RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Težina je pala na sve nas

Možda i ne govorimo direktno djeci da nam je teško i zbog čega je to tako, ali oni vide onaj trenutak nervoze kad mislimo da nas ne vide ili ne razumiju. I njima je teško. Nekako je manje smijeha i više nervoze među njima, nekako je teže jutrima u njihovu srcu potaknuti onu poplavu sreće i ljubavi, no ne odustajemo.

Prvi mjesec ove pedagoške godine je završio. Koliko god smo se trudili, planirali, pripremali, dogovarali i pokušali zadovoljiti sve aspekte odgojno – obrazovnog procesa, težina je pala na sve nas. Gledam odgojiteljice, odgojitelje, roditelje i one najvažnije, djecu. Teško nam je svima.

Preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID – 19 su lijepo napisane. Znam da nije u svim vrtićima isto, znam da su ravnatelji imali težak zadatak uskladiti sve te zahtjeve uz minimalan budžet, no dali su sve od sebe da se poštuju preporuke, a na odgojiteljima je bilo da ih što bolje provedu u praksi uz sve ostale uobičajene obveze.

Svi smo krenuli s mnoštvo strpljenja, trudeći se razumijeti sve sudionike i pritom pružajući im podršku u najvećoj mjeri u okvirima u kojima smo se morali kretati. No, naravno, uvijek ima nezadovoljnih. Naravno, bilo bi neobično kad ne bi bilo tako u ovim ludim uvjetima u kojima moramo stvoriti koliko toliko normalan život.

“Zašto moramo čekati? Zašto odgojitelj nije mogao ostati još jednu minutu baš sada kada pada kiša? Baš sada kad je gužva u prometu? Baš sada kad je šef rekao da će nam smanjiti plaću ako kasnimo. Baš sada… Zašto ga nema kad ga trebam baš sada…”

A odgojitelj mora u isti trenutak pomoći djetetu obući papuče, pokazati novi zadatak djetetu koje je željno učiti, smiriti dijete koje plače i svakih 15 minuta prekidati to što je radio kako bi uspio sve uskladiti sa preporukama za rad u uvjetima povezanima s COVID – 19 te otišao po dječicu koja su stigla pred vrtić željna svojih prijatelja i igre. Taj isti odgojitelj pritom mora imati popis dolazaka i odlazaka, račune, različite privole i suglasnosti za roditelje koji su stigli. Teško je, ali uspijevamo.

Sasvim je razumljivo nezadovoljstvo kad se još sjećamo kako je bilo veselo kad su roditelji ulazili u vrtić, kad smo mogli na vratima podijeliti poneki uspjeh njihova djeteta, kada su mogli ući u grupu kao volonteri i pročitati priču djeci u skupini i pokazati im neku novu  vještinu. Koliko smo sreće osjećali kada smo zajedno oko Božića i Uskrsa izrađivali iznenađenja za djecu. Kako je bilo lijepo kad smo se mogli nasmijati s djecom i pružiti im primjer iz kojeg mogu učiti o nadi, sreći i pozitivnom razmišljanju. Sjećamo se vremena kad smo zajednički mogli planirati zdravo odrastanje njihove djece.

No najteže je što ta težina pada na ramena onima koji je ne bi smjeli osjetiti, naša djeca. Možda i ne govorimo direktno djeci da nam je teško i zbog čega je to tako, ali oni vide onaj trenutak nervoze kad mislimo da nas ne vide ili ne razumiju. I njima je teško. Nekako je manje smijeha i više nervoze među njima, nekako je teže jutrima u njihovu srcu potaknuti onu poplavu sreće i ljubavi, no ne odustajemo. Koliko god je teško i dalje ćemo biti tu za njih kao da je sve savršeno, baš kao u filmu “Život je lijep”.

Život ide dalje, ne možemo ga zaustaviti, nema pauze da predahnemo i udahnemo novu dozu energije kako bi nam sljedeći mjesec bio lakši, ali ono što možemo jest biti uporni. Možemo biti uporni u pružanju osmijeha našoj djeci umjesto “Ne mogu sada.”, biti uporni u igranju s njima umjesto “Opet si pogriješio, nikad ništa nećeš naučiti.”, možemo što više s njima boraviti na svježem zraku gdje se ta nervoza u nama raspline i na njeno mjesto dođu sunčeve zrake i svježi zrak.

Pronađite ono što vama najviše odgovara da barem na trenutak u danu osjetite zahvalnost i sreću i vaša će vam djeca biti najzahvalnija na tome. Sretan roditelj odgaja sretno dijete.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }