Foto natječaj PGŽ: Proglašeni pobjednici za rujan, objavljena tema za listopad

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 03.10.2022

Dijana-Vukman-Jesen-na-stolu_foto_natjecaj FOTO: Dijana Vukman - Jesen na stolu

Prvo mjesto osvojila je “Jesen na stolu” Dijane Vukman, a po glasovima putem Facebooka najboljom je proglašena “Jesen kuca na vrata” autora Darka Golika.

Rijeka- Proglašeni su pobjednici foto natječaja za rujan. Komentar fotografija i nagrađenih dao je predsjednik Fotokluba Rijeka, profesor Borislav Božić.

“Tema za rujan bila je jesen. Kako je prepoznati? Kroz promjenu boja u prirodi, kroz dozrele plodove, kroz pospremanje zimnice i sve one ostale nagovještaje dolaska jeseni. I evo nas u zbirci od četrnaest fotografija koje interpretiraju jesen u njenoj višestrukoj pojavnosti. Autori su svestrani u biranju i snimanju motiva: od klasičnih maglovitih pejzaža, scena šume u mijeni boje, aranžmana mrtve prirode dozrelog voća, djevojčice koja slika predjele dozrele jeseni ili uživanja u „tepihu“ otpaloga lišća i, naravno, tu je i vjeverica u potrazi za hranom. Mogu reći da su pa skoro u potpunosti obuhvaćeni mogući motivi jeseni. Vrlo često sam, kada su teme slične ili ovakve, afirmirao snimke otvorenih prostora, tj. pejzaže. Sada sam se odlučio za fotografije mrtve prirode. U ovom slučaju to su detalji ili aranžmani dozrelog voća.

Ono što je važno istaknuti je to da svi autori, koji svojim radovima sudjeluju u ovom rujanskom natječaju, imaju fotografsko iskustvo i vrlo suvislo vladaju fotografskim jezikom. Premda sam uživao u svim ovim fotografijama, imam obavezu odabrati najbolju i ovom slučaju biram scene dozrelih plodova jeseni. Pohvaljujem Jesen kuca na vrata Darka Golika, Jesen stigla Biljane Pantelić Adžaga i Creska jesen sa nama Vesne Štrbac. Svi ovi spomenuti i pohvaljeni autori svojim fotografijama pokazuju visoki stupanj zrelosti i razumijevanja fotografije kao medija i stvaralačke platforme i u tom smislu može se reći da su formirani kao autori.

Fotografiju koju izdvajam na prvo mjesto je “Jesen na stolu” Dijane Vukman. Autorica postavlja vrlo jednostavnu kompoziciju – tri različite boje grozdova na način da postavlja, da formira piramidalnu kompoziciju s neutralnom pozadinom. Ovakva kompozicijska konstelacija emanira snagu i ljepotu grožđa, vina i vinove loze; ne samo sada već i kroz cijelu povijest. Ovo je pojednostavljena, ali vrlo uspješna kompozicija koju je autorica postavila i snimila i time poslala vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku da je jesen tu na našem stolu. Dakle, za mjesec rujan prvo mjesto pripada fotografiji Jesen na stolu autorice Dijane Vukman.”

Tema za listopad je zalazak sunca u Primorsko-goranskoj županiji. “Jesen kuca na vrata” autora Darka Golika pobjednička je fotografija po glasovima putem Facebooka.

Darko-Golik-Jesen-kuca-na-vrata-1024x683_foto_natjecaj FOTO: Darko Golik - Jesen kuca na vrata
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...