[FOTO] Jedan dan svaki dan: U MMSU otvorena izložba slovačke fotografkinje Zuzane Pustaiove

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.09.2022

Otvorena_izlozba_Jedan_dan_svaki_dan_slovacke_fotografkinje_Zuzane_Pustaiov__1_

Izložbom je predstavljena istoimena fotografska serija kojom je umjetnica na Rovinj Photodays festivalu 2021. odnijela Grand Prix i godinu nakon obranila doktorsku disertaciju na Akademiji likovne umjetnosti u Bratislavi.

Otvorena_izlozba_Jedan_dan_svaki_dan_slovacke_fotografkinje_Zuzane_Pustaiov__3_

Rijeka - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena je izložba “Jedan dan svaki dan” slovačke fotografkinje Zuzane Pustaiove. Izložbom je predstavljena istoimena fotografska serija kojom je umjetnica na Rovinj Photodays festivalu 2021. odnijela Grand Prix i godinu nakon obranila doktorsku disertaciju na Akademiji likovne umjetnosti u Bratislavi.

Inscenirane fotografije iz serije “Jedan dan svaki dan” pokazuju kako običan čovjek odgovara na imperativ životnog stila, indirektno najavljujući njegove uspjehe i promašaje. Promatrajući aktualni društveni krajolik, Zuzana Pustaiová ukazuje na nerealne prohtjeve koje suvremeni model života nameće, od ideologije zdravog života, kulta tijela i socijalne prilagodljivosti, do opće učinkovitosti i društvene odgovornosti.

Otvorena_izlozba_Jedan_dan_svaki_dan_slovacke_fotografkinje_Zuzane_Pustaiov__9_

Umjetnica Zuzana Pustaiová (1990., Levice, Slovačka) jedna je od ključnih pripadnica mlađe generacije slovačkih fotografkinja u usponu. U svom radu istražuje temu obitelji i zamršenosti obiteljskih odnosa, kao i konvencije uloga u društvu. Razotkriva različite kulturne stereotipe vezane uz spol, rod, dob, tradiciju i socijalnu uključenost, što čini duhovitim opažanjima, zdravim humorom i neposrednom ironijom. Doktorirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Dobitnica je više međunarodnih nagrada i priznanja.

pocket icon

Otvorena izložba Jedan dan svaki dan slovačke fotografkinje Zuzane Pustaiov

Više sa portala torpedo.media ...