Drum & bass, R'n'B, hip-hop, jazz… u fuziji s word musicom na najplesnijem do sada Porto Etno festivalu početkom lipnja u Exportdrvu

Autor: Marina Pauletić 29.05.2023

porto_etno,_foto_tanja_kanazir Foto: Tanja Kanazir

Najdraži dio Porto Etno festivala za sve gastro-znatiželjnike uvijek je gastro fešta, a ove se godine održava u subotu, 3. lipnja.

Rijeka - Tri dana puna zabave, plesa, ritmova i okusa iz raznih dijelova svijeta – tako bi ukratko glasio opis Porto Etno festivala koji se sljedeći vikend održava po sedmi put, od 1. do 3. lipnja na novoj-staroj lokaciji u Exportdrvu.

Festival u četvrtak, 1. lipnja u 21 sat otvara „kućni“ Porto Etno orkestar predvođen multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem, a pridružit će im se dva snažna ženska vokala – nakon skoro tri godine ponovno u Rijeku dolazi „čelična istarska lady“ Tamara Obrovac koja najavljuje izbor pjesama s albuma „Neću više jazz kantati“, električnu varijantu, istrijanski soul i funky. Uz glazbene majstore iz Porto Etno orkestra nastupit će i vrhunska njemačka jazz pjevačica Melanie Bong. Jake ženske snage nastavljaju se i do kraja prvog dana, a zatvara ga španjolska grupa Ketekalles, poznata po svojim energičnim nastupima i njihovom jedinstvenom zvuku koji je kombinacija rumbe i flamenca s hip-hopom, punkom i rockom. Ketekalles su upravo pristigle s turneje po Južnoj Americi, a u sklopu europske turneje zaustavit će se upravo na Porto Etnu.

wp-content/uploads/2020/07/Zoran-Majstorovi%C4%87-Trio-MKD-Ilinden-3-900x600.jpgZoran Majstorović, arhiva

Drugi dan festivala, 2. lipnja od 21 sat, je poklon publici, kada će se uz besplatan ulaz moći uživati u ritmovima RInkluzija projekt benda i finsko-indijskog dua Charlotte Kerbs i Sanjaya Khana.

RInkluzija projekt bend svira fuziju romske tradicionalne glazbe i raznih popularnih glazbenih pravaca, a nastao je iz projekta koji provodi Udruga Ri Rock s Udrugom RoMorčić i Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka. U bendu je aktivno devetero djece i mladih, šestero mentora, a nastupima priključuje i troje profesionalnih glazbenika.

Finkinja Charlotta Kerbs i Indijac Sanjay Khan, inspirirani glazbom i kulturom onog drugog, spajaju finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije.

porto_etno_najava_

Najdraži dio Porto Etno festivala za sve gastro-znatiželjnike uvijek je gastro fešta, a ove se godine održava u subotu, 3. lipnja od 11 sati. Kao i svaki put do sada, manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat svoje nacionalne gastro-specijalitete, a ove godine ćemo kušati specijalitete iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske te romska i ukrajinska jela.

Dio ovog iskustva je i folklorni program predstavnika manjina koji prati gastronomsko druženje, pa će u subotu nastupiti i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Slovenski dom KPD Bazovica, Češka beseda, Zajednica Talijana Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Riječke Palade, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Hrvatsko tursko društvo prijateljstva, Kulturno umjetničko društvo Sevdah te zbor Nikola Tesla.

wp-content/uploads/2021/06/porto-etno-2021-rijeka-nina-kraljic-3.jpgFoto: arhiva

Ovogodišnji Porto Etno festival u subotu, 3. lipnja od 21 sat zatvara spoj različitih glazbenih utjecaja i žanrova, a publiku očekuje uzbudljivo glazbeno putovanje svijetom koje će rasplesati i najsramežljivije – dolazi nam impresivna Maya Kamaty s francuskog otoka La Réunion koja podjednako uspješno pliva u R'n'B-u, hip-hopu i elektronici i energični internacionalni bend s bazom u Pragu N.O.H.A. (Noise of Human Art) koji sviraju mješavinu drum & bassa i world musica koju sami vole zvati ethno-bass. Za kraj festivala i ples do ranih jutarnjih sati zadužena je poznata krčka DJ-ica Ana Antonova, koja najavljuje energični „four to the floor“ set s velikim naglaskom na etno world/music.

Porto Etno festival ove se godine održava uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke i njihovih europskih projekata Fusilli i Re-Value, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, europske mreže MOST Music, Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj te Plodina koje potpomažu gastronomski dio.

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine, a od 2020. godine organizaciju je preuzeo Hrvatski kulturni dom na Sušaku. Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

porto_etno_najava-91538

Ulaznice za glazbeni program prvog i trećeg dana festivala po pretprodajnoj cijeni od €15 (113,03 kn) po danu moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.

Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €20 (150,70 kn) po danu, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i u Exportdrvu), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na koncert drugi dan i gastro program je besplatan, a bonovi za hranu će se prodavati za €3 po porciji.

Zbog zdravstvenih problema, organizator koncerta Dejan Petrović Big Banda, udruga Kvarnerski pijat, je nažalost bila prisiljena otkazati njihov nastup 2. lipnja na Porto Etnu. Svi koji su karte kupili online preko sustava mojekarte.hr povrat su dobili na račun, a oni koji su karte kupili u Dallas Music Shopu, povrat novaca mogu dobiti tamo.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...