učestali tantrumi. Jedan primjer iz vlastite prakse odvijao se ovako: „Molim te pospremi svoj tanjur sa stola.“ B.: „Neću.“ „U redu, onda će ga pospremiti Marija.“ B.: „Evo ja ću.“ – dijete se vraća i samo posprema tanjur, no da sam u ovoj situaciji inzistirala da to dijete pospremi svoj tanjur jer su takva naša pravila, dijete bi reagiralo vriskom i plačem koji se ne bi smirio sljedećih 15 – ak minuta.
 2. Ponekad ni sami nismo sigurni gdje je granica za neko pravilo te radimo „izuzetke“, što je normalno i prirodno. Zaista je teško reći da li dijete može čuti priču za laku noć ukoliko je 10 minuta zakasnilo sa pranjem zubi. Ako nam je jako stalo do tog malog večernjeg rituala, popustit ćemo i ispričati ćemo mu priču iako je zakasnilo. Zbog takvih „izuzetaka“ sva djeca testiraju naša pravila provjeravajući gdje su granice. Pozitivno je to što kad jednom shvate da ne popuštamo i pridržavamo se dogovorenih pravila, pritisak s dječje strane popušta, no prije toga moramo izdržati u svojim stavovima usprkos njihovim mnogobrojnim molbama i argumentima kojima nas pokušavaju uvjeriti da smo u krivu.
 3. Dijete prkosi i kad mu se čini da se vaš zahtjev protivi njegovoj osobnosti. Takvo se dijete jednostavno bori za svoje „JA“ ne shvaćajući da je vaš zahtjev stavljen pred njega za njegovo dobro. Npr. „Obuci hlače od pidžame, ne možeš ići spavati u hlačama koje si nosio cijelo jutro.“ „Neću!!“ (misleći da nam je cilj maknuti s njega njegove omiljene hlače koje je to jutro ono samo odabralo što je za njega vrlo važno)
 4. Djeca se rađaju sa temperamentom koji ih prati cijeli život – svako dijete ima drugačiji nivo pažnje, ustrajnosti, koncentracije, fleksibilnosti i načina reagiranja u situacijama u kojima se nađe. Ukoliko dijete pruža otpor zbog svog temperamenta, tada se on javlja zbog djetetove nemogućnosti kontroliranja i prepoznavanja svojih osjećaja kao i načina smirivanja i njihovog pravilnog iskazivanja. Vikanje i plač su samo oblici izražavanja trenutnih osjećaja, a mi smo tu da pomognemo djetetu i pokažemo mu kako da ih pravilno izrazi.

Kako koristiti obrnutu psihologiju u razgovoru sa djecom:

 • Prije nego isprobate obrnutu psihologiju u komunikaciji s vašim djetetom, razmislite što bi vaše dijete željelo u situaciji u kojoj se nalazite.
 • Pričajte djeci o korisnostima i zabavnim stranama onoga što želite da učine.
 • Pričajte kako će vas razveseliti ako to učine i da će vam puno pomoći te ćete se zbog toga osjećati bolje.
 • Kad dijete kaže: „Neću to učiniti!“ vi samo mirno recite „U redu!“ i krenite raditi nešto drugo. U tom trenutku dijete dolazi do shvaćanja da vam “nije stalo” do toga hoće li ono poslušati vaš zahtjev ili ne te ga to može dovesti do promjene mišljenja što na kraju dovodi do toga da ga ipak prihvati. Nakon toga nemojte previše komentirati. Rečenice poput „Mogao si to odmah učiniti.“ ili „Drugi put to odmah tako učini.“ mogu prouzročiti suprotan efekt. Dijete će se zbog njih loše osjećati te vas sljedeći put više neće poslušati. Umjesto toga, samo mu recite „Hvala.“ U onom trenutku kad dijete osjeti da mu pružate slobodu izbora i da ga ne silite na postavljeni zahtjev, njegov otpor popušta i postaje spremnije prihvatiti vaš prijedlog.

 • Ponudite djetetu dvije opcije koje na kraju imaju isti rezultat pa će mu se činiti da je to bila njegova ideja. Na kraju ga čak možete pohvaliti kako se dobro dosjetio te ideje, pa će se drugi put to zaista i dogoditi. Djeca se sjećaju kad su se s vama dobro osjećala i zbog čega te će se potruditi ponoviti to iskustvo.
 • Koristite humor te će to ublažiti djetetov otpor.
 • Ukoliko ste preočiti, nešto starije dijete će shvatiti što pokušavate te neće učiniti to što želite.
 • Koristite ju oprezno. Nemojte ju primjenjivati u situaciji koja bi mogla dovesti dijete u opasnost. Naravno da vam to nije cilj, ali neki put reagiramo brzinski ne promišljajući o tome što se sve može dogoditi u suprotnoj situaciji. Ako npr. želimo da dijete ne vozi biciklu po parkiralištu, moramo imati na umu da ukoliko prihvati “naš prijedlog” i krene se voziti parkingom, postoji mogućnost da se neko vozilo nenadano počne kretati i time dovesti dijete u opasnost. Kada ju koristite, budite spremni da postoji mogućnost da dijete napravi suprotno od vašeg očekivanja te morate biti u skladu s takvom odlukom jer vas dijete može početi doživljavati kao nekorektnu osobu. Zaista vam mora biti svejedno hoće li pojesti taj komadić mesa ili ne.
 • Neki put se argumentiranjem izgubi nit vodilja u razgovoru, tada se samo prisjetite cilja s kojim ste krenuli te se vratite na početak razgovora kako biste došli do željenog rezultata.
 • Uvijek ju koristite samo za dobrobit djeteta.

Dakle, ovisno o tome zbog čega dijete pruža otpor, takvo će biti i djelovanje obrnute psihologije. Neće djelovati na svu djecu. Ukoliko vidite da ne djeluje, to je znak da dijete pruža otpor radi neke druge neostvarive potrebe. U tom slučaju ne pokušavajte više koristiti tu tehniku već otkrijte o kojoj se potrebi radi što će onda dovesti do smirivanja djeteta.

Zaključno, ja vas ovim tekstom ne mogu natjerati da činite nešto što ne želite, no ovo je dobra tehnika za djecu koja pružaju otpor nekim vašim idejama. Zapamtite, samo vi možete odlučiti što je najbolje za vaše dijete.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!