[FOTO] Najavljen Verdijev „Don Carlo“, veličanstveni riječko-mariborski operni spektakl, novi ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević

Autor: Portal Torpedo 18.04.2023

don_carlo_najava_predstava_2023__9_

Novi ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević.

Rijeka - Omiljeni Verdi vraća se na riječku pozornicu jednom od njegovih zasigurno najboljih i najambicioznijih opera, „Don Carlom“ koji će kao operni spektakl, u koprodukciji riječkog HNK-a i mariborskog SNG-a, pod ravnanjem maestra Simona Krečiča i u režiji Marina Blaževića biti premijerno izveden u petak, 21. travnja.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je obznanjeno i kako je za novog ravnatelja riječke Opere imenovan Dražen Siriščević.

„Iznimno sam sretan što smo suradnju dviju opernih kuća uspjeli ostvariti tako velikim naslovom i što smo dobili šansu predstaviti je veličanstvenim djelom i bogatim sadržajem uz ekipu vrhunskih solista“, rekao je dirigent i ravnatelj mariborske Opere Simon Krečič te podsjetio kako je ova koprodukcijska opera već zabilježila veliki uspjeh u Mariboru.

don_carlo_najava_predstava_2023__4_

Riječki intendant i redatelj predstave Marin Blažević najavio je scenografski i kostimografski spektakl zahvaljujući scenografu i oblikovatelju svjetla Wolfgangu von Zoubeku, koji je radio u svim najvećim svjetskim opernim kućama s imenima kao što su primjerice Herbert von Karajan, Giancarlo del Monaco iliWerner Herzog, te kostimografkinji Sandri Dekanić.

„ Ali ostale bi to samo lijepe slike da nemamo fantastične soliste, nevjerojatan solistički tim, a svi će oni debitirati u svojim ulogama“, najavio je Blažević te istaknuo kako će najpoznatiji romantični par riječke Opere Anamarija Knego i Aljaž Farasin na premijeri nastupiti kao Elisabeta i Don Carlo, a u kasnijim će ih izvedbama zamijeniti Rebeka Lokar i Dimitris Paksoglou. Rodriga će tumačiti mladi slovenski bariton Jaka Mihelač kojega je uspješna karijera, između ostalog, odvela već do Berlina i tamošnje operne kuće.

U ulozi Filipa II. nastupit će riječki operni prvak Luka Ortar, u ulozi Eboli počasna članica riječkog ansambla, Riječanka Diana Haller te kao Veliki inkvizitor nacionalni prvak Giorgio Surian, solistički trolist koji se danas obratio novinarima.

don_carlo_najava_predstava_2023__10_

Luka Ortar, kojemu je Filip II. zasigurno najveći dosadašnji izazov u riječkoj Operi, istaknuo je kako upravo o ovoj ulozi sanja još od svojih studentskih dana te s velikim respektom čeka dan premijere.

Nekadašnji iznimno poznati Filip II., a danas Veliki inkvizitor, Giorgio Surian kazao je kako se veseli svojoj ulozi kao i ponovnoj suradnji s Marinom Blaževićem. „A Filipa. II. prepustio sam sjajnom Luki Ortaru, Filipu za budućnost.“

Mezzosopranistici Diani Haller Eboli će biti još jedna uloga u kojoj će debitirati na riječkoj opernoj pozornici.

don_carlo_najava_predstava_2023__2_

„Sve uloge kojima sam debitirala u Rijeci, Belllinijevu Adalgisu ili Händelovog Julija Cezar,,kasnije sam uspješno pjevala u Europi. Kada se prvi put pjeva neka uloga važno je imati vrhunskog redatelja i dirigenta kao što su Marin Blažević i maestro Simon Krečič“, istaknula je Diana Haller i najavila kako će ulogu Eboli u francuskoj verziji opere odnosno „Don Carlosu“ sljedeće sezone pjevati u Stuttgartu.

Intendant Blažević predstavio je i novog ravnatelja Opere Dražena Siriščevića koji će na toj funkciji ostati do kraja njegova mandata te poželivši mu dobrodošlicu istaknuo kako je Siriščević suradnik, prijatelj i kolega neupitne kompetencije i fantastičnih referenci.

Dražen Siriščević je pak naglasio kako je njegov dolazak u Rijeku, njegov rodni grad u kojem se prvi put susreo s operom, prepun emocija i lijepih sjećanja.

„Nastojat ću svu svoju strast i ljubav prema operi ugraditi u ovo kazalište, a sada se jedino mogu diviti cijelom ansamblu koji je uspio pripremiti „Don Carla“, veličanstveno glazbeno-dramsko ostvarenje.“

pocket icon

Najavljen Don Carlos

Više sa portala torpedo.media ...