Čikaški trio Russian Circles stiže u Rijeku

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 03.05.2022

Russian_Circles_autorica_Ekaterina_Borbacheva

Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 9. svibnja u Pogonu kulture.

Rijeka - Još nas nekoliko dana dijeli do prvog većeg i značajnijeg inozemnog klupskog koncerta u Rijeci. Utjecajni post-metal bend Russian Circles nakon niza opravdanih odgađanja dolaze u sklopu evropske turneje na kojoj promoviraju hvaljeni i dalje aktualan album “Blood Year”. Osim europskih metropola, premijerni koncert u Rijeci je ujedno i regionalna ekskluziva! Društvo im prave sludge/ post hardcore band iz Seattle-a, Helms Alee.

Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 9. svibnja u Pogonu kulture.

Satnica:
20h vrata
20.30h Helms Alee
22h Russian Circles

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 135,00 kn moguće je kupiti u Dallas Music Shop Rijeka i Dirty Old Shop Zagreb, kao i on-line, putem sustava Entrio. Na dan koncerta cijena ulaznica iznosi 160,00 kn.

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Zadnji album, "Blood Year" slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi "Enter", "Geneva" i "Memorial".

Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprutno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, "Blood Year" u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njihovo novo izdanje.

Helms_Alee_autor_Ron_Harrell

Helms Alee nisu još jedan bend jednostavne žanrovske kategorizacije.Njihov raspon sviranja od post rocka, preko metala, noisea ili pak indie i industriala održava i njihovu dugotrajnu postojanost. Upravo je tome i razlog za intenzivno slušateljsko iskustvo: vrišteći ženski vokali susreću se s ritmovima da bi ih ubrzo slijedile post-rock gitare, dok udarci bubnjeva se koriste kao projektili, a tu je i bas koji tutnji u tamnoj gravitaciji rascjepkanih zvukova te jasan glas Dane James koji se bori protiv prijetećih zvučnih utega benda. U Rijeku dolaze s novim studijskim albumom "Keep This Be the Way".

Zajedničku organizaciju potpisuju Distune promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a vizualni identitet autorski je rad dizajnerskog studia Radnja iz Zagreba.