RITAM ZDRAVE KOMUNIKACIJE Tuđa očekivanja

“Majka mi je odabrala da se zovem Vanja iako je stari želio da se zovem Goran. Odabrala mi je vjeronauk, iako sam htio u izviđače. Odabrala mi je slikarski set iako sam želio gitaru. Kupila mi je teniski reket iako sam želio nogometnu loptu. Ni prezime nisam birao. Po starome sam Kovačević. Odabrao mi je satove talijanskog, iako sam htio u glazbenu školu. Odabrao mi je pribor za tehničko crtanje iako sam želio gramofon. Upisao me u Brodograđevnu školu mada sam želio u Građevinsku. U Građevinsku su išli svi koji slušaju Sisterse… Cijeli život su mi nešto birali i nametali i time me pretvorili u skup svojih očekivanja. A što je s mojim očekivanjima?” 

Zoran Žmirić “Pacijent iz sobe 19”

Ne znam koliko ste svjesni, ali često se nađemo u situaciji da reagiramo i radimo stvari zbog tuđih očekivanja. To se najbolje može uočiti kod parova koji su već godinama zajedno ili kod odnosa dijete – roditelj. U jednom takvom dugogodišnjem odnosu imamo prilike upoznati osobu u kojoj smo u interakciji putem različitih životnih situacija. U njima uočavamo njihove reakcije i odgovore na svjesnoj i nesvjesnoj razini. Te nam informacije daju mogućnost da “predvidimo” nečije ponašanje i stoga ako roditelj djetetu kaže “Neću ti to kupiti” dijete već zna što može očekivati nakon takve rečenice. Već zna da će roditelj nakon četvrtog “Molim” ipak kupiti tu igračku ili će se nakon trećeg puta već naljutiti ili će popustiti tek kad dijete počne plakati i s obzirom na to djeca nesvjesno reagiraju, no tako reagiraju i na druga vaša očekivanja.

U razgovoru s jednim roditeljem saznala sam da on očekuje od djeteta da bude izvrsno u sportu jer će mu to omogućiti bolju poziciju kod upisivanja na fakultet. Kad sam razgovarala s tim  djetetom, spomenula sam to roditeljevo očekivanje i pitala sam što ono, to dijete, očekuje za sebe? Ono je samo sramežljivo sleglo ramenima kao da mi želi reći da tu nema baš puno izbora. Dijete je još u osnovnoj školi i puno trenira uz sve ostale školske obveze. Zbog toga što ne poznajem dovoljno to dijete, ne mogu doći do nekakvog zaključka jer ima djece koja su toliko “zagrizla” u sport da bi trenirali i 10 puta tjedno kad bi za to imali prilike, što je u redu jer se radi o njihovoj unutarnjoj motivaciji, nitko ih ne tjera na to, vježbaju jer to sami žele i zbog toga što uživaju u tome. Sve je to u redu dokle god se dijete tako osjeća, no ako dijete više nije motivirano, ne treba ga nagovarati da nastavi jer mu taj sport više neće biti koristan. To se može primijeniti na sva područja dječjeg razvoja.

Neki put tuđa očekivanja zaista ostave gorak okus kojeg se kasnije u odrasloj dobi ne možete riješiti, a nakon nekog vremena se jednostavno osjećate loše, a ni ne znate zbog čega. Dovoljno je sjetiti se očekivanja vaših roditelja da budete jednako dobri kao vaša sestra ili brat ili očekivanja vašeg profesora kemije koji želi da znanje koje je potrebno savladati, savladate jednako lako kao i neku likovnu tehniku.

Mnoštvo roditelja očekuje od svog djeteta da bude jednako dobro kao i Luka Modrić, Janica Kostelić ili neki drugi naš vrhunski sportaš ili bilo koja druga poznata osoba u Hrvatskoj. Ako je on uspio, možeš i ti, zar ne? Istina je, ako je netko uspio prije tebe, možeš i ti, no treba odabrati pravo područje za svako pojedino dijete, nisu svi u mogućnosti biti jednako dobri na području matematike na primjer ili na području povijesti.

Osobno sam dobila negativnu ocjenu u osnovnoj školi jer su mi mišići ruku bili preslabi da bih napravila zvijezdu ili stoj na parteru ili se popela po špagi na metar visine, no to ne znači da se moram osjećati loše ili nekompetentno jer sam u sportovima gdje to nije bilo toliko važno bila jako dobra.

Svako je dijete rođeno sa drugačijim razvojnim karakteristikama, a mi stručnjaci i vi roditelji imamo zadatak otkriti koje su vještine i sposobnosti prirodno jake kod njega i omogućiti mu da “procvjeta” u svojoj vlastitoj osobnosti.

Pomognite vašem djetetu da se otkrije, nemojte pred njega postavljati izazove u kojima ne uživa. Razgovarajte o tome što bi ono željelo, što mu se sviđa i u čemu uživa pa ćete imati priliku podijeliti sa djetetom sreću i zadovoljstvo njegovim uspjesima.

 

Pokrovitelj rubrike: OPTIKE DAMIR | Za Vaš bolji pogled…

Očna optika Damir obiteljska je tvrtka koja na prvo mjesto stavlja interese svojih klijenta. Kao brend za cijelu obitelj podržava kvalitetnu i zdravu komunikaciju!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!