[FOTO] Izložba, katalog i niz događanja u povodu 30 godina Muzeja grada Rijeke

Autor: Marina Pauletić 12.04.2024

muzej_grada_rijeke_30_godina

Trideseta obljetnica obilježava se izložbom u „Kockici“ koja vodi kroz aktualne muzejske zbirke ustanove i druge muzejske aktivnosti.

Rijeka - Muzej grada Rijeke, jedna od ustanova bez koje kulturni život Rijeke ne bi bio tako bogat, obilježila je otvorenjem prigodne izložbe 30. godina postojanja.

Muzej grada Rijeke osnovan je odlukom riječkoga Gradskog vijeća, 11. travnja 1994. godine. Dogodilo se to nakon preimenovanja Muzeja narodne revolucije, dotadašnje ustanove od koje je nova ustanova preuzela zbirke i djelatnike. Zgradu u kojoj je tada djelovao Muzej, zbog njezina oblika, djela arhitekte Nevena Šegvića, danas popularno nazivamo „Kockica“.

Trideseta obljetnica obilježava se izložbom u „Kockici“ koja vodi kroz aktualne muzejske zbirke ustanove i druge muzejske aktivnosti. Muzej grada u proteklih je 30 godina prikupio povijesnu i umjetničku građu formirajući nove muzejske zbirke i dokumentacijske fondove, uz čitav niz izlagačkih i izdavačkih aktivnosti, što je i prikazano prigodnom izložbom. Muzej je u povodu obljetnice pripremio i posebno izdanje koje kataloški rekapitulira što je sve učinjeno u proteklom razdoblju, te pruža osobnu iskaznicu Muzeja danas.

30_godina_muzej_grada_rijeke_izlozba__21_

Izložba „30 godina Muzeja grada Rijeke“ svečano je otvorena izvedbom nekoliko članova združenog zbora Prve riječke gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičića, nakon čega su se javnosti obratili vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke, Mladen Urem, bivši ravnatelj Ervin Dubrović, kustosica Deborah Pustišek Antić, urednica kataloga, Marija Lazanja Dušević i riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Mladen Urem je u svojem obraćanju naglasio kako Muzej danas slavi trideset godina postojanja, ali on ima duboke temelje u povijesti i nasljednik je Muzeja narodne revolucije i iza njega je zapravo šezdeset ijedna godina tradicije. Ervin Dubrović ostavio je dubok trag u tih trideset godina povijesti muzeja jer je čak dvadeset i šest godina bio ravnatelj i sudjelovao u cjelokupnoj transformaciji i oblikovanju Muzeja, sve do njegova preseljenja u novu zgradu u Art kvartu Benčić

30_godina_muzej_grada_rijeke_izlozba__3_

Kako je pojasnila Deborah Pustišek Antić Muzej je počeo s pet naslijeđenih zbirki. Trideset godina kasnije, pred nama je sedamnaest zbirki. Tijekom godina izmijenili su se njihovi voditelji, ali su svi predano radili na tome da se fundus što više obogati. Tih sedamnaest zbirki predstavljeno je u prizemlju „Kockice“ na način da je svaka zbirka prezentirana s nekoliko predmeta koji jasno odražavaju čime se svaka od tih zbirki bavi.
Marija Lazanja Dušević, urednica kataloga, istaknula je važnost timskog rada i dokumentiranja rada ustanove. Ovo posebno izdanje kataloga pruža uvid u proteklih trideset godina, a imalo je dvojaki cilj – obilježiti obljetnicu i pokazati da djelatnici muzeja imaju veliki potencijal, što se pokazalo kroz njihov rad kroz godine, kazala je Lazanja Dušević.

Čestitavši na 30. rođendanu Muzeja grada Rijeke gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo kako Muzej grada Rijeke nije samo institucija, već čini kulturnu sredinu, umjetnički kolektiv u kojem se na svakom koraku, eksponatu ili sadržaju, vidi ljubav prema umjetnosti, povijesti i kulturi, ali ponajviše – našoj Rijeci, što se posebno istaknulo u realizaciji projekta Europske prijestolnice kulture.

30_godina_muzej_grada_rijeke_izlozba__8_

“Upravo je projekt Europske prijestolnice kulture omogućio razvitak i izgradnju Art kvarta Benčić, u sklopu kojeg je, kao simbol tradicije i suvremenosti te kao kruna dugogodišnjeg kvalitetnog rada Muzeja, niknula obnovljena spektakularna zgrada Palače šećerane, novog doma Muzeja grada. Drago mi je da smo kroz sve ove godine uvijek bili partneri i suradnici s istim ciljem, za ljepšu, bolju i drugačiju Rijeku – grad koji prepoznaje i cijeni svoju baštinu i svoj urbani identitet. Ovo je prilika da zahvalimo i svim djelatnicima koji već godinama vrijedno rade, s istim žarom i ljubavi prema ovom gradu i njegovim posebnostima. Uvjeren sam da će ova proslava biti samo dodatna motivacija da nastavite dalje za ovaj grad, za ovaj muzej, za kulturu i umjetnost u našoj Rijeci”, kazao je Filipović.

Program obilježavanja obljetnice ustanove traje do 20. lipnja 2024. godine., ali će se prigodna događanja nastaviti tijekom cijele godine javnim predavanjima, predstavljanjima publikacija, okruglim stolovima, stručnim vođenjima i slično, u kojima će sudjelovati djelatnici Muzeja grada te drugi stručnjaci za baštinske teme.

pocket icon

Svečano otvorena izložba „30 godina Muzeja grada Rijeke“

Više sa portala torpedo.media ...