Druga obljetnička izložba Galerije Kortil - Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 11.05.2022

Pejzaz-1

Nakon izložbe Ni stijega ni bijega, kustosa Marijana Špoljara, novom izložbom predstavlja se plejada umjetnika koji su u galeriji održali svoje samostalne izložbe tijekom proteklog razdoblja.

Izdrzati

Rijeka - U petak 13. svibnja u 19 sati Galerija Kortil otvara drugu tematsku obljetničku izložbu povodom 25 godina svoga djelovanja. Kustosku koncepciju izložbe Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos potpisuje Iva Körbler.

Kako bi se u 2022. godini adekvatno obilježilo dugogodišnje djelovanje galerije Kortil i njenu uspješnu suradnju s umjetničkom agencijom Kopart, odnosno Đurđicom Dehzad i Zdravkom Kopasom, galerija otvara drugu veliku izložbenu cjelinu najistaknutijih modernih i suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Nakon izložbe Ni stijega ni bijega, kustosa Marijana Špoljara, novom izložbom predstavlja se plejada umjetnika koji su u galeriji održali svoje samostalne izložbe tijekom proteklog razdoblja. Radi se o djelima umjetnika bez čijeg doprinosa ne možemo zamisliti već danas povijest moderne i suvremene hrvatske likovne scene.

U svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavlja problemski temu pejzaža i motiva iz prirode koji karakteriziraju brojne opuse značajnih hrvatskih umjetnika. Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler tematizirat će se morfološki i stilski različit pristup pejzažu i prirodi, kao i značajna tema Juga, mora i mediteranskog pejzaža koji se javlja u njihovim djelima.

U suprotstavljanju apstraktnog i figurativnog pola, jače ili manje izraženog kolorizma, slabije ili više dinamizirane geste, odnosno, ekspresije ili intimističkog pristupa materiji i temi otkriva se važna dionica hrvatskog suvremenog slikarstva – ali i skulpture – koja se u kontinuitetu polarizira između naglašene ekspresije i kolorističke, lirske, meditativne apstrakcije, kao i prijelazima reduciranog motiva koji ne gubi prepoznatljiva obilježja.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...