Emotivne, nježne i intimne izvedbe obilježile su 9. Festival inkluzivne scene „preOKRET“ u Rijeci

Autor: Marina Pauletić 17.06.2024

6_autora_trazi_prijevod_-_izvedba_sandro_donda Foto: Sandro Donda

9. Festival inkluzivne scene „preOKRET“ pokazuje osjetni napredak u senzibiliziranju publike na fizičke različitost te pruža platformu gdje osobe s invaliditetom mogu razvijati i pokazati svoje izvanredne sposobnosti kroz umjetnost i suvremeni ples.

Rijeka - Deveti Festival inkluzivne scene „preOKRET“ uspješno je zaključio još jedno izdanje, pružajući Rijeci četiri dana ispunjena plesom, umjetnošću i inkluzijom. Od 12. do 15. lipnja, Hrvatski kulturni dom na Sušaku bio je epicentar kreativnosti i zajedništva, ističući mogućnosti i prednosti fizičke raznolikosti u suvremenom plesu. Ovogodišnji festival obilježile su emotivne, nježne i intimne izvedbe.

Festival je otvorila gostujuća izvedba "Gentle Unicorn" talijanske umjetnice Chiare Bersani, koja je 12. lipnja očarala publiku svojom jedinstvenom interpretacijom simbolike jednoroga u vlastitom magičnom svijetu. Njezina izvedba nije samo istražila mitološki aspekt već je i prikazala snagu i ljepotu ljudskog tijela kroz pokret, a ostvarena je u suradnji s 41. Tjednom suvremenog plesa. Umjetnici su se u izvedbi pridružili učenica OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica Lara Richter, prof. Lucija Soldo i njen nećak Vid Margetić te Frane Šijan i Mario Sirotnjak - članovi Puhačkog orkestra Lovran, stvarajući spoj suptilnih melodija i pokreta, čim su dodatno naglasili emotivnu dubinu izvedbe.

Sljedeći dan, 13. lipnja, Anita Rumac i Tamara Bračun izvele su emotivni duet "Treptaj tišine", koji je duboko dirnuo sve prisutne istražujući emocionalni i fizički utjecaj nedostatka kontakta. Tijekom festivala u popratnom programu, održale su se međunarodne plesno – scenske radionice „6 prijevoda traži autora“ u sklopu projekta malog partnerstva “U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) kroz program Erasmus+. Uz razmjenu iskustava, povezivanje i druženje nastala zajednička izvedba koja se prikazala na zatvaranju festivala, kako bi se široj publici približile inkluzivne umjetničke prakse.

Za završnu inkluzivnu kulturnu večer ove umjetničke manifestacije tražilo se mjesto više. Osim izvedbe „6 autora traži prijevod“, prezentiran je kraći koreografski rad "Ples boja" koji je rezultat inkluzivnih plesnih radionica u sklopu projekta „Bez granica“. Učenici OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica i Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka zajedno su radili na koreografiji voditeljice Sanje Josipović. Suradnju dviju škola koordinirala je i Zorica Janković, dok su unutar projekta inkluzivne radionice držale Sanja Josipović, Martina Rukavina i Sanja Polić.

Večer je završena prikazom filma „U korak s inkluzijom“ u sklopu projekta malog partnerstva "U korak sa inkluzijom" (Catch up With the Inclusion) u okviru programa Erasmus+. Film prati put na festivale i sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima mladih osoba s invaliditetom iz četiri zemlje, promičući inkluzivne prakse i smanjujući socijalne barijere. Kako sami poručuju:

„Svatko do nas zrači posebnom zrakom sunca i svjetlosti. Borba i prkos donose nam bolju budućnost i sreću“, Deni Žernovska, Makedonija.

Organizator festivala, Plesni kolektiv Magija koji djeluje pri Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka pod umjetničkim vodstvom Gordane Svetopetrić i Sanje Josipović, još jednom je dokazao svoju posvećenost inkluziji i umjetničkoj izvrsnosti.

Kolektiv još od 2008. godine promiče inkluzivni ples, surađujući s profesionalnim plesačima i koreografima te uključujući osobe s cerebralnom i dječjom paralizom. Festival je realiziran u suradnji s Tjednom suvremenog plesa/HIPP i OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, te kroz Erasmus+ projekt “U korak sa inkluzijom”. Generalni pokrovitelji bili su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.

Ovaj inkluzivni festival pokazuje osjetni napredak u senzibiliziranju publike na različitost uz širenje iskustava međunarodnim razmjenama te pruža platformu gdje sudionici mogu pokazati svoje izvanredne sposobnosti kroz umjetnost.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...