ERSTE AD

RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Putovanje od tisuću milja

Tijekom školovanja i stručnog usavršavanja, učili smo o važnosti suradnje s roditeljima, oni su okosnica odgoja njihove djece, a mi smo njihova stručna potpora.

Kad sam upisivala fakultet, predškolski odgoj je odmah bio moj prvi izbor jer sam osjećala da se u tom periodu dječjeg života najviše može pružiti tim malim bićima. To je divno razdoblje u kojem se pišu prazne stranice svakog djeteta. Nisam znala što znači raditi u vrtiću, nisam znala kakvi me izazovi čekaju, ali sam osjećala da je to smjer kojim trebam krenuti.

Svako je razdoblje nosilo svoje izazove s kojima se trebalo suočiti. Školovanje i rad u vrtiću je intenzivno poput života samog. Nema osjećaja kojeg možeš izbjeći, nema osjećaja koji te neće u potpunosti preplaviti dok ti hvataš dah.

Putovanje je mijenjalo smjer, trebalo je usavršiti suradnju, trebalo je usavršiti komunikaciju, trebalo je usavršiti znanje, trebalo je usavršiti praksu… i svaki bi put moj um u potpunosti uranjao u ta nova stanja koja su trebala biti usavršena, no ideja koja mi je najviše izazova pružila bila je kako usavršiti samu esenciju svakodnevnog življenja u prostoru sobe dnevnog boravka s dvadesetak duša koje su mi prepuštene s potpunim povjerenjem.

Tijekom godina, trud je dao rezultate, uspjela sam postići sklad, doprijeti do srži. I tada sam u potpunosti shvatila ono najvažnije.

Suradnja s roditeljima

Tijekom školovanja i stručnog usavršavanja, učili smo o važnosti suradnje s roditeljima, oni su okosnica odgoja njihove djece, a mi smo njihova stručna potpora.

Tijekom godina, uvijek sam se trudila pokazati roditeljima u praksi što to znači. Roditelji su različiti kao i njihova djeca, i njima, kao i djeci, treba pristupati individualno. Kod nekih je suradnja bila lagana i radosna, dok su drugi odgojno – obrazovnom procesu pristupali sa više sumnje pa je tako tekla i naša suradnja.

Neki su spremniji na promjene koje donosi roditeljstvo, dok su se neki osjetili zatečeni i to je u redu. Sasvim razumljivo.

Svatko ima različita očekivanja od svoje djece i nas odgajatelja koji s nekima od njih provodimo više vremena od roditelja samih.

Doista sam se susrela sa bogatstvom različitih mišljenja. Neki roditelji imaju preniska očekivanja ili ih uopće nemaju, neki imaju previsoka očekivanja te ta djeca gube djetinjstvo jer ih se već smatra odraslima.

Mi smo tu da kod djece postignemo balans, da ih poguramo ili opustimo, omogućujemo im da svijet vide iz druge perspektive.

No, u vrtiću postoji jedna dimenzija odrastanja u kojoj djeca dodatno rastu, to je odrastanje u zajednici prijatelja. U njoj svatko uči jedan od drugoga, razvijamo spoznaje da je potrebno brinuti se za druge jer će se onda drugi brinuti o njima, razvijamo spoznaje o zdravoj komunikaciji u kojoj nije potrebno biti agresivan ili buntovan da bi ostvario svoje potrebe i želje, razvijamo osjećaj da je ugodno biti u društvu ljudi u koje možeš imati povjerenja i sigurnost.

Odrastanje je put od tisuću milja, a počinje uz puno glasnog smijeha, puno suza i vike samo iz razloga jer im je potrebno još puno učiti i razumijevati, ali te spoznaje slažu se jedna po jedna i sazrijevanje polako ide i koliko god vaše dijete bilo inteligentno i činilo se kao da je spremno za „odrasle“ razgovore, nije. Inteligentno je za svoju dob, emocionalno je za svoju dob, socijalizirano je za svoju dob i još puno toga treba učiti.

Isto kao što beba prvo treba puzati da bi mogla prohodati (jer su to prirodni oblici kretanja) tako dijete prvo treba biti dijete, savladati sve izazove djetinjstva koji će mu kasnije itekako pomoći u životu, kako bi jednog dana postalo zdrava mlada osoba.

Pustite dijete neka ide svojim putem od tisuću milja, a vi mu budite sigurna luka u dane uzburkanog mora i potpora u samostalnom svladavanju novih izazova zbog kojih će sretno rasti.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }