RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Kako ti mogu pomoći?

Majka je shvatila što se dogodilo tek kad je to djetešce u školi napisalo sastavak o svojoj obitelji. U sastavku je pisalo kako voli svoje roditelje. S tatom se igra, druži i zabavlja, a mama nema vremena za to jer čisti i sprema po kući. No tada je već bilo prekasno, izgubljeno vrijeme se ne može vratiti…

U razgovoru s jednom svojoj dragom i starom poznanicom, čula sam priču o mami koja je zbog svojih kućanskih poslova žalila za izgubljenim vremenom sa svojim djetetom. Sada, ta mama svima prepričava svoju priču kako ne bi i druge majke pale u tu zamku “dobre kućanice”. Ta je mama voljela da sve u stanu blista i da je sve na svom mjestu i bila je izvrsna u tome što je radila. Njena je kuća bila besprijekorna, dom u kojem bi svatko poželio živjeti. Kada se rodilo to njeno slatko djetešce, ona je i dalje željela živjeti u savršenom i besprijekornom domu te je zbog boravka djeteta i svih “neurednih nevolja” koje stižu s njim, još više prionula svom poslu. Kad je djetešce poraslo i pitalo mamu da izađu u šetnju kako bi se družile i igrale, mama joj je odgovarala da ima još puno posla kojeg mora obaviti prije izlaska. Tako je djetešce čekalo da mama završi svoj posao, a onda, kad bi pala večer, samo bi reklo: “Ni danas nismo išli u šetnju.” No mama nije razumijela te riječi. S obzirom da je tata često bio na putu, kad bi došao kući, on bi sa djetetom išao u šetnje, igrao se i družio. Tako bi nadoknadili ono što je dijete propustilo sa svojom majkom. Majka je shvatila što se dogodilo tek kad je to djetešce u školi napisalo sastavak o svojoj obitelji. U sastavku je pisalo kako voli svoje roditelje. S tatom se igra, druži i zabavlja, a mama nema vremena za to jer čisti i sprema po kući. No tada je već bilo prekasno, izgubljeno vrijeme se ne može vratiti. Tužna je to i istinita priča u koju još uvijek neke majke upadaju misleći da moraju doseći neke vrhunske standarde moderne majke kako bi bile uspješne žene.

Kako izaći iz tog svijeta u kojem nikada stvari ne mogu biti savršene?

Moramo krenuti od početka. Dijete se aktivno razvija i mijenja do svoje 18 godine. Roditeljski utjecaj na taj razvoj različit je od djeteta do djeteta i ovisi o više dimenzija u kojima to dijete odrasta. Moderna pedagogija stiže do saznanja da je roditeljima pomoć potrebna u većem obimu nego što se to do sada smatralo. Velike poteškoće podizanja djece potekle su od tradicionalnog shvaćanja koje je vladalo prije stotinjak godina kako roditelji ne trebaju dodatnu edukaciju jer je bilo mnoštvo primjera obitelji u kojima su neuki i neobrazovani roditelji uspješno podizali svoju djecu. Moderno roditeljstvo je puno zahtjevnije. Danas odgajamo ljude koji su spremni za izazove koje pred njih stavlja moderno društvo stoga je nužno promijeniti pristup djetetu. Tradicionalne izjave poput “Mene su tako odgajali, dobro sam ispao” više ne vrijede. Današnjoj je djeci potreban pristup pun razumijevanja, jasnoće i poštivanja kako bi mogli izrasti u odgovorne, zadovoljne i kvalitetne osobe.

Jedna od najvećih tegoba moderne majke je ta da, osim podizanja djece i vlastitog posla, obavlja i kućanske poslove. Takve su žene iscrpljene, nezadovoljne i nesretne zbog osjećaja da svo svoje vrijeme poklanjaju drugima te nemaju vremena za sebe.

Već krajem 70-ih odgajatelji, psiholozi i pedagozi, preporučali su roditeljima da još u predškolskom dobu polako uključuju dijete u obavljanje kućanskih poslova.

Raspodjelom kućanskih poslova na ostale ukućane, dobivate djelić vremena samo za sebe, djelić vremena za odmor, mali dijelić vremena u kojem ćete se osjećati zadovoljno u svojoj koži. Kako pohvaljujete dijete i objašnjavate mu koliko vam znači to što vam je ono pomoglo, koliko se vi sada bolje osjećate i kako sada zbog toga imate nešto više vremena da se poigrate s njim, to će dijete biti zadovoljnije. Dijete će se, pomažući roditeljima, osjećati bolje, osjećati će se korisno, osjećati će da doprinosi boljitku svoje obitelji te će to kod njega probuditi osjećaj sreće i zadovoljstva koje će ga potaknuti da vam ponovno pomogne. Svi znamo da se sreća množi kada se dijeli. Samom tom sitnicom zadovoljstva vas i vašeg djeteta, ulazite u začarani krug u kojem počinjete dijeliti to zadovoljstvo sa svim ukućanima što se kasnije odražava na sve aspekte vašeg života.

Kako “upasti” u taj začarani krug zadovoljstva?

Kod vrlo malog djeteta možete primjetiti fazu u kojoj se počinje igrati imitativnih igrara. Glumi da kuha, pegla, razgovara sa bebama kao što vi razgovarate s njim. Kroz igru proživljava stvarni život. Kada krene takva vrsta igre, dijete je spremno da vam pomogne u kućanskim poslovima. Dijete “gori” od želje da isproba raditi sve što rade njegovi roditelji. Tako smo i mi krenuli u našem domu. Djeca su prvo počela pomagati oko izrade jednostavnih kolača. Cilj te aktivnosti nije bio uživanje u jelu već je sam proces stvaranja budio veliku želju u njima. U početku su samo izrađivali kolače od modlica, kasnije su sipali sastojke u posudu dok bi ja obavljala “glavne” dijelove kuhanja, dok sada ja samo nadgledam, a oni sami važu, sjeckaju i kuhaju. Istovremeno smo započeli sa brigom o bilju u našem domu. U početku su samo zalijevali i promatrali rast biljaka, potom su promatrali cijeli proces sadnje i presađivanja te sada to rade sami. Kako je na kraju svih tih aktivnosti briga o čistoći vrlo bitna, tako smo polako počeli razvijati svijest o čistoći u stanu i važnosti da svaka igračka ima svoje mjesto te vrijednosti takve okoline za naše zdravlje. Na kraju smo došli do shvaćanja da smo svi sretni ukoliko djeca pomažu koliko je to u njihovim mogućnostima. Takvim pristupom razvijate njihovu samostalnost i pozitivnu sliku o sebi.

U početku je bilo stresno jer je trebalo prihvatiti činjenicu da će se brašno ili zemlja prosuti po podu, da će u kolaču biti više šećera nego što je to potrebno ili će se slomiti pokoja grana biljke, da ću ponovno prati pod nakon djetetova “pranja” i slično,  no malo po malo, uz puno ohrabrivanja i podučavanja, djeca zaista mogu doći na nivo kada vam uistinu pomažu u kućanskim poslovima, a vi dobijate priliku da punih sat vremena odvojite za sebe i svoje potrebe. Dobrobiti takvog odnosa su neizmjerne.

Stoga sa zadovoljstvom uronite u brašno i zemlju diveći se priči o napretku i rastu vašeg djeteta koja se sama stvara pred vašim očima.

Vašom podrškom i strpljenjem, djeca rastu i počinju pružati podršku bićima koje vole najviše na svijetu – svojim roditeljima.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!