RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Molim te pospremi svoju sobu

Jedan dan će se dogoditi “klik” i ostati ćete iznenađeni kako to lako ide. Tada će biti dovoljno reći “Ti pospremi svoju sobu, a ja ću dnevni boravak.”

Pospremanje dječje sobe izazov je s kojim svaki roditelj ima poteškoća jer djeca ne vide problem u tome što su igračke razbacane po stolu ili podu, kasnije će se ionako ponovno igrati s njima, bolje da su na vidljivom i pri ruci. Ono što se vama čini kao dobar razlog zašto bi dijete pospremilo sobu, vašem djetetu ne znači ništa. Ako želite da dijete vidi vašu perspektivu, morate ići duboko u objašnjenje. Neki put i samu sebe iznenadim sa zaključcima do kojih stignemo na kraju razgovora.

Ukoliko dijete ni nakon vašeg opširnog objašnjenja ne vidi razlog zbog kojeg bi pospremilo svoju sobu, možete mu ispričati priču. Sami izmislite neki lik koji bi se svidio vašem djetetu, na primjer šumski patuljak ili neki nestašni psić i ispričajte njegovu priču. Na kraju dodajte razlog zašto je bilo važno da pospremi svoju sobu. Jedna od klasičnih kvalitetnih literarnih djela priča je koja na vrlo topao način djeci uspjeva približiti važnost urednosti je poznata priča o Maci papučarici.

Briga o urednosti sobe dnevnog boravka u vrtiću je jedna od osnovnih životno – praktičnih aktivnosti. U skupini svakodnevno igramo igru “Svaka igračka ima svoje mjesto”. Prije usvajanja te navike, čitamo priče o urednosti, dramatiziramo problemske situacije kazališnim lutkama i razgovaramo o tome.

Vrlo jednostavna rečenica “Idemo pospremiti igračke pa možemo na dvorište” odmah pokrene djecu. Odgajatelj sa djecom posprema igračke i na kraju se svi veselimo zbog uredno spremljene sobe.

Uz to, djeca znaju da se igračke moraju pospremiti kako bi se počistila soba na kraju dana.

U dječjem vrtiću je nešto jednostavnije izvesti takve aktivnosti iz tri razloga:

 1. Odgajatelj je cijelo vrijeme usmjeren isključivo ka odgoju djece te može djetetovu aktivnost od početka do kraja popratiti sa punom pozornošću i pritom usmjeravati i pohvaliti dijete za uspješno obavljen zadatak, dok u domu imate još mnoštvo vlastitih aktivnosti kojima morate posvetiti vrijeme i pažnju kao što su kućanski poslovi, plaćanje računa, rad od kuće i slično.
 2. Odgajatelj se može emocionalno distancirati od djeteta, što je roditelju nešto teže. Zbog toga lakše pronalazi načine kako motivirati dijete dok kod kuće djeca obično krenu skretati pažnju roditelja na nešto drugo npr. neki krenu plakati u “svojoj nemoći”, neki krenu grliti i ljubiti roditelje i slično, a sve sa ciljem ne bi li roditelj zaboravio na to da sad na podu stoji set legića s kojim će se oni sigurno ubrzo početi igrati.
 3. S obzirom da u vrtiću boravi veći broj djece gotovo iste dobi, djecu motivira aktivitet ostale djece iz skupine te im je to prirodna motivacija, a s vremenom, djeca krenu poticati jedna drugu prilikom pospremanja.

No kako to riješiti kod kuće?

Možete isprobati nekoliko ideja. S obzirom da je svako dijete individua za sebe i ima drukčije razumijevanje svijeta, možda će neka ideja biti prikladna za jedno dijete, ali kod drugoga neće. Mame sa blizancima dobro znaju da jednom djetetu moraju prići na jedan način, a drugom na drugi. Važno je da ne odustanete misleći da vaše dijete neće “nikad” naučiti pospremati sobu.

Jedan dan će se dogoditi “klik” i ostati ćete iznenađeni kako to lako ide. Tada će biti dovoljno reći “Ti pospremi svoju sobu, a ja ću dnevni boravak.”

Ideje kako potaknuti urednost kod djece:

 1. Čitajući djeci problemske slikovnice poput “Maca papučarica”, “Čarapojedac” i slično. Knjižničar ili knjižničarka mogu dati preporuku za neku slikovnicu na tu temu.
 2. Budite pozitivan primjer djetetu. Ako sa zadovoljstvom obavljate kućanske poslove i na kraju pred djetetom na neki način iskažete to zadovoljstvo, objašnjavajući zašto je to što ste učinili dobro, s vremenom će dijete početi pratiti vaš primjer. Zapamtite da dijete ima kraću pažnju pa mu možete jedan dan pokazati i objasniti kako usisavate, drugi dan kako stavljate sušiti robu i slično. Imajte na umu da će dijete željeti pokušati raditi ono što vi radite te budite spremni da suđe koje ono pere neće biti oprano kako treba te ćete ga morati ponovno prati. U ovom dijelu odgoja, važno je da se i tate uključe kao pozitivan primjer kad su kućanski poslovi u pitanju.
 3. U početku, dok dijete još nije steklo naviku samostalno pospremati svoju sobu, morate boraviti s njim u sobi dok ju posprema. Primjetiti ćete na koje probleme nailazi prilikom pospremanja. Zapamtite, vaš način pospremanja stana je automatiziran i ne morate previše razmišljati gdje ćete pospremiti čistu posteljinu, a gdje tavu, no djeca nisu još usvojila tu vještinu i neki puta ne vide rješenje iako se nalazi točno ispred njih. Ne treba zbog toga koristiti riječi poput “Zar si slijep? Kutija za bojice stoji na stolu?” jer će se dijete samo loše osjećati te će taj osjećaj vezivati uz pospremanje. Postavite mu pitanje poput izazova kojeg mora riješiti “Što misliš gdje bi bojica mogla stajati?” ili “Još nemaš mjesto za ovu lutkicu, što misliš koje bi mjesto moglo biti dobro za nju?” Kad jednom otkrijete “dobro” mjesto za svaku stvar u sobi, dijete će lako samo spremati svoje stvari.
 4. “Rascjepkajte” sobu na dijelove – prvo pospremiti samo stol, potom samo krevet… Djetetu će biti lakše sve vratiti na svoje mjesto ako ima lakši zadatak. Na poslijetku će pospremiti cijelu sobu, a da toga nije ni svjesno.

Ovo su samo neke od ideja kojima možete potaknuti dijete na urednost, no dovoljne su za početak. Zapamtite:

 1. Budite uporni i strpljivi
 2. Potičite dijete da samostalno dolazi do rješenja
 3. Više puta ponovite aktivnost. Sa svakim ponavljanjem, polako prepuštanje djetetu sve veći dio zadatka
 4. Kod različite djece, vrijede različita pravila
 5. Stvorite od pospremanja veselu aktivnost te će joj se dijete rado vraćati i uživati u njoj

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }