Devastacija iza šarenih fasada: vodstva kroz izložbu „Mizanscena“ Lane Stojićević u Filodrammatici

Autor: Marina Pauletić 28.11.2023

mizanscena_foto_tanja_kanazir Foto: Tanja Kanazir

Prva riječka samostalna izložba višestruko nagrađivane vizualne umjetnice Lane Stojićević okuplja četiri serije fotografskih performansa nastalih između 2015. i 2020. godine.

Rijeka - Udruga Drugo more poziva sve zainteresirane građane na besplatne vođene obilaske izložbe Mizanscena, koji će se u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) održati u četvrtak, 30. studenog u 12 i 18 sati, te u srijedu, 6. prosinca u 12 i 18 sati.

Prva riječka samostalna izložba višestruko nagrađivane vizualne umjetnice Lane Stojićević okuplja četiri serije fotografskih performansa nastalih između 2015. i 2020. godine, u kojima autorica koristi site-specific kostime, rekvizite i arhitektonske makete za istraživanje tema poput divlje gradnje, arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, zagađenja okoliša, devastacije kulturne baštine i transformacije krajolika kao posljedice masovnog turizma na području Dalmacije. Fotografije su zamišljene kao fragmenti i prizori iz filmova ili kazališnih predstava, inspirirani konkretnim lokalnim specifičnostima ili problemima. Radove „Crno brdo“, „Fasada“, „Sunny Side“ i „Betonicus“ umjetnica je na ovoj izložbi prvi put predstavila u formi otisaka na uzdužno postavljenim dugačkim ceradama.

Rođena Šibenčanka, Lana Stojićević živi i radi u Splitu, gdje je u zvanju docentice zaposlena na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Kao vizualna umjetnica djeluje u području umjetničkog istraživanja. Dobitnica je više strukovnih nagrada, među kojima su Erste 3. nagrada 36. salona mladih (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2022.), Nagrada Radoslav Putar (YVAA, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2021.), treća Nagrada Ivan Kožarić (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2021.), nagrada Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Fondacija Calvert 22, London, 2016.) i godišnja nagrada za mlade umjetnike (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2015.). Sudjelovala je na više rezidencijalnih programa, među kojima su Residency Unlimited u New Yorku, Cité Internationale des Arts u Parizu i Kulturvermittlung Steiermark u Grazu.

Izložba „Mizanscena“ ujedno je i posljednja ovogodišnja izložba galerijskog programa Drugog mora, u okviru kojeg su tijekom 2023. godine predstavljene izložbe slovenske umjetnice Robertine Šebjanič, grčke umjetnice Kyriaki Goni, francuske umjetnice Luce Moreau, te izložbe hrvatskih umjetnika Marka Tadića i Viktora Popovića. Program se u Galeriji Filodrammatica nastavlja i iduće godine, a iz udruge najavljuju da će izložbe održati međunarodni i domaći umjetnici Petra Mrša, Silvio Vujićić, Peter Behrbohm i Markus Buhler, Monika Rikić, Patricia Dominguez i kolektiv IOCOSE.

Uz slobodan ulaz, izložbu „Mizanscena“ je moguće posjetiti do 7. prosinca, radnim danima od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, te subotom od 16 do 20 sati. Više informacija možete doznati na internetskoj stranici Drugog mora, a audio snimku umjetničinog vodstva poslušati na ovoj poveznici

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...