RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Razumijevanje tuđih misli

Kad razgovarate sa djetetom, potrebno je uzeti u obzir njegovu osobnost i razvojnu fazu u kojoj se nalazi. Neka djeca žele da razgovor ostane tajna, neki žele da razgovorom dođu u centar pažnje dok neki žele zadovoljiti neku svoju trenutnu potrebu.

Je li vam se kad dogodilo da ste s nekim razgovarali o situaciji na koju ste vaš sugovornik i vi imali potpuno drugačiji pogled i razumijevanje iste? Suprug i ja smo se više puta našli u takvim prilikama u kojoj smo imali različita mišljenja i naravno, kao i kod mnogih parova, povremeno bi nas ta različitost dovela do konflikta. No, jednom mi se prilikom taj naš različiti pogled činio toliko nevjerovatan, da smo na kraju polako išli korak po korak unatrag u našem razmišljanju i svaku smo rečenicu dodatno pojasnili ne bi li saznali u čemu je problem. Otkriće je bilo nevjerojatno. S obzirom da smo oboje govorili iz vlastitog iskustva i iz vlastite perspektive ispalo je da smo oboje bili u pravu. Oboje smo govorili istinu iako su naše priče bile potpuno različite. U nevjerici sam nastavila promišljati o tom događaju.

On mi je bio dodatni poticaj da još više propitujem tuđe mišljenje u svakodnevnoj komunikaciji i da još bolje osluškujem što sugovornik ima za reći.

Naime u kolektivu u kojem se nalazi veliki broj djece, ponekad nisi u mogućnosti dobro čuti što ti neko dijete govori. Može biti gužva, može biti više upita u isto vrijeme ili može biti upit od strane djeteta u vrijeme kada se mora nešto drugo hitno napraviti.

Neki put je zaista teško čuti, a onda je nakon toga potrebno razumijeti što dijete govori i prikladno odgovoriti na taj upit. Djetetu koje mi se obraća s povjerenjem, u tom je trenutku to najvažnija stvar na svijetu.

Odgajatelji u vrtiću često sa djecom razgovaraju na način da opisuju osjećaje druge djece. Ukoliko dođe do konflikta, djeci ukazujemo na emocionalno stanje drugog djeteta riječima “Pogledaj kako plače. Što misliš kako se on sad osjeća?” Cilj je da dijete prepozna tugu kod drugog djeteta te na taj način razvija vlastitu emocionalnu inteligenciju i razumijevanje tuđih misli. Jednako reagiramo i kad je u pitanju bilo koji drugi dječji osjećaj (ljutnja, sreća, prijateljstvo, briga za drugoga i slično).

Kad razgovarate sa djetetom, potrebno je uzeti u obzir njegovu osobnost i razvojnu fazu u kojoj se nalazi. Djeca između 3. i 4. godine života polako počinju jačati svoju vještinu razumijevanja tuđih misli i osjećaja. Druga stvar koja traži našu pažnju je namjera kojom nam se dijete obraća. Neka djeca žele da razgovor ostane tajna, neki žele da razgovorom dođu u centar pažnje dok neki žele zadovoljiti neku svoju trenutnu potrebu.

S ciljem boljeg razumijevanja sugovornika, redovito sam počela postavljati dodatna pitanja i odraslima i djeci ne bi li bila sigurna da sam dobro razumijela ono što mi govore što mi je olakšalo svakodnevnu komunikaciju.

Isti se problem javlja u situaciji kad vas netko sluša. Osoba može potpuno krivo shvatiti što mu želite reći i na krivi način protumačiti vaše riječi. Vaša dobra misao sa dobrom namjerom može biti uvreda za drugu osobu. Sigurno ste čuli za uzrečicu “Put do pakla popločen je dobrim namjerama”. Ta vas situacija zadesi kad je uopće ne očekujete upravo iz razloga jer vas je netko krivo razumio. Važno je osvijestiti da je normalno da se takve stvari događaju te tako lakše dolazimo u mogućnost da ih ispravimo.

Djeca gledaju na svijet iz potpuno druge perspektive i dolaze do najneobičnijih zaključaka. Moje je djetešce imalo fazu u kojoj je jako sporo izražavalo svoje mišljenje. Rečenice su bile iznimno dugačke, a sve iz razloga što je dobro promišljalo o svakoj riječi koju je željelo izgovoriti, vještina dostojna vrhunskih govornika. Govorilo je o životu iz svoje perspektive što nama odraslima nije bilo toliko značajno, no bilo je značajno čuti i doživjeti način na koji dolazi do zaključaka pa smo uvijek strpljivo do kraja saslušali sve što je imalo za reći. I isplatilo se.
Više puta bi se događalo da u svojoj glavi dovršim djetetovu misao prije njega i na kraju to uopće ne bi bilo ono što je pokušavalo izreći.

Prilikom jačanja sposobnosti razumijevanja sugovornika, krenite od sebe. Razumijevanje sebe i svojih misli važan je preduvjet razumijevanja drugih, a to je najbolji put ka dobivanju razumijevanja za vaše misli od strane drugih ljudi. Razumijem da to zvuči kao znanstvena fantastika, ali za uspjeh je potrebno samo malo strpljenja i promišljanja. Sljedeći put kad budete u prilici da slušate nekoga, recite sami sebi “Sad ću do kraja poslušati što imaš za reći. Baš me zanima što govoriš i neću ništa komentirati do samog završetka tvog govora.” Često ljudi govor koriste kao način izbacivanja misli koje ih tište i nije im potrebno vaše mišljenje niti savjet, jedino što im je potrebno je da ih netko sasluša i razumije.

Želim vam ugodno jačanje vještina slušanja i razumijevanja! Budite uzor vašem djetetu te će vam ono uzvratiti jednakom mjerom, a vaša će komunikacija biti pravo zadovoljstvo.

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!