RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Kako odgovoriti na dječje odgovaranje?

Dijete očito u sebi drži neki osjećaj koji mora izaći iz njega kako bi se naučilo nositi s njim. Sjetite se koliko ste se puta i vi sami našli u frustrirajućoj situaciji koja je na kraju izašla iz vas kao ljutnja.

Moje je djetešce postalo ljuto. Iz čista mira, bez ikakvih povoda, odjednom viče, bježi, lupa vratima, plače i odguruje nas. Znam da smo i mi znali u ljutnji vikati, ali sad smo to sveli na najmanju moguću mjeru. Uz to, ako smo ljuti objasnimo djeci zašto smo ljuti. Nadam se da naše ponašanje nije povodom takvog ponašanja kod njega. Svjesna sam da moje djetešce još ne može imenovati svoje osjećaje i da je to za njega najlakši način kako da ih ispolji, ali ovo je zaista teško.

Nismo li se svi našli u takvoj situaciji? Naše prekrasno djetešce s kojim nije bilo nikakvih problema, s kojim smo imali odnos pun ljubavi, odjednom postaje mali stroj za tamne oblake. Što učiniti?

Najčešće su to nama neshvatljivi razlozi zbog kojih se to događa i to nas još više ljuti. Zaista majica krive boje nije razlog da se bacaju stvari i da se vrišti. Prva je pomisao, to je bezobrazluk, ja sam roditelj i mora me poštivati! Kakvo je to ponašanje? U moje vrijeme ja sam morala slušati svoje roditelje ili bi slijedila kazna! Ne poštuje on mene, neću ni ja njega! Izvoli u kaznu!

No kad pogledamo stvari iz dječje perspektive, ta je situacija upravo samo ona kap koja je kod njih prelila čašu. Možda se djetetu taj dan učinilo da više volimo njegovog brata ili sestru, možda je taj dan čulo od najbolje prijateljice da je ljubičasta boja baš bezveze ili je vidjelo na televiziji da druga djeca tako reagiraju na neke situacije pa je odlučilo isprobati takvo ponašanje. Dijete očito u sebi drži neki osjećaj koji mora izaći iz njega kako bi se naučilo nositi s njim. Sjetite se koliko ste se puta i vi sami našli u frustrirajućoj situaciji koja je na kraju izašla iz vas kao ljutnja.

Neka djeca koriste takav način komunikacije kako bi se izborila za svoje “JA”. Djeca koja svoje roditelje doživljavaju kao stroge i zahtjevne, u fazi razvoja u kojoj se trude otkriti svoju osobnost, učestalo osjećaju bunt prema riječima koje stižu od njihovih roditelja. Strogi su roditelji najčešće stava kako oni najbolje znaju što je dobro za njihovo dijete te žele kontrolirati svaki aspekt djetetova života. Takav se stav često kosi sa osobnošću i željama njihova djeteta i pritom ne govorim o trenutačnim željama kao što su npr. „Želim bombon.“ već o željama koje se odnose na dijete osobno poput dužine kose ili odjeće koju dijete nosi.

Važno je osvijestiti se da je takvo ponašanje prirodno, da djeca tijekom odrastanja isprobavaju različite načine ponašanja i da to nije uvijek vezano za vas osobno. Nerijetko dijete jednostavno želi izraziti svoje mišljenje. Na vama je da otkrijete što se točno krije iza takvog djetetovog ponašanja.

A dok to razjasnite, objasnite djetetu da vam smeta takvo ponašanje, da vi poštujete njegovo mišljenje i da tražite da ono isto tako poštuje i vaše. Objasnite mu da ga i dalje volite iako se tako ponaša. Da ga volite i kad je veselo i kad je ljuto i da ova situacija ništa neće promijeniti između vas dvoje. Objasnite mu da vidite da ga nešto jako muči i da razumijete da mu je teško točno reći što ga muči i s obzirom na to, kažite mu da ćete ga sada pustiti da se smiri pa ćete o tome razgovarati kad ono bude spremno za razgovor.

Ako se radi o starijem djetetu, problem koji ga muči može biti kompleksnije naravi pa je djetetu zbog straha ili nesigurnosti, teško izraziti svoje mišljenje. U takvim nam je trenucima nabolje pustiti djetetu slobodnog prostora da samo shvati da ne mora govoriti o tome što ga tišti ukoliko to ne želi, ali da ste vi ovdje za njega kao sigurna luka u kojoj može otvoreno razgovarati o svojim problemima. Luka u kojoj ga nitko neće ismijavati zbog problema koje ima ili ga omalovažavati zbog toga što mu je teško riješiti problem koji se nama čini vrlo jednostavan i jasan. Problemi koji muče vaše dijete mogu biti toliko jednostavni da vam to može postati smiješno, budite oprezni u takvoj situaciji jer sam se ja tako morala ispričavati zbog svog smijeha koji je pritom još više ražestio moje dijete i još ga više rasplakao. Moje je djetešce bilo povrijeđeno iako to nije bila moja namjera.

Kad djetetu date slobodu, ono osjeća povjerenje između vas te se lakše otvara i lakše govori o svojim problemima. Imajte samo na umu da je svako dijete različito te je zbog toga nekima potrebno duže, a nekima kraće vrijeme da stvore takvu vrstu sigurnosti i povjerenja u vas.

Sposobnost rješavanja problema na prikladan način dolazi s iskustvom i vlastitim promišljanjem o njima, što našoj djeci, iako nam se već čine “veliki” i zreli, nedostaje. Baš zbog tog svog stava kojeg imaju, kojim nam pokušavaju pokazati koliko su oni ozbiljni i odrasli, zaboravljamo kako su zapravo emocionalno nezreli i zbog toga se teško nose sa izazovima u kojima se nađu.

Sve je to dio odrastanja. Najvažnije je da ste uz njih i u dobru i u zlu, a na njima je da razviju odgovornost za svoje postupke. Pružanjem povjerenja djeci, pružate im i mogućnost da vas više cijene i poštuju. Jasnom komunikacijom o problemima, konkretnim i kratkim porukama o tome što vas smeta i zašto vas smeta, sami stvarate odgojni trenutak u kojem pružate priliku vašem djetetu da se nauči izboriti samo za sebe i pomažete njegovom emocionalnom sazrijevanju. Vi ste kao primjer iznimno važni. Budite smireni i priđite djetetu s puno ljubavi. Kad mu prilazite s takvim shvaćanjem, vi niste žrtva, onaj koji strpljivo trpi djetetov ispad, već ste vodič koji pokazuje put kojim ono može lakše izaći iz vlastitog labirinta zbunjujućih osjećaja.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }