RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Povjerenje

Ukoliko redovito razgovaramo s djetetom o tome kako razmišlja i kako doživljava svijet, možemo primijetiti koliko povjerenja ima u nas. To je iznimno važno u pubertetu kad se dijete suočava sa mnoštvom njemu teških problema i treba mu netko za razgovor.

U nekoliko mi je navrata moje malo djetešce reklo neke stvari koje su me toliko oduševile i toliko sam bila sretna zbog njih da sam to odmah poželjela podijeliti s drugima. Zbog ushićenja, ispričala sam ih drugoj osobi pred svojim djetetom. Nisam smatrala to ničim lošim, smatrala sam da se tako dobre stvari moraju podijeliti s drugima i činilo mi se da ako moje dijete čuje kako ja to pričam, da će shvatiti koliko sam ponosna na te njegove ideje. Kakva greška.

Moje je djetešce, to što mi je reklo, smatralo tajnom i sramilo se zbog toga, te ga je to moje ponašanje jako povrijedilo.

Ja sam objasnila zašto sam to odmah ispričala. Rekla sam da sam bila jako ponosna zbog toga, da mislim da je to nešto divno i da to nije nešto zbog čega bi se trebalo sramiti, već biti zadovoljan vlastitim uspjehom. No, taj je moj potez doveo do pucanja djetetova povjerenja u mene.

Sada kad ima neki problem za koji molim da popričamo jer mogu pomoći, moje me djetešce optužuje da ne znam čuvati tajne i ne želi mi reći što je posrijedi. Nažalost, povjerenje se teško stječe, a lako gubi i ako ne pripazimo na to, tijekom djetetova odrastanja može doći do nekih tegoba u komunikaciji.

Povjerenje se počinje stvarati odmah po rođenju djeteta. Dijete ima povjerenje da ćete mu pomoći kad mu je hladno, kad je gladno ili žedno i kad mu treba utjeha. Tako se stvara privrženost i povjerenje djeteta u činjenicu da ima odraslu osobu ili osobe uz koje se osjeća sigurno. To je temelj za samostalnost, samopouzdanje i samopoštovanje. Djetetu je dovoljna jedna takva osoba u životu da izraste u zdravu odraslu osobu, no povjerenje neki put može nestati.

Ukoliko redovito razgovaramo s djetetom o tome kako razmišlja i kako doživljava svijet, možemo primijetiti koliko povjerenja ima u nas. To je iznimno važno u pubertetu kad se dijete suočava sa mnoštvom njemu teških problema i treba mu netko za razgovor.

Uvijek je bolje kad može odgovore dobiti od onih koje voli najviše na svijetu, svojih roditelja, no ukoliko nema povjerenja i osjeća da će biti ismijano ako vam povjere neke svoje probleme, potražiti će odgovore na internetu, kod prijatelja ili ljudi koji mu se čine bliski, a rezultati vam se možda i neće svidjeti.

Kad je moje djetešce bilo malo, lako sam primjetila znakove povjerenja kad bi na primjer s gnušanjem popilo sirup jer je mama rekla da će tako ozdraviti ili kad bi dopustilo da mu pumpicom za usisavač očistim nosić iako se jako bojalo tog procesa. Dok je na primjer moje drugo djetešce skakalo nenajavljeno sa kauča znajući da ću ga uhvatiti. To je naravno bilo opasno pa smo razgovorom promijenili tu igru. Sad kad su dječica malo veća, do odgovora mogu doći razgovorom. To i olakšava mogućnost da ostanemo u kvalitetnim odnosima.

Jučer je djetešce zaspalo u autu i iako je sad preteško za nošenje, ipak sam se odlučila za taj smjeli poduhvat kako bi što manje remetila njegovu fazu sna. Prolazeći stepenicama moje se djetešce malo razbudio i reklo kako se boji biti nošeno po stepenicama na što sam ja odgovorila: “Ako te je strah, onda samostalno hodaj, ako ne želiš hodati, onda imaj povjerenja da ću te sigurno dovesti kući.” na što je moje djetešce odgovorilo: “Ti si najbolja na svijetu.”

Svi mi imamo priliku biti najbolji na svijetu ukoliko svom djetetu pružamo osjećaj sigurnosti i povjerenja i zato, ako imate naviku pred djetetom drugima prepričavati događaje iz djetetova života, zaustavite se sljedeći put, pogledajte svoje dijete i razmislite kako bi se ono osjećalo kad biste u društvu ispričali onaj smiješni i pomalo neugodan trenutak koji se je nedavno dogodio. Neki put se to čini simpatično, no djeca to doživljavaju vrlo duboko i ponekad nikad ne saznate kako su te riječi djelovale na njegov razvoj.

Uživajte i dalje u roditeljstvu i razgovarajte što više s djetetom o onim njemu važnim temama, tako ćete čuti njegovo mišljenje i o temama koje su vama važne.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }