RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Sukobi među braćom i sestrama

Potrebno je s djetetom doći do trenutka u kojem ono prepoznaje da kreće ljutnja kako bi moglo samostalno prekinuti taj impuls i odabrati neku drugu, primjereniju reakciju, u kojoj neće doći do konflikta i udaranja.

“Mama! Seka mi je skoro slomila kičmu!” izjadalo mi se moje djetešce jednoga dana. Znajući da je sve u redu, krenula sam mirno s njima razgovarati o toj situaciji. Kako se nositi sa učestalim sukobima između braće i sestara?

U tim se situacijama zaista loše osjećamo jer smo svjesni da u njihovim sukobima često nema nekog ozbiljnog razloga zbog kojeg bi oni morali ulaziti u konflikt. Koliko god se vole, uvijek se nekako uspiju posvađati.

Uz to, neki put dolazi i do fizičkih obračuna.

U tom trenutku imamo mnoštvo želja:

  • Želimo pomoći djetetu koje je udareno, a s druge strane želimo i da ojača i da se izbori za sebe.
  • Želimo ih zaštititi i fizički i emocionalno.
  • Želimo im objasniti da nije u redu to što su udareni bez obzira jesu li nešto skrivili ili ne.
  • Želimo da znaju da smo tu uz njih bez obzira na sve.

S druge strane, dijete koje je zadalo udarac, očito ima neki problem zbog kojeg se to dogodilo. I njemu želimo pomoći:

  • Želimo mu pokazati da može na prihvatljiv način iskazivati svoje osjećaje.
  • Želimo da stekne vještinu kojom će moći regulirati svoje ponašanje.
  • Želimo da znaju da udaranje nije učinkovit način komunikacije s drugima i da time neće polučiti željeni rezultat.
  • Želimo da budu svjesni da ih brat ili sestra neće više voljeti, cijeniti i poštivati ukoliko ih udaraju. I nikako ih neće bolje slušati kad govore ili biti tu uz njih kad im je to potrebno.

Za rješavanje takvih situacija treba vrijeme. Često ponavljanje i učenje na greškama. Kada to prihvatimo kao jedan dugotrajan proces koji će jednog dana stići svome kraju, opuštamo se u njemu i lakše prihvaćamo novonastale izazove. Učenje je proces u kojem se moramo fokusirati na ponašanje koje možemo ispraviti, ne na osobnost djeteta. U tom se slučaju dijete ne osjeća loše te lakše prihvaća novi obrazac ponašanja i brže napreduje u vlastitom rastu i razvoju.

Potrebno je s djetetom doći do trenutka u kojem ono prepoznaje da kreće ljutnja kako bi moglo samostalno prekinuti taj impuls i odabrati neku drugu, primjereniju reakciju, u kojoj neće doći do konflikta i udaranja.

Nije lako jer učenje novih vještina traži puno vremena i naš angažman kao roditelja. Morate imati na umu da odrastanje ne možemo ubrzati, određene životne vještine “sjedaju na svoje mjesto” tek kad se ostali aspekti osobnosti poslože pravim redoslijedom.

U našem domu svakodnevno razgovaramo o tome kako možemo biti sretni i zahvalni što imamo jedni druge, što možemo brinuti jedni o drugima i što nam je zabavnije i veselije zajedno. To pomaže u stvaranju toplije atmosfere u kojoj lakše prihvaćamo jedni druge odnosno naše različitosti. Usprkos takvom pristupu, konflikti se događaju i to je prirodno iz više razloga, no ono što sam primijetila iz prakse je to da su rjeđi i kraći ukoliko se roditelj ne upliće kao netko tko će djeci ponuditi rješenje konflikta već samo kao moderator koji potiče djecu da samostalno dođu do rješenja. Takvim načinom rješavanja konflikta dijete stječe vrijedno iskustvo koje potom može upotrijebiti u svakodnevnom životu i kad mi nismo pokraj njih.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }