RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Obitelj je tim u kojem učimo jedni od drugih

Neki put reagiramo grublje nego nam se čini. Možda zbog toga što smo navikli na nešto “hladniji” način razgovora na poslu ili sa supružnikom pa nam to neki put promakne i u razgovoru s djecom.

Svanuo je novi dan i novi odgojni izazov. Moje je djetešce ostalo samo sa mnom to popodne te sam odlučila kako je to izvrstan trenutak da nas dvoje zajedno obojimo jedan zidić u vrtu. Biti će to zabavna aktivnost, djeca vole bojati, što može poći po zlu?

Razgovarali smo o tome što ćemo napraviti i kako će mi time puno pomoći. Oboje smo bili zadovoljni tom idejom. Na tlu ispod zidića postavljene su pločice pa je trebalo zalijepiti zaštitnu traku kako ih ne bismo obojali. Dok sam ja lijepila, djetešce je krenulo kistom nanositi prvi sloj zaštite na zid. Tu nije bilo brige da će nešto krivo obojati. No, ono je htjelo mazati zid jednakom brzinom kojom sam ja lijepila traku. Iako sam upozorila da uspori jer mi ne smije smočiti zid gdje lijepim, djetešce je nastavilo istim entuzijazmom. Nakon trećeg upozorenja, oboje smo bili nezadovoljni situacijom i moje je djetešce još kratko ostalo kraj mene, a onda se “umorilo”. I koliko god poticala i nagovarala, djetešce se nije dalo. Umor je bio nepremostiv.

Ode moj odgojni trenutak… Zašto? pitala sam se. Sve sam učinila kako treba. Završila sam bojati zid sama i onda stala razmišljati o tome što se dogodilo.

Pratila sam sve korake u procesu: pripremila, razgovarala, objasnila korisnosti, objasnila postupak, pohvalila, no ipak je na kraju završilo neočekivano.

Shvatila sam da je sve krenulo nizbrdo nakon mog upozorenja.

Neki put reagiramo grublje nego nam se čini. Možda zbog toga što smo navikli na nešto “hladniji” način razgovora na poslu ili sa supružnikom pa nam to neki put promakne i u razgovoru s djecom. Od treće godine nadalje, djeca već znaju kako se osjećaju i zašto se tako osjećaju, ali emocionalni razvoj nije završio te zbog nemogućnosti kontroliranja emocija, duboko doživljavaju ono što osjete kao nepravdu iako se možda ne radi o tome.

Upravo tako se osjetilo moje djetešce, pomaže mi, trudi se, a ja se ljutim na njega. Nepravda!

Kad sam to shvatila i išla razgovarati s njime o svemu što se dogodilo, samo me pitalo “A zašto mi se nisi onda odmah ispričala?”

Shvatila sam da je ova situacija bila odgojni trenutak za mene. To je bio izazov kojeg sam ja sama trebala savladati. Mi učimo od djece jednako kao što oni uče od nas. Razvijamo se i rastemo zajedno svakog dana postajući za nijansu bolji ljudi.

Spoznaja da je obitelj tim u kojem svi doprinose i uče jedni od drugih je iznimno korisna za sazrijevanje svih njenih članova. Upravo zbog toga, ostanite otvorena uma i na sljedećoj odgojnoj poteškoći na koju naiđete, zastanite i razmislite o tome da li možete tu situaciju sagledati iz drugog kuta iz kojeg ćete svi osjetiti benefite kad ju savladate.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }