RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Kvalitetna komunikacija

Dijete uči o životu i svijetu oko sebe pa je neki put lakše riješiti neki djetetov problem čitajući slikovnicu nego razgovarati o njemu. Dijete se može poistovjetiti sa likom iz priče i na taj način dolazi do mogućih rješenja do kojih se mi odrasli možda nikad ne bi sjetili.

S obzirom da gajim veliku ljubav prema književnosti, svom sa djetešcu počela čitati slikovnice već sa njegovih osam mjeseci. Oboje smo uživali u čitanju i ja sam sva sretna, puna očekivanja i nade, vjerovala da će ono jednako uživati kad jednoga dana krene u školu. Moram priznati da sam bila iznenađena kad je djetešce reklo da ne želi čitati.

Šta učiniti kad je to osnova i jedna od najvažnijih stvari u školi?

Znala sam da ne treba siliti dijete, znala sam da treba biti ugodna i pozitivna atmosfera kako bi dijete uživalo u čitanju te sam bila strpljiva i polako poticala da barem nešto pročita svaki dan, makar jedan zadatak kojeg je dobilo za domaću zadaću.

Vrijeme je odmicalo, a mi smo i dalje bili na početku. Sve je bilo u redu dok sam ja čitala, no djetešce nije imalo hrabrosti uploviti u te vode. Tako je bilo cijele školske godine. Čitanje je išlo sporo i teško. Svi su školski zadaci bili pravovremeno ispunjeni, no sa puno zapinjanja i nesigurnosti.

Došlo je ljeto, a sa njim i zadatak da pročitaju deset slikovnica po izboru za lektiru tijekom ljeta. Shvatila sam da je poanta zadatka bila da održe naviku čitanja kako bi im bilo lakše na jesen. I znala sam da to moje djetešce može ostvariti. Vrijeme je prolazilo, slikovnice su stajale sa strane. Tu i tamo, nešto se pročitalo, ali mi se činilo da se zadaci ostvaruju presporo s obzirom na vrijeme koje je ostalo do kraja ljeta.

Sinula mi je ideja!

Moje djetešce voli brojati i sve vezano za brojanje. Hajdemo zadatak pretvoriti u matematički pa da vidimo da li će se nešto promijeniti. Otprilike smo odredili koliko jedna slikovnica može imati stranica, pomnožiti smo to da brojem preostalih slikovnica i podijelili sa preostalim danima do škole. Ispalo je da mora pročitati devet stranica na dan kako bi uspjelo riješiti zadatak.

To je bio apsolutni pogodak!

Napokon je čitanje postalo zadovoljstvo i zabava i moje je djetešce počelo glatko čitati do kraja ljeta. Ne moram vam govoriti koliko se obogatio rječnik i koliko je narasla kvaliteta komunikacije mog djetešca.

Sada svi sa zadovoljstvom čitamo jedni drugima. Glasnim čitanjem dijete bolje razumije složene jezične strukture, savladava slušanje, govorenje, i naposlijetku čitanje i pisanje.

Dijete uči o životu i svijetu oko sebe pa je neki put lakše riješiti neki djetetov problem čitajući slikovnicu nego razgovarati o njemu. Dijete se može poistovjetiti sa likom iz priče i na taj način dolazi do mogućih rješenja do kojih se mi odrasli možda nikad ne bi sjetili.

Neke su slikovnice toliko lijepe i s toliko topline pisane da jednostavno uživate u čitanju i slušanju kao što je npr. „Tebi se već sniva – laku noć kroz cijelu godinu“ H. Njie, L. Aisato koja vas nježno ljulja dok čitate i stvara u vama osjećaj topline i uživancije.

Morate imati na umu, da nije svaka slikovnica primjerena svakom djetetu. Što je dijete mlađe, prikladnije su slikovnice s manje teksta, što je starije to su rečenice u njima složenije, a kasnije su djetetu prihvatljive i nepoznate riječi. Iako ih nikad nije čulo, one kod njega bude znatiželju te se na kraju čitanja osjeća bogatije za sva znanja koja je dobilo tijekom čitanja. Iznenađujuće je kako djeca odmah shvate u kojem kontekstu se koristi pojedina riječ i s koliko preciznosti ih upotrebljavaju, čak i ako nisu u potpunosti sigurni što ta riječ znači.

Kada čitajte mijenjajte glas, brzinu i jačinu, možete malo i glumiti, djeci je to zabavno te žele da im se ponovno čita. I nemojte se iznenaditi ako vas dijete po dvadeseti put moli da čitate istu slikovnicu. Ono ima dobar razlog zašto vas to traži.

Moja su dječica uživala slušajući rime u pjesmama te su poslije danima nastavila tu igru smišljajući rime u svakodnevnom životu. Rima je zabavna i djeci lako “zapne za uho”.

Nemojte se žuriti sa čitanjem, neki put to ide polako. Dijete ima mnoštvo informacija koje mora procesuirati dok mu čitate. Povezuje jezične strukture, povezuje sliku s tekstom, povezuje izgovorene glasove s napisanim tekstom, promišlja o problemu koji se javlja u priči, povezuje priču s vlastitim iskustvom ili jednostavno uživa u vašem društvu dok mu čitate.

Čitajte hrabro, čitajte smjelo, čitajte često, a ako želite još ponešto pročitati o kvalitetnoj komunikaciji možete i na www.mylifetimejoy.com.

Uživajte u čitanju!

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }