RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Početak nove pedagoške i školske godine

Teška su vremena ponovno pred nama, no ova nas je pandemija naučila da moramo biti podrška jedni drugima i da se moramo brinuti za sebe i naše najmlađe kako bi lakše prošli kroz ovo razdoblje. 

Ovaj će početak biti kao ni jedan drugi. Prošle nas je godine pandemija uhvatila nespremne pa smo svi “plivali” po školama i vrtićima kako god smo znali i umjeli. Trudili smo se poštivati mjere u najvećoj mjeri i dali smo sve od sebe da djeca budu pošteđena tog tereta. Savjetovali smo, pisali, predlagali, razgovarali, podržavali, motivirali i pružali podršku. Negdje smo bili uspješniji, negdje nismo, no ove bi godine morali biti spremniji.

Jesmo li?

“Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID – 19” stigli su na adrese svih odgojno – obrazovnih ustanova. U dokumentu se ministar Fuchs s puno optimizma obraća svim sudionicima na svim odgojno – obrazovnim razinama. Predlažu se modeli rada i preporuke koji bi pomogli odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima u radu, a cilj preporuka je osigurati što sigurnije uvjete izvođenja odgojno – obrazovnog rada uz uvažavanje specifičnosti obzirom na dob djece i učenika, kao i uvažavanje različitih uvjeta za rad ustanova.

Tijekom čitanja modela i preporuka, na vidjelo izbijaju neka neodgovorena pitanja:

– U odgojno – obrazovni rad potrebno je uključiti svu djecu, kod većih odjela treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine – Znači li to da će osnivač izgraditi veći prostor za djecu? Godinama se već ukazuje na taj problem. Bilo bi lijepo znati koje su konkretne mjere koje osnivač ili ministarstvo mogu poduzeti da se to riješi?

– Maske nisu obavezne samo ako je osigurana propisana distanca od 1,5 do 2 metra razmaka među učenicima – jeste li vidjeli hodnike škola i vrtića? Jeste li vidjeli sobu dnevnog boravka u vrtiću u koji ide vaše dijete? Vrlo je malo takvih prostorija u kojima se može održati distanca među djecom.

– Govori se o najboljim primjerima prakse od početka pojave COVID – 19, a što je s onima koji nisu bili u mogućnosti u potpunosti sprovesti te mjere? Je li se njima pomoglo? Nedostaju rezultati rada s takvim odgojno – obrazovnim ustanovama. Takvim bi se primjerima moglo izgraditi međusobno povjerenje i otvorena komunikacija koju predlaže ministar.

Poduzimanjem akcija dolazi do promjena, upute same po sebi nisu dovoljne za napredak i rast sustava. No ono što je pozitivno je da je riječ o otvorenom dokumentu podložnom promjenama i poboljšanjima. U ministarstvu izjavljuju da su spremni na dijalog i otvorenu komunikaciju.

Putem će biti još mnoštvo izazova koje će trebati riješiti, no postoji nada. Postoji nada i da će netko pročitati izjave odgajateljica u akciji #odgojiteljnijeteta u organizaciji „SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću“ gdje možete saznati kakvo je stvarno stanje u ustanovama diljem Hrvatske. Sva nam ta pitanja ukazuju na to da imamo još puno posla oko reformi školskih i predškolskih ustanova i da smo tek zagrebli površinu.

Nedavno sam čula predivnu priču o suncokretima koji nam mogu biti pozitivan primjer.

Tijekom svog rasta suncokreti cijeli dan okreću glavu prema Suncu i upijaju njegovu energiju. Ta im je energija potrebna kako bi nastavili svoj rast i razvoj, no kad dođu oblaci i kiša, oni okreću lica jedni drugima te tako počinju dijeliti sakupljenu energiju kako bi izdržali do sljedećeg trenutka kada će ih sunčeva energija ponovno obasjati.

Dragi roditelji,

Teška su vremena ponovno pred nama, no ova nas je pandemija naučila da moramo biti podrška jedni drugima i da se moramo brinuti za sebe i naše najmlađe kako bi lakše prošli kroz ovo razdoblje.

Suncokreti znaju da nakon oblaka ponovno dolazi Sunce i da u svojoj sinergiji stvaraju dugu.

Budite suncokreti vašoj djeci, sjajite za njih tako da lakše prođu kroz ovo razdoblje razvitka našeg društva kako bi sačuvali optimizam i jednoga dana sami pronašli rješenja koja su nama trenutno nevidljiva.

Teško je, no proći će i na kraju ćemo svi biti jači i moćniji pa kad ponovno stigne Sunce, moći ćemo mu pružiti svoj osmijeh.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }