RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Nezgodna pitanja, nezgodni odgovori

Ponekad mi imamo potrebu objasniti djetetu nešto što im je apstraktno i nerazumljivo te nam se to čini kao zid preko kojeg nema prelaska. Želimo to djetetu što bolje predočiti kako ne bi stvorilo krivu sliku o tome.

Kako moja dječica odrastaju tako se i naša komunikacija razvija i raste. Sada im više nisu dovoljni jednostavni odgovori. Nakon što im odgovorim na pitanje, zadovoljna rezultatom, oni postave dodatno pitanje “A zašto?”. U tom se trenu crni oblaci skupe pred mojim očima od nemoći “Zar nisam bila dovoljno jasna?”

Da, nije im dovoljno reći da motor pokreće automobil, moraju znati i od kojih djelova se sastoji motor. Nije dovoljno reći da cvijeće u parku služi za ukras, taj trenutak moraju saznati cijeli proces sadnje i uzgoja biljaka.

No, to su sve lagana pitanja. Postoje pitanja na koja nam je zaista teško odgovoriti. Neke se stvari u svijetu odraslih podrazumijevaju i razumiju bez riječi, no kad ih moramo objasniti djeci, tada nailazimo na prepreke.

Moje me djetešce pitalo o čemu pjevaju Lady Gaga i Bradley Cooper u pjesmi “Shallow”. Majko mila! Kako da to objasnim? Pokušala sam pronaći jednostavne riječi djetetu razumljive, no bilo je doista teško.

Ponekad mi imamo potrebu objasniti djetetu nešto što im je apstraktno i nerazumljivo te nam se to čini kao zid preko kojeg nema prelaska. Želimo to djetetu što bolje predočiti kako ne bi stvorilo krivu sliku o tome.

Što učiniti kad dođete pred takav zid?

1. Cilj komunikacije

Prvo odredimo o čemu želimo razgovarati s djetetom. Npr. Želimo razgovarati o “ružnim riječima” koje dijete neki put čuje u svojoj okolini.

Jasno vam je što želite postići, želite proširiti djetetovo razumijevanje i stvoriti atmosferu u kojoj ono može prihvatiti samo kulturne izraze. Želite da stvori novo mišljenje i shvati zašto nije u redu izgovarati takve riječi, ali kako kad ih mnogi ljudi koriste?

2. Određivanje korisnosti

Kome koristi rješenje takvog problema? Kakva je korist za dijete? Kakva je korist za ljude koji okružuju to dijete?

Ukoliko dijete shvati da je određeno ponašanje korisno i dobro za njega, ono će ga spontano samostalno početi koristiti.

3. Poanta komuniciranja

Poruka mora biti kratka i jasna. Objasnite djetetu što vas muči, opišite kako se osjećate u vezi te teme i objasnite mu da će ono samo morati odlučiti da li će npr. koristiti “ružne” riječi ili ne. Takvim odlučivanjem dijete preuzima odgovornost na sebe i u tom trenutku odlučuje želi li da se netko radi njegovih riječi osjeća loše ili ne. Ono postaje odgovorno za osjećaje drugih i mogućnost da se ostala djeca možda neće zbog toga željeti igrati s njime.

Razgovor završite kratkom i jasnom porukom nakon koje nije potrebno više ništa objašnjavati. Prebacite “lopticu odgovornosti” djetetu u ruke i pustite mu da u tišini odluči što želi i zbog čega.

4. Ključne riječi

Tijekom razgovora je iznimno važno paziti koje riječi koristite. Ukoliko spomenete da vam je važno da ono razumije što mu govorite, dijete će osjetiti da vam je ono važno. Ukoliko mu kažete da volite čuti što ima za reći zapravo mu govorite da volite njega. Isto to vrijedi i za riječi poput poštujem, cijenim ili puno mi znači.

Svako dijete ima svoj put razvoja shvaćanja svijeta, no otprilike nakon pete godine života djeteta, sa većinom možete razgovarati i o “nezgodnim” temama. Ukoliko vidite na djetetu da vas nije dobro razumijelo, pokušajte objasniti iz perspektive drugog djeteta, pričajte mu kao da mu pričate priču i ono će vam postavljati dodatna pitanja sve dok si samo ne razjasni to o čemu govorite. Na taj ćete mu način pomoći u odrastanju i stvaranju bolje slike o samome sebi.

Veliki je to uspjeh za dijete i vas kao roditelja.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }