Završen 9. Međunarodni filmski festival STIFF

Autor: Ana Šumanović 28.11.2022

proglasenje_stiff_art_kino__2__01

Nagrade su dodijeljene u tri kategorije.

Rijeka - Posljednji dan Međunarodnog studentskog filmskog festivala bio je obilježen dodjelom nagrada za najbolji animirani, igrani i dokumentarni film, posebna priznanja i nagradu publike.
Žiri za svaku kategoriju sastojao se od tri člana - jednog filmskog stručnjaka/stručnjakinje, redatelja/ice čiji je film već bi nagrađen na STIFF-u te jednog studenta/ice.

Nagradu z najbolji animirani film dodijelio je žiri u sastavu Martina Meštrović, Natko Stipaničev i Laura Čulek filmu „Vjeran pas“ / „Have a nice dog“ sirijskog i njemačkog autora Jalala Maghouta.

proglasenje_stiff_art_kino__1__01

“Film jakim ekspresivnim vizualnim stilom prenosi svu težinu ratnog stanja. Autor vješto portretira usamljenog čovjeka i njegovu fantaziju o slobodi. Bez šanse za bijeg, dijeleći sudbinu milijuna migranata, individua se utapa u crno-bijelom labirintu kolektivnog ludila, klaustrofobije i beznađa.”

Posebno priznanje u istoj kategoriji pripalo je filmu „Zlatne margarite“/ „Golden Margarite“ izraleske autorice Keren Karasik.
“Autorica ovog filma se vješto poigrava kontrastom mladosti s beživotnim gradom i njegovim stanovnicima. U takvoj tjeskobnoj okolini, djeca nenaučena o svijetu, na krive načine pokušavaju dobiti uvid o ljepoti života koji je zapravo lako dohvatljiv uz pomoć prijatelja i onih koji su nam u životu najbitniji. Služeći se zanimljivim vizualnim stilom, film koristi sukob kolorita sa sivilom besperspektivnog gradskog okruženja pokazujući zaigranost odrastanja u surovoj gradskoj sredini”, ističe žiri.
O nagradi za najbolji dokumentarni film odlučivao je žiri u sastavu Jasmina Beširević, Jelena Androić i Anja Matić, a nagrada je pripala filmu „Moj prijatelj Aleksandar Grigorjevič“ ruskog autora Pavela Zelenova.

proglasenje_stiff_art_kino__3__01

“Film je odabran zbog filigranskog prikaza ruske noći i noći jednog života, svevremenosti, promišljenih kadrova, nenametljivog pristupa i topline.”

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu poljske autorice Monike Probe „Svjetlosne godine“. Prema žiriju, “film se osobito ističe u području režije, a krasi ga konzistentna i jasna dramaturgija. Redateljica je sjajno prenijela zaigranost glavnoga lika, što je ujedno i tema ovogodišnjeg festivala, kao i prikaz prijateljstva s velikim P.“

proglasenje_stiff_art_kino__4__01

U kategoriji igranog filma, o najboljem filmu odlučivali su Nadia Stefanović, Tomasz Śliwiński i Nina Damjanović, a nagradu je dobio film „Babice“ / „The Midwife“ francuske redateljice Anne-Sophie Bailly. Kako ističe žiri, „Babice je iznenađujuće suvremen u prikazivanju dinamike između žena i muškaraca iako je smješten u srednji vijek. Redateljica je uspjela uhvatiti atmosferu vremena. Sjajna gluma, kamera i ritam u potpunosti su nas uronili u scenu i držali u mislima o filmu još dugo nakon projekcije“.

Posebno priznanje dobio je film „Lili je sama“ / „Lili alone” autorice Zou Jing. Prema žiriju, “film impresionira kako minimalistički pristup stvara tako snažan emocionalni utjecaj na gledatelja. Iako je lokalna priča, ima vrlo univerzalno značenje s obzirom na ljudsko dostojanstvo“.

Nagradu publike dobio je igrani film „Zavijanje“/ „The Howling“ poljskog autora Bartosza Brzezińskog, koji zavodljivom fotografijom u nepristupačnim predjelima poljskog sela prikazuje otuđenost i osuđenost protagonista.

9. STIFF održavao se od 24. do 27. studenog u Art-kinu. prikazano 40 sjajnih studentskih filmova iz cijelog svijeta u konkurenciji unutar 11 programskih blokova. Uz međunardone filmove, prikazano je i 5 filmova novih riječkih dokumentarista, polaznika prošlogodišnje edukacije “Nova škola dokumentarnog filma” udruge Filmaktiv. Neki od njih već su bili prikazani i nagrađeni na raznim festivalima, a na STIFF-u su sudjelovali izvan konkurencije. Radi se o filmovima “Partizan” Jelene Androić, “Puta toliko” Nine Sorić, “Flora” Davida Kumpare, “Nokturno” Silvije Bumbak i “In Medias Res” Ane Klepo.

Dizajn ovogodišnje STIFF nagrade za njegovo deveto izdanje potpisuje Ela Štefanec, vizualna umjetnica, dobitnica austrijske nagrade Red Carpet Art Award te samostalna umjetnica i članica HDLU-a Rijeka, koja radi u području skulpture, objekta, ambijenta i performansa.

Uz natjecateljski program i prikazivanje filmova, održani su razgovori s autorima, otvorena je međunarodna izložba „all GAME no PLAY“ te radionice “Arcade” pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Petre Čargonje i Natalije Stefanović u Galeriji SKC.

STIFF se održava od 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma. Deveto izdanje STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Stroom den Haag te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

proglasenje_stiff_art_kino__1__01
Više sa portala torpedo.media ...