Ciklus španjolskog filma u Art-kinu

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 14.12.2022

Tajna_u_njihovim_ocima

Na programu su filmovi Tajna u njihovim očima Juana Joséa Campanelle (14. prosinca), I kiša, također Icíara Bollaína (15. prosinca), Priča jednog Kineza Sebastiána Borenszteina (16. prosinca), Život je lakši zatvorenih očiju Davida Truebe (17. prosinca) i Šampioni Javiera Fessera (18. prosinca).

Ciklus_spanjolskog_filma

Rijeka - Ciklus španjolskog filma od 14. do 18. prosinca u Art-kino donosi izvanredne španjolske filmove koje povezuje nagrada Goya. Nagrada Goya, na španjolskom los Premios Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada, a smatra se španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Ciklus španjolskog filma u Art-kinu održava se u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Hrvatskoj.

Program otvara nagrađivana i hvaljena kriminalistička drama Tajna u njihovim očima u srijedu, 14. prosinca u 20 sati. Producent i redatelj Juan José Campanella autor je ove kriminalističke drame koja je nastala u argentinsko-španjolskoj koprodukciji, a radi se o adaptaciji romana pisca i povjesničara Eduarda Sacherija La pregunta de sus ojos, nagrađenoj Oscarom i Goyom za najbolji međunarodni film na stranom, odnosno španjolskom jeziku.

Film se bavi traumatičnim razdobljem argentinske povijesti, a kroz fikcionalnu priču propituje odnos države prema vlastitim zločincima i upornom odbijanju preuzimanja odgovornosti za nedjela koja su počinili u njezino ime. Tajna u njihovim očima je postigao izniman internacionalni i domaći uspjeh (u samom vrhu je po uspješnosti na kino blagajnama u povijesti te zemlje), a našao se i na top listama najboljih filmova snimljenih u ovom stoljeću.

Nastavak ciklusa donosi povijesnu dramu I kiša, također, 15. prosinca u 20 sati. Dotad najambiciozniji projekt španjolske redateljice Icíar Bollaín na intrigantan se način pozabavio i dalje vrlo aktualnim pitanjem kolonizacije stanovnika Južne Amerike, dovodeći na istu ravan i spajajući na istom prostoru njegov direktni uzrok (famozno 'otkriće Amerike') i posljedicu (siromaštvo, jeftina radna snaga, korupcija i, za ovu priču najvažnija stavka, privatizacija osnovnih životnih resursa od strane stranih kompanija). Film je utemeljen na stvarnom događaju koji se 2000. godine dogodio na istom području Bolivije, kad je lokalno stanovništvo uspjelo spriječiti izgradnju brane i otjerati kompanije koje su im po iznimno visokim cijenama počeli naplaćivati pitku vodu.

Petak, 16. prosinca u 18 sati, rezerviran je za film Priča jednog Kineza, dramu s elementima komedije koja je ujedno najuspješniji film argentinskog scenarista i redatelja Sebastiana Borenszteina, poznatom po radu sa svojim ocem Tatoom Boresom, iznimno popularnim TV komičarem. Film prati Roberta, povučenog vlasnika željezarije, koji uzme pod svoje Juna, Kineza koji je upravo stigao u Argentinu i ne zna ni riječ španjolskog. Tražeći izlaz iz ove besmislene situacije, Roberto će otkriti rješenje svoga dubljeg problema: samoće.

U nastavku, 17. prosinca u 18 sati, na program stiže komična drama Život je lakši zatvorenih očiju, smještena u 1966. godinu, o nastavniku Antoniju (Javier Cámara) koji je veliki je obožavatelj The Beatlesa. Film redatelja, pisca i publicista Davida Rodrígueza Truebe bio je španjolski kandidat za Oscara, a dobitnik je čak šest nagrada Goya (za najbolji film, redatelja, glumca, originalni scenarij…). Inače, originalnu glazbu za film radio je proslavljeni jazz gitarist Pat Metheny.

Ciklus španjolskog filma u Art-kinu zaključuje topla obiteljska komedija Šampioni, na repertoaru 18. prosinca u 17 i 30 sati. Marco Montes (Javier Gutiérrez) problematični je pomoćni košarkaški trener koji nakon svađe s glavnim trenerom biva izbačen iz kluba, a potom zbog izazivanja nesreće u pijanom stanju biva suočen s izborom: zatvor ili društveno korisni rad. Ovo drugo podrazumijeva treniranje tima Los Amigos sastavljenog od igrača s intelektualnim poteškoćama. Isprva ciničan i grub, Marco postupno postaje svjestan činjenice da pred sobom ima ljude koji su posve predani igri i ustrajni u ostvarivanju svog zacrtanog cilja, a on je da igraju dobro.

Film španjolskog redatelja i publicista Javiera Fessera poznatog u rodnoj mu zemlji po svojim komedijama, premda mu je najhvaljeniji naslov drama Camino iz 2008. godine, bio je u godini svog izlaska – 2018. – najgledaniji naslov u Španjolskoj, a dobitnik je i tri Goyine nagrade, od kojih je najbitnija ona za najbolji film.

Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...