[FOTO] Na Trgu Riječke rezolucije održan Festival „Canzonette Fiumane“

Autor: Marina Pauletić 13.06.2023

festival_canzonette_fiumane_2023_rijeka__6_

Glavnu nagradu Bruno Petrali, odnosno Grand Prix osvojio je Francesco Squarcia.

Rijeka – Jučer je na Trgu Riječke rezolucije u sklopu Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke, u organizaciji Zajednice Talijana Rijeka održan drugi po redu glazbeni festival „Canzonette Fiumane“.

festival_canzonette_fiumane_2023_rijeka__2_

„Canzonette Fiumane“ je festival starih fiumanskih pjesama u novim aranžmanima koje izvode popularni izvođači uz pratnju festivalskog orkestra. Cilj festivala je glazbena promocija fiumanske tradicije i kulture, kao i to da se fiumanski dijalekt, na kojem se pjesme izvode, te i istrovenetski, prizna kao nematerijalna kulturna baština RH. Tim je povodom jučerašnji festival dokumentiran te će prikupljeni materijal biti poslan Ministarstvu kulture i medija, kako bi se navedena baština i službeno priznala kao nematerijalno naslijeđe Republike Hrvatske.

festival_canzonette_fiumane_2023_rijeka__4_

Natjecateljski dio festivala ocijenila su tri žirija sastavljena od po tri člana. Prvo mjesto za najbolji tekst osvojila je Tiziana Dabović za pjesmu „Merli de Toreta“, kojega je izveo Damir Vrbljanac. Nagradu za najbolju interpretaciju osvojio je Stefano Hering s izvedbom pjesme „El mio sbaglio“ koju je skladao Maurizio di Capua, napisao Stefano Hering, dok aranžman potpisuju Maurizio di Capua i Mauro Giorgi. Glavnu nagradu Bruno Petrali, odnosno Grand Prix osvojio je Francesco Squarcia za pjesmu „Amor fiuman“, a koju je napisao i skladao upravo on, dok je za aranžman skladbe zaslužan Aleksandar Valenčić.

festival_canzonette_fiumane_2023_rijeka__8_

Više pogledajte u našoj foto galeriji.

pocket icon

Na trgu Riječke rezulocije održan Festival Canzonette Fiumane

Više sa portala torpedo.media ...