44. Ri Rock festival sljedećeg vikenda u Palachu

Autor: Ana Šumanović 02.12.2022

wp-content/uploads/2021/12/RI-ROCK-KIPI%C4%86I-1.jpg

Kao headlineri nastupit će legende riječke scene Grč, punkeri Loš Primjer iz Požege, One Possible Option koji je 2020. nagrađen Ri Rock Kipićem za Izvođača godine te punk celebrity Krešo i kisele kiše!

Rijeka - Jedan od najdugovječnijih festivala u Europi, te najdugovječniji u Rijeci, Ri Rock sljedećeg vikenda održava svoje 44. izdanje. Kultni Ri Rock ove godine održava se 9. i 10. prosinca, kao i svake godine već 44 godine u nizu, u OKC-u Palach. Kao headlineri nastupit će legende riječke scene Grč, punkeri Loš Primjer iz Požege, One Possible Option koji je 2020. nagrađen Ri Rock Kipićem za Izvođača godine te punk celebrity Krešo i kisele kiše!

Pridružit će im se i prošlogodišnji dobitnici nagrade Ri Rock Kipić u tri glavne kategorije: Mrave Brojim za kategoriju “Izvođač 2021. godine", Žulj za “Najbolji album 2021.” godine i Soulcase kao “Nove Nade 2021.”. Uz njih, nastupit će i mlade nade riječke alternativne scene, kao i nekoliko bendova iz drugih gradova.
Za petak su najavljeni legendarni Grč koji ove godine slave 40 godina postojanja; Mrave Brojim, psihodelični indie band iz Rijeke kojeg je 2018. osnovao Klas (aka Gospođo Pitomi) - bivši dugogodišnji član grupa Let 3 i Grč); One Possible Option, četveročlani indie / electro rock sastav iz Rijeke; My Pitbull Lucifer, pulski punk band osnovan 2020. godine od strane članova Mighty Zazuuma i Bolesnog Grinja; Soulcase, peteročlani alt rock bend iz Rijeke koji je svoju priču započeo 2021.; Gacki galeb, disko funk pop bend oformljen ove godine; Not Today, novi heavy sastav pod riječkim nebom; Racibor, mladi pazinski punk bend koji je nastao 2020. te Dix, mladi riječki glazbenik koji je na Ri Rocku nastupao kao pjevač metal benda Neglected, a sada se okušava u solo vodama hip hopa.

Subota je rezervirana za “poznate zametske zavirivače u čašice i punk celebritye” Krešu i Kisele Kiše; Loš primjer, jedan od najstarijih aktivnih požeških bendova čiji počeci sežu u daleku 1997.; Žulj, punk sastav iz Rijeke nastao 2015. godine; Sidh Ri, alternativni rock bend koji s glasnim gitarama i elektronskim ritmovima odgađa nastup apokalipse; Granice normale, metal/rock band iz Lindara oformljen 2011.; Restless Sea, rock sastav iz Labina oformljen 2021. koji svira autorske pjesme pod utjecajem rock, funk i blues glazbe te uz to sviraju i covere bendova poput Rolling Stonesa, Deep Purplea, Doorsa i ostalih velikana iz tog razdoblja; Totem, groove metal bend iz Rijeke nastao nakon raspada Minefield-a; Those Herds, bend iz Krka oformljen 2014. te Bolide, auto-moto rokenrol trio.

wp-content/uploads/2021/12/rirock-2021-prva-vecer-4.jpg

Obje večeri na “Izgubljeni floor” u Palachu Ri Rock veteran i glazbeni selektor Grga donosi samo najbolje od riječke scene. Kao i prijašnjih godina Udruga Ri Rock održat će već petu dodjelu nagrade Ri Rock Kipić kojoj je cilj pružiti podršku i ukazati na rad glazbenika alternativnog izričaja koji su u 2022. godini izbacili singlove, albume, spotove te na druge načine gradili scenu. Osim toga, nagradom Ri Rock Kipić želi se istaknuti i umjetnike koji su im u tome pomogli stvarajući dizajne njihovih albuma, majica i spotova. Stručni žiri sastavljen od bitnih aktera Ri Rock scene odabrati će pobjednike u 7 kategorija kojima će Udruga Ri Rock dodijeliti Ri Rock Kipić kao znak zahvale što su svojim trudom i radom uveličali i unaprijedili riječku rock scenu.

Po prvi puta svečana dodjela nagrade Ri Rock kipić imati će dvije voditeljske palice - dugogodišnoj voditeljici Loreni Zec pridružit će se Mirilo Mirić (Mirela Pašić). Ovaj duo sastavljen je od članica SOS Rijeka centra za nenasilje i ljudska prava. Suradnja između Ri Rocka i SOS centra postoji već preko 10 godina, a s njom se želi ukazati na ravnopravnost, nenasilje i ljudska prava kao vodilju riječkog rocka. Cijena ulaznice za jedan dan u pretprodaji iznosi 60 kuna, a na dan 70 kuna dok festivalska ulaznica iznosi 100 kuna u pretprodaji, a na dan 120 kuna.

Ulaznice su dostupne za kupnju online putem sustava https://core-event.co/, a bit će u prodaji i na ulazu u Palach na dane održavanja festivala. Ri Rock festival jedan je od najdugovječnijih festivala neafirmiranih i demo bendova koji je obilježio riječku glazbenu kulturu, a održava se redovito od 1979. Nadasve značajno poglavlje riječke rock priče razdoblje je punka i novog vala, kada Rijeka izrasta u predvodnicu hrvatske punkerske scene. Tu su se afirmirali izvođači poput skupina Paraf, Termiti, Grad, Grč, Let 3, Laufer, Urban & 4 i mnogi drugi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...