Doris Pandžić i Vlasta Sušanj Kapićeva dobitnice su Književne nagrade Drago Gervais za 2023. godinu

Autor: Marina Pauletić 10.10.2023

objava_nagrada_drago_gervais

U konkurenciji najboljeg neobjavljenog književnog djela ove je godine pristiglo 65 prijava.

Rijeka - Prema odluci Prosudbenog povjerenstva Književne nagrade Drago Gervais najbolji neobjavljeni rukopis je roman „Vi niste ovdje“, riječke autorice Doris Pandžić dok je zbirka pjesama „Krunica od versi“ Vlaste Sušanj Kapićeve u izdanju Naklade Kvarnera najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika objavljeno u protekle dvije godine.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se u dvije kategorije – nagrada za najbolji neobjavljeni rukopis i nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.

U konkurenciji najboljeg neobjavljenog književnog djela ove je godine pristiglo 65 prijava, a 8 je tiskanih knjiga bilo u konkurenciji u drugoj kategoriji.

Prosudbeno povjerenstvo činili su Dunja Matić Benčić, Ivica Prtenjača, Vlado Simčić Vava, Milorad Stojević i predsjednik Povjerenstva Aleksandar Mijatović koji je objasnio kako se svi pristigli rukopisi pažljivo čitaju i kako zajednički, nakon odabira rukopisa za uži krug, odabiru pobjednika. Naglasio je i kako je Prosudbeno povjerenstvo odlučilo posebno pohvaliti prozne rukopise „Pukotine“ Sandre Karabaić, „Moglo bi se bogovski živjeti da nema ljudi“ Ružice Gašperov, „Tragači“ Đurđice Stuhlreiter, „Taksim Bop“ Karla Ilića, „Mačak u tranziciji“ Tomislava Ribića i „Moći punog mjeseca“ Frana Deranje.

Također, posebna pohvala ide i autorima rukopisa poezije Kristini Posilović za djelo „Filozofija okolice“, Snježani Vračar Mihelač za „Srce na baterije“, Matiji Ivančiću za rukopis „Kumulonimbusi“ te Jurjici Vesni Gržalja za „San od sanj“.

Nagrada Drago Gervais koju je utemeljio Grad Rijeka dodjeljuje se od 1961. godine i glavni joj je cilj poticati književno stvaralaštvo, a prema riječima privremene pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Vlaste Linić nagrada je već odavna prešla granice Rijeke i privukla autore iz cijele Hrvatske. „Gradska knjižnica Rijeka vrijedno organizacijski provodi ovaj natječaj od 2005. godine, a oni su ujedno i nakladnici najboljeg neobjavljenog romana, tako da ćemo sljedeće godine svi moći čitati roman ovogodišnje pobjednice Doris Pandžić. Uz to, pobjedničkim autoricama pripada i novčana nagrada u iznosu od 2.700 eura, a svečana dodjela nagrada očekuje nas 15. studenog“, istaknula je Linić.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković istaknuo je kako je cijeli proces u potpunosti anoniman. „Jedini kriterij je kvaliteta rukopisa. Tek u trenutku kada Povjerenstvo odabere pobjednika tek tada se otvaraju koverte s podacima i saznaje se identitet autora teksta“, naglasio je Cvjetković.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...