„Deriva urbana“ novi je, zanimljiv projekt Talijanske drame za koji će vam trebati udobna obuća

Autor: Marina Pauletić 31.05.2023

foto_davor_sokcevic Foto: Davor Šokčević

Riječ je o autorskom projektu, u koprodukciji s talijanskim Mittelfestom, koji razbija kazališnu konvenciju četvrtog zida i pasivne publike.

Rijeka - Site-specific projekt „Deriva urbana“ / „Urban drift“ (A Part not Apart from a Place) Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca što ga potpisuje austrijsko-španjolski kazališni kolektiv Eléctrico 28 bit će premijerno izveden u petak 2. lipnja s početkom u 19 sati.

Riječ je o autorskom projektu, u koprodukciji s talijanskim Mittelfestom, koji razbija kazališnu konvenciju četvrtog zida i pasivne publike. Inventivna, eksperimentalna izvedba vodi gledateljice i gledatelje kroz grad, a u pratnji izvođača zajedno otkrivaju mentalitet Fijumanki, Fijumana i njihovoga grada. Glumice i glumci Talijanske drame Serena Ferraiuolo, Andrea Tich, Annamaria Ghirardelli, Stefano Maria Iagulli i Stefano Surian će krenuvši zajedno s publikom iz prostora Delte 5, hodajući riječkim ulicama, tragati i otkrivati ljepotu odnosa između glumaca, publike, prolaznika i mjesta. Svaki element na koji se nailazi transformacijom može postati dio priče.

„Kada si dopustimo ne žuriti, kada razmotrimo svoje pravo na dodir, miris, kada postanemo oči i promijenimo perspektivu; kada razmišljamo intuitivno i slijedimo taj osjećaj, kada se izgubimo i dopustimo da nas uvuku svoju privlačnosti, mjesta mogu postajati nešto drugo. Mogu se pretvarati u mjesta za povezanost, zaigranost, maštu i sudjelovanje. Što je život nego prelaženje s jednog mjesta na drugo. No, način na koji prolazimo, percipiramo i naseljavamo ih, određuje sve“, naglašava autorska ekipa Eléctrico 28.

I inače su ulice njihov radni prostor. Svojim projektima izazivaju maštovit, razigran, topao i duhovit poticaj, osnažujući gledatelje i prolaznike da percipiraju „poredak“ kojeg su dio i otvaraju prozore za alternativne priče i načine odnosa prema našem okruženju. Jer jednostavna promjena perspektive može dovesti do uvažavanja, pa čak i ljubavi prema naizgled beznačajnom svakodnevnom životu i onome što ga čini. Eléctrico 28 iza sebe imaju iskustvo rada na najvažnijim kazališnim festivalima u Europi.

Reprizne su izvedbe 3., 5., 6., 7., 9., 16., 23. lipnja u 19 sati te 10., 17. i 24. lipnja s početkom u 10 sati.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...