Dokumentarna predstava “Crna vuna” Kolektiva Igralke ponovno u HKD-u

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 14.09.2022

Crna_vuna_4 FOTO: Miranda Legović

Korisnici Udruge Oaza - udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “ukrast” će prostor na sceni kako bi manifestno ispričali biografska iskustva beskućništva koja inače nitko ne bi imao priliku čuti.

Rijeka - Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, najpoznatija po dokumentarnoj predstavi Bakice, opet je oduševila riječku publiku u travnju ove godine novom dokumentarnom predstavom Crna vuna. Ove jeseni Crna vuna vraća se u Hrvatski kulturni dom na Sušaku već 19. i 20. rujna u 19:30 sati, a ulaz na nju je slobodan uz obaveznu rezervaciju ulaznica na igralke.kolektiv@gmail.com.

Riječke umjetnice iz Kolektiva Igralke u ovom projektu daju prostor ljudima koji nikada nisu ni sanjali da stanu pod svjetla reflektora. Korisnici Udruge Oaza - udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “ukrast” će prostor na sceni kako bi manifestno ispričali biografska iskustva beskućništva koja inače nitko ne bi imao priliku čuti. Suradnica za režiju i dramaturgiju je Olja Lozica, a autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban.

Crna_vuna_3 FOTO: Miranda Legović

Ono što razlikuje Crnu vunu od popularnih Bakica, jest činjenica da u predstavi nastupaju prvenstveno korisnici Udruge Oaza, naturščici koji su i suautori ove predstave. Crna vuna primjer je kazališta zajednice (eng. community theatre) koje u stvaranju i izvedbi profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo kazalište je u Hrvatskoj rijetkost. Igralke opet dovode u Rijeku nove izvedbene forme, a u svom aktivističkom pristupu skupno osmišljenom kazalištu koriste kazalište kao prostor igre, okupljanja i ritual emancipacije. Novopečeni glumci hvaljeni su u kritikama, a predstava je opisana kao “emotivno snažna” (Kim Cuculić, Novi list) i kao predstava koja se “izravno tiče svih nas” (Nika Krajnović, Kulturpunkt.hr).

Autori/ce i izvođači/ce predstave Crna vuna su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju. Olja Lozica je, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala svjetlo i zvuk, autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban, autorica videa je Mara Prpić, a dizajner vizuala je Oleg Morović.

Crna_vuna_2 FOTO: Miranda Legović

Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, a predstava je realizirana u sklopu europskog projekta "Novi put" koji su u partnerstvu proveli Grad Rijeka, Udruga Oaza i drugi.

Umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njihova predstava Bakice već dvije godine igra diljem Hrvatske (Kazalište Ulysses, INK Pula, Kotar teatar…) i na nekim od najvažnijih europskih kazališnih festivala (Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu, Mladi levi u Ljubljani).

Više sa portala torpedo.media ...