ERSTE AD

RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Kako potaknuti dijete da samostalno razmišlja?

Moje djetešce sad već samo čita i samostalno je kod rješavanja zadataka, no mi se kao roditelji neprestano moramo zaustavljati u napasti da mu otkrijemo rješenja. Čim nas ono sa ogromnim upitnikom u tim prekrasnim očima pogleda, poželimo odmah istresti sve odgovore. Kako pobijediti dijete u igri traženja gotovih rješenja?

Škola na daljinu pred nas roditelje stavlja nove i zanimljive izazove. Jedan od izazova je kako pomoći djetetu da si samo pomogne u pronalaženju rješenja tijekom rješavanja zadaća.

Naime, moje djetešce sad već samo čita i samostalno je kod rješavanja zadataka, no mi se kao roditelji neprestano moramo zaustavljati u napasti da mu otkrijemo rješenja. Čim nas ono sa ogromnim upitnikom u tim prekrasnim očima pogleda, poželimo odmah istresti sve odgovore. U želji da mu pomognemo na ispravan način, neprestano se s njim igramo asocijacije i pokušavamo prilaziti rješenju iz drugog kuta trudeći se ne odavati odgovor. Osobno, u ovoj igri, sakupljam po jedan bod svaki put kad moje djetešce samo pronađe odgovor (Svakako mu na kraju naglasim kako je samo došlo do odgovora i kako mene uopće nije trebalo za rješavanje tog zadatka).

Kako pobijediti dijete u igri traženja gotovih rješenja?

Ta igra asocijacije ima nekoliko pravila:

1. Nikako ne smijemo gubiti vjeru da će naše dijete uspjeti samo doći do odgovora. Potrebno ga je ohrabrivati i podržavati u nastojanju da nešto samostalno izvede

I sami možete osjetiti razliku u izjavama kao što su “Kako si to mogao napisati?” “Opet si krivo riješio zadatak!” i vrlo popularne “Uključi malo mozak.” i izjave poput “Ja znam da ti to možeš.”, “Onaj prethodni zadatak si sjajno riješila, tako možeš i ovaj.” ili “Uzmi si malo vremena i razmisli još jednom”.

2. Ne smijemo se dovesti u razmišljanje o tome kako je naše dijete u nevolji koju neće nikada savladati

Sasvim je prirodno da za neke spoznaje jednostavno treba vremena. Dijete mora imati potrebno predznanje ne bi li shvatilo nešto što se od njega očekuje. Na primjer, ne može naučiti pravilno pisati, ako prethodno nije vježbalo finu grafomotoriku.

3. Ne smijemo se dovoditi u situaciju da djetetu nudimo gotovo rješenje

Pitanje poput „Koje je boje bio balon?“ potiče dijete na promišljanje, dok pitanje „Balon je bio crvene boje, zar ne?“ ili „Je li to bio crveni balon?“ djetetu daje gotovo rješenje.

4. Koliko god nas poriv vuče, ne smijemo na sebe preuzimati odgovornost za djetetov školski uspjeh 

Dijete mora samo razviti osjećaj uspjeha zbog vlastitog postignuća nakon riješenog zadatka. Djeca koja ga ne uspiju razviti, počinju gubiti interes i škola im postaje teret. Nemaju osjećaj da čine nešto za vlastitu dobrobit već zadovoljavaju tuđa očekivanja. Djeca na taj način gube radne navike i te teškoće sa postizanjem uspjeha u školi, postaju sve veće i veće što je dijete starije.

5. Izbjegavati ispravljanje grešaka u zadaćama 

Dovoljno je potaknuti dijete da samo provjeri zadaću i ukoliko se provuče neka greškica, sljedeći će put biti koncentriranije kod pregledavanja zadataka. Navika samostalnog kontroliranja zadataka djetetu će pružiti dodatnu sigurnost i prilikom rješavanja testova u školi te neće padati u napast da traži odgovore kod druge djece. Smanjiti će se napetost prije ispita što će potom omogućiti bolju koncentraciju i bolji rezultat. Kad slušate dijete, nemojte pokušavati pronaći greške u govoru ili u rješenjima koje ono nudi. Jednostavno ga saslušajte sa interesom i potaknute dijete da samo riješi problem.

6. Koristite načelo od poznatog prema nepoznatom

Povežite problem sa nečim što dijete već poznaje. Prilikom planiranja aktivnosti koje nudimo djeci u vrtiću, a kojima želimo proširiti dječje znanje, koristimo ovo načelo.

U primjeru iz prakse to bi zvučalo ovako: Ukoliko želimo da dijete upozna ljubičastu boju, prvo razgovaramo o tome koje sve boje poznaje. (Poznato) Koje boje mogu prepoznati u svom okolišu? Znaju li da se miješanjem boja mogu dobiti neke nove boje? (Nepoznato) i tako dalje.

Tako se može pristupiti bilo kojoj novoj informaciji koju dijete mora naučiti. Koristite što više primjera iz okoline i svakodnevnog života.

 

7. Pružite razumijevanje

Neki put je djetetu dovoljno samo da mu pokažete razumijevanje da je taj zadatak nešto teži od ostalih. Realno, nitko nije jednako zainteresiran za sva područja koja djeca savladavaju u školi. Pitajte dijete kako se osjeća čitajući zadatak. Ukoliko je to potrebno, iskreno mu recite da ne znate na koji način bi mu mogli pomoći. To što smo roditelji ne znači da moramo znati baš sve. Učimo cijeli život i najnormalnije je, kad nešto ne znamo, da potražimo odgovor na to pitanje. Možete uputiti dijete da zamoli učiteljicu da mu objasni, napokon, to i je uloga učitelja – prenošenje znanja djeci.  Možete mu priznati i to da ni vi niste voljeli npr. računati razlomke i da vam je bilo teško razumjeti takve zadatke.

8. Izbjegavajte poticati dijete da ima sve odlične ocjene ili inzistirati na odličnim ocjenama

Dijete lako postaje frustrirano zbog toga što ne može ispuniti tako visoke standarde te postaje nezadovoljno i demotivirano. To zna rezultirati odustajanjem od učenja te prestaje biti zadovoljno svojim uspjesima. Stječe dojam da nije dovoljno dobro te ga taj izrazito štetan osjećaj prati tijekom cijelog života.

9. Prenesite mu vaše pozitivne stavove o učenju

„Što ćeš to učiti, to ti ionako neće trebati u životu.“ U prolazu sam čula objašnjenje jednog oca dok je razgovarao sa sinom. Takvi stavovi neće motivirati vaše dijete da dođe do rješenja, no ukoliko mu prenesite želju za istraživanjem, upoznavanjem novih stvari i spoznaja, pričate mu o vrijednosti koju dobiva stjecanjem znanja, trud neće izostati.

10. Potičite dijete da postavlja pitanja

Na taj način razvijate razumijevanje teme koju uči te dijete ne upada u zamku „učenja napamet“ za koju svi znamo da ima kratkoročni efekt. Potaknite ga da analizira i da samostalno dolazi do zaključaka. Potičite ga na argumentiranje. Neka vam pokuša iznijeti što je dobro, a što loše u nečijem stavu ili činjenici o kojoj upravo čita. Iznenaditi ćete se koliko djeca mogu biti kreativna kad im se to dopusti ili ih se potiče.

Naglašavajući važnost stvaranja vlastitog mišljenja u svakodnevnoj komunikaciji s vašim djetetom, stvoriti ćete mladu osobu koja se neće bojati iznijeti vlastite stavove u društvu, neće se bojati različitosti mišljenja, ulaziti će u argumentirane rasprave s drugima umjesto u svađe. Stvoriti ćete mladu osobu koji će biti sigurna u vlastiti odabir srednje škole i fakulteta te će postati osoba koja uživa u svom poslu i vlastitim uspjesima.

Opustite se i zaigrajte igru asocijacija s vašim djetetom. Tko zna u kakve vas to prekrasne svjetove može odvesti.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }