Čansonfest: Otvaranje likovne izložbe "Brodovi su isti ka i judi" galerije Brešan u crkvici sv. Trojice u Kastvu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 22.08.2022

wp-content/uploads/2013/04/crkvica_sv_trojice.jpg

Izložba će otvoriti svoja vrata u srijedu, 24. kolovoza u 20 sati, a ostaje otvorena do 31. kolovoza.

cansonfest_izlozba1

Kastav - ČAnsonfest poziva na otvaranje likovne izložbe BRODOVI SU ISTI KA I JUDI galerije Brešan, u srijedu, 24. kolovoza u 20 sati u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice na Trgu Lokvina u Kastvu.

Izlažu: Ana Barbić Katičić (Zagreb), Emil Bobanović Čolić (Kuna), Martin Borodač (Bratislava), Vjekoslav Brešić (Zagreb), Jakov Budeša (Split), Žarko Čović (Zagreb), Josip Diminić (Labin), Antun Haller (Rijeka), Saša Jantolek (Rijeka), Ivo Kalina (Opatija), Ante Kaštelančić (Split), Miroslav Miro Krsteski (Kičevo), Helena Mardešić Sikora (Split), Bane Milenković (Zagreb), Miloš Popović (Zagreb), Sanja Simeunović Bajec (Pula), Matteo Mate Solis (Cres), Radovan Rajko Svilar (Rovinj), Nikolina Šimunović (Dubrovnik), Josip Škerlj (Dubrovnik), Mirjana Zirdum (Malinska), Srećko Žitnik (Split).

Evo i dijela osvrta iz predgovora Antona Šuljića, preuzetog iz kataloga likovne izložbe:

"Brodovi su simbol naše protegnutosti spram nepoznata svijeta i čeznuća su koja nas dovlače pred odluke nepojmljivih odmjeravanja. Oni su svjedoci nikad dovoljno prepoznate potrebe ljudskog nadilaženja granica i naznaka neke vrste transcendiranja vlastitoga bića i vlastitih kontingencija... Od prvog čuna do suvremenih plovila, brodovi u sebi skupljaju naše pračežnje da se otisnemo od kopna i krenemo spram Nepoznatog i Dalekog, spram Nečeg i Nekoga...

U brodove su upisani naši snovi o udaljavanju i približavanju, o nepreglednim širinama i opasnim tjesnacima; oni su zabilježba o mreškanju mora i o ljeskanju sunca u modrinama, priče su o povezanosti obala kopna i otoka; podsjećanje su na ponor valovlja i na čari neviđenih prostora, odbljesci su bliskih i dalekih obala... Brodovi, da, oni su u sebi spojili prijetnju dubina i utihu lahora, opasnih hridi i pitomih lukobrana, konope i privezanosti i slane okuse morskih kapljica... Mnogo se toga od nas upisalo u njima i u njihovu usmjerenost morima. Zato nas i izazivaju i tumače, vesele i plaše, rastužuju i daju nam poleta... Brodovi su biseri posijani u galerije morskih prostranstava i mirnih lučica, usamljeni su svjedoci mijena što ih podnose obrubi ozemlja i naša sjećanja...

I kad su privezani i kad su na oceanima, kad su na suhom i kad čekaju opravak – brodovi su uvijek naš vapaj za pučinama... Sidra, mreže i vezovi, arti, vesla, konopi, pajoli, pajeti, bukaporte i jarbuli – samo su usputna pomagala, neka dodatna igra, slamka i spas, dok nas odvoze te lađe, te barke ti brodovi – spram Pučine nad pučinama... A tek jedra?! Ona su vječita čovjekova fascinacija, zavodljiv izazov i jedinstvena ljepota. Glavna i pomoćna, radna i olujna, križna i latinska, oglavna, sošna ili bermudska, četvrtasta i trokutasta, savijena ili razapeta, prozirna ili u bojama, stara i nova, namijenjena ribarstvu, trgovini, ratovanju, istraživanju, turizmu ili sportu – jedra su naš iskorak prema horizontima i tumač naših stremljenja visinama.
Nešto od toga u svoje su brodove i jedra uhvatili umjetnici i prenijeli nam na svojim platnima i skulpturama. No, pitajte ih i reći će vam uvijek isto: Bio je to tek pokoji dašak s vrela nepresušnih inspiracija. Tek jedan uhvaćen trenutak u moru vremena i prigoda... Jer, kako ovim našim brodovima prijeći sve granice i kako ovim malim jedrima uhvatiti sve vjetrove, sva nadahnuća što dolaze s one strane granica? Tek ponešto dano je njihovoj imaginaciji, ruci i umijeću oblikovanja. A mora su nepregledna, brodovi razni, jedra različita, a prostranstva nedokučiva... Sretni smo kad u linijama i bojama, u oblicima i materijalima, u detaljima i slutnjama otkrijemo trag nečeg što nas nadilazi, a trajno nas hrani i opija. To o čemu je, kako na slikama i skulpturama tako i u stvarnosti riječ, ne doseže se umom i znanjima. To o čemu je riječ u brodu je, vjetru i u jedrima..."

Brodovi i ljudi

Brodovi su isti ka i judi
Zlu moru daju život svoj
(Za tobom umiru)
Brodovi su isti ka i judi
Za suzu daju suze dvi
(Toma Bebić)

cansonfest_izlozba
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...