Sajam stipendija propituje relevantnost studijskih programa i šanse studenata za zapošljavanjem

Ova manifestacija na kojoj će se susresti predstavnici poslodavaca, nositelji obrazovnih politika i studenti pokušat će konkretnim prijedlozima pronaći rješenje za otklanjanje niske stope zapošljivosti završenih studenata.

Rijeka – Sajam stipendija i visokog obrazovanja kojeg organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO) ove će se godine održati na dvije lokacije. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ugostit će sajam 16. listopada, dok će se na Kampusu Sveučilišta u Rijeci sajam održati dva dana kasnije, 18.listopada. Ova manifestacija na kojoj će se susresti predstavnici poslodavaca, nositelji obrazovnih politika i studenti pokušat će konkretnim prijedlozima pronaći rješenje za otklanjanje niske stope zapošljivosti završenih studenata.

Zapošljivost hrvatskih diplomanata je među najnižima u EU i iznosi 71,6% dok je prosjek EU 84,9%. To ukazuje na potrebu da se znatno unaprijedi relevantnost i kvaliteta studijskih programa na hrvatskim visokim učilištima. Poslodavci mogu dodjeljivanjem stipendija za određene studije te sudjelovanjem u oblikovanju kurikuluma utjecati da studijski programi budu prilagođeniji potrebama tržišta rada. Istraživanja pokazuju  da gotovo 30 % prvostupnika obavlja poslove koje bi mogli obavljati i s nižom kvalifikacijom. To znači da ponuda studijskih programa i kompetencije koje studenti stječu na studijima nisu dovoljno usklađeni s potrebama tržišta rada. Stoga je važno da pokretanje studijskih programa na visokim učilištima bude povezano s predviđanjima budućih potreba tržišta rada, da poslodavci sudjeluju u oblikovanju kurikuluma i u upravljanju visokim učilištima. Ovaj problem moguće je otkloniti i kroz uvođenje obvezne stručne prakse tijekom studija te pružanjem kvalitetnih usluga karijernog savjetovanja studentima na visokim učilištima.

Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je inspirativan popratni program u kojem će se razgovarati o relevantnosti studijskih programa na tržištu rada, zanimanjima budućnosti te o zapošljivosti studenata. Predstavnici poslodavaca pružit će savjete kako uspješnije povezati visoko obrazovanje s tržištem rada, govorit će se o zanimanjima budućnosti te ukazati na važnost podizanja kvalitete nastavnog kadra koji je ključan u osiguravanju uspjeha učenika i studenata u daljnjem obrazovanju i pronalasku posla. Time ovogodišnji Sajam nastoji utjecati na podizanje relevantnosti studijskih programa za koje se dodjeljuju različite stipendije.

Ulaz na sajam je besplatan a više informacija o programu Sajma možete pronaći na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!