„Brodarica“ Margarete Pešić u Galeriji Principij

Autor: Marina Pauletić 07.08.2023

brodarica_

Kroz ovu izložbu autorica nam daje pogled na život kroz oči Brodarice - mitskog bića koje determinirano ulogom ipak pokušava izaći iz svoje kože.

Rijeka – U srijedu, 9. kolovoza s početkom u 20 sati u Galeriji Principij održat će se otvorenje izložbe i promocija zbirke pjesama istoimenog naziva „Brodarica“ autorice Margarete Pešić.

Izložba „Brodarica“ multidisciplinarna je izložba u kojoj autorica sintetizira čitavu seriju raznorodnih sredstava namijenjenih izražavanju. Objedinjuje 40 minijaturnih ilustracija (5 cm), postavljenih pod povećala, 15 akrila na platnu, 25 platnenih jedara (obješenih u prostoru s isprintima autorske poezije, 10 fotografija, 50 kg soli, jednu lutku (30 cm) i zbirku poezije. Kroz ovu izložbu autorica nam daje pogled na život kroz oči Brodarice - mitskog bića koje determinirano ulogom ipak pokušava izaći iz svoje kože, na trenutak biti netko drugi, neka druga te preispituje može li nas naše porijeklo, okolina, noge, ruke i peraje odrediti utoliko da ne možemo promijeniti vlastiti usud. I što je to što je potrebno da nas pokrene, da krenemo u promjenu. More kao sinonim za život, brodari, brodolomci koji ulaze u naše živote, kako mijenjaju naše obale, kako se mi mijenjamo napuštajući vlastite obale - obrasce ponašanja? Posjetitelji će također moći oslikati kistom na platnu vlastiti krug.

brodarica_-31486

- Brodarica je audio vizualni doživljaj, koji se cijeli daje svojoj publici. Brodarica je pred svijetom gola golcata pa ipak zaogrnuta stihovima poezije, bojama i vjetrom. Brodarica je nježnost ispletena u platno jedara i pokušaj iskoraka. Pokušaj razgovora i dijeljenja sebe s drugim bićem, posjetiteljem njezinih obala. Izlažući se, nije li već iskoraknula?, stoji u opisu izložbe.
Izložba je otvorena do 24. kolovoza te će se moći pogledati radnim danom u vremenu od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

Margareta Peršić, rođena je u Zagrebu 1976. gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadeset godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Aktivna je članica ULUPUH-a u sekciji za izradu igračaka i lutaka te sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo i HDLU-a. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2010. godine te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO). Imala je četrdeset samostalnih, te sudjelovala na osamdeset grupnih izložbi. Ilustrirala je dvadeset slikovnica i dobitnica je nekoliko nagrada za svoj rad. 2017 godine diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (IWP).

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...