Romana Jerković izrazila zabrinutost zbog postojećih nejednakosti u pristupu dijagnozi i liječenju dječjeg karcinoma u zemljama istočne i zapadne Europe

Posljednja dva desetljeća bilježimo porast djece preživjele od ove bolesti, međutim nedovoljno ulaganja i manjak inovacija u području razvoja lijekova koče napredak u izlječenju.

Rijeka/Bruxelles – Romana Jerković, hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu, iskazala je zabrinutost zbog postojećih nejednakosti u pristupu dijagnozi i liječenju dječjeg karcinoma u zemljama istočne i zapadne Europe na današnjem saslušanju Posebnog odbora za borbu protiv raka u Europskom Parlamentu.

-Od ključnog je značaja da omogućimo jednak pristup liječenju i skrbi svoj djeci oboljeloj od ove zloćudne bolesti. U Europi još uvijek bilježimo nedopustive razlike među državama članicama koje, u konačnici, rezultiraju većom smrtnošću te smanjenom kvalitetom života oboljelih i njihovih obitelji. U nadolazećem periodu, prekograničnom suradnjom u vidu razmjene znanja i podataka te umrežavanjem s centrima izvrsnosti u ostalim članicama EU-a, možemo znatno unaprijediti pristup visokokvalitetnom liječenju i dijagnostici djeci oboljeloj od raka u Hrvatskoj. Zatvaranju jaza nejednakosti značajno bi pridonijela i pojačana suradnja svih država članica EU-a u procjeni zdravstvenih tehnologija, kojom se pacijentima omogućuje brži pristup inovativnim rješenjima, poručila je zastupnica Jerković.

Posljednja dva desetljeća bilježimo porast djece preživjele od ove bolesti, međutim nedovoljno ulaganja i manjak inovacija u području razvoja lijekova koče napredak u izlječenju.

-Zaostatak u razvoju novih lijekova za neke tipove dječjih karcinoma posljedica je i nezainteresiranosti farmaceutskih kompanija da proizvode lijekove za manje profitabilna terapeutska područja. Sasvim je izgledno da moramo pojačati javna ulaganja u svrhu istraživanja inovativnih tretmana te, kazala je zastupnica Jerković.

Europska Komisija je nedavno objavila svoj dugo očekivani Europski Plan za borbu protiv raka, u kojem je u središte pozornosti stavila upravo dječji karcinom. Prema najnovijoj procjeni europskog informacijskog sustava o raku (ECIS) za EU-27, u 2020. od raka je oboljelo više od 15 500 djece i adolescenata, a više od 2 000 njih je umrlo. EK će zbog toga već u 2021. pokrenuti inicijativu „pomoć djeci oboljeloj od raka” kako bi im se osiguralo da imaju pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnosticiranju, liječenju i skrbi.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!