RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Pomozi mi da to učinim sam

Igra je zabava, a djeca se danas zabavljaju na jedan drukčiji način i kad vidimo da ne uživaju u igrama u kojima smo mi uživali, to nas malo zabrine. Zar je igra na internetu jedino što ih zanima?

Ovaj smo vikend proveli sa prijateljima u prekrasnom kampu. Vrijeme je bilo savršeno, a more osvježavajuće. Mi odrasli, otpuštati smo tjedni stres i upijali mirise prirode trudeći se za dječicu biti što opušteniji i veseliji, no našu je dječicu bilo nešto teže motivirati na igru. To me podsjetilo na rečenicu koju sam često čula do tada “Danas se djeca ne znaju igrati.” No to nije u potpunosti točno. Igra je zabava, a djeca se danas zabavljaju na jedan drukčiji način i kad vidimo da ne uživaju u igrama u kojima smo mi uživali, to nas malo zabrine. Zar je igra na internetu jedino što ih zanima?

Danas možete pronaći različita stručna mišljenja o utjecaju interneta i sadržaja koje konzumiramo putem mobitela, kompjutera, televizije ili tableta i kako se to odražava na razvoj djetetove pažnje i koncentracije kao i osjećaj koji kod djece stvaraju ti sadržaji što i je razlog zašto im se neprestano vraćamo. No ne treba očajavati, mi smo ipak društvena bića i kvalitetna društvena interakcija „uživo“ može više zainteresirati dijete od igre na internetu. Kako?

Da bi to postigli možemo upotrijebiti metode Marije Montessori koja je shvaćala koliko je važna dobro pripremljena materijalna okolina i aktivnosti koje nudimo djeci, no ne samo to, izrazito je važno i kako nudimo te aktivnosti djeci. U jednom je intervju Sandra Pokos, montesorska odgajateljica i ravnateljica zagrebačkog dječjeg vrtića Srčeko spomenula koliko je važno njegovati dječju osobnost te neizravno poticati zanimanje za različita područja i učenje pretvoriti u igru. Marija Montessori je smatrala da se potrebe djeteta mijenjaju s promjenama društva i da smo mi odrasli odgovorni za to da djetetu omogućimo da se s tim promjenama nosi.

Ako uđete u vrtićku skupinu u kojoj se provodi Montessori program primijetiti ćete da djeca sama uzimaju igre sa polica, pozivaju prijatelje u igru i igraju se. Odgojitelji u tim skupinama prenose znanje o igri tako da odigraju određenu igru s djetetom, nauče ga sva pravila, a onda ga potaknu da prenese drugima to znanje. Na taj se način kod djeteta potiče unutarnje zadovoljstvo te rado prenosi znanje uživajući u svojim postignućima.

Prisjetivši se toga, uključila sam se u igru s djecom u kampu. Sa jednim sam djetetom odigrala badminton pritom pokazujući kako se lako može igrati igra i koliko se može uživati u igri. Uz puno smijeha i šala, u igru su se poželjela priključiti i djeca koja do tada nisu bila zainteresirana.

Kad djeca krenu igrati neku igru kao npr. „Lastike“, mi ih sa zadovoljstvom gledamo, sretni jer znamo koliko je to dobra igra i koliko će u njoj uživati. Prateći njihovu igru najčešće se može uočiti tri scenarija. Prvi: Djeca uživaju i igraju se do završetka igre i kad ih pozovete, ne žele ju prekidati. Drugi: Djeca se posvađaju jer svako od njih poznaje drukčija pravila te igre te se ne mogu složiti koja će pravila poštivati. Treći: Igru pretvore u nešto posve drugačije što se iz naše perspektive čini kao „glupiranje“ i „ništa pametno“. Prvi je scenarij najidealniji i najpoželjniji. To je znak da je dječja igra na visokoj razini i djeci služi u njihovom osobnom rastu i razvoju. Druga dva nas malo zbunjuju i kad se uključimo u razgovor s njima, poželimo sve prekinuti. U tim je situacijama vidljivo da još treba poraditi na usvajanju pravila igre i tu možemo upotrijebiti metodu Marije Montessori.

Kad uočite takvu situaciju, uključite se u igru s djecom, odigrajte s njima nekoliko igara tako da im prenesete entuzijazam i zadovoljstvo i rezultati će vas oduševiti. Pomozite svojoj djeci da stvari čine sami, neka to od sada bude i vaš osobni moto.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }