[FOTO] Premijera opere „Don Carlo“ nagrađena ovacijama ushićene publike: Pružili su nam savršeni verdijanski doživljaj!

Autor: Marina Pauletić 22.04.2023

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__3_

Operni su spektakl predvodili vrhunski solisti od kojih mnogi nastupaju na poznatim europskim opernim pozornicama

Rijeka - Omiljeni Giuseppe Verdi vratio se na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca jednom od njegovih zasigurno najboljih i najambicioznijih opera, „Don Carlom“, opernim spektaklom u koprodukciji riječkog HNK-a i mariborskog SNG-a, pod ravnanjem maestra Simona Krečiča i u režiji Marina Blaževića, čiju je premijernu izvedbu u petak 21. travnja 2023. publika ispratila dugotrajnim i glasnim ovacijama.

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__2_

Moćne arije i dueti te veličanstvene scene u ovoj glazbeno-scenskoj ljubavnoj i političkoj drami gotovo su od početka izvedbe praćeni brojnim aplauzima na otvorenoj sceni.
Veliki obol spektakularnosti novog riječkog „Don Carla“ dali su kostimografkinja Sandra Dekanić i svjetski poznati scenograf i dizajner svjetla Wolfgang von Zoubek koji je surađivao s umjetnicima kao što su Herbert von Karajan, Werner Herzog, Zubin Mehta, Lorin Maazel, Giancarlo del Monaco i drugi.

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__1_

Operni su spektakl predvodili vrhunski solisti od kojih mnogi nastupaju na poznatim europskim opernim pozornicama: Aljaž Farasin kao Don Carlo, Luka Ortar kao kralj Filip II., Diana Haller u ulozi Eboli, Anamarija Knego kao Elizabeta de Valois, Jaka Mihelač u ulozi Rodriga i Giorgio Surian kao Veliki inkvizitor.

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__4_

Na večerašnjoj su premijeri bili i intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo, Irena Kregar Šegota u ime Ministarstva kulture i medija, operne primadone Dunja Vejzović i Vlatka Oršanić, skladatelji i dirigent, akademik Zoran Juranić, redatelj i scenograf Christian Romanowski, slovenska redateljica Eva Hribernik, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Pešić Živadinov i mnogi drugi. Neki od njih podijelili su svoje prve dojmove o predstavi:

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__5_

„Povratak grand opere u Rijeku. Pružili su nam savršeni verdijanski doživljaj!“,
„Divno! Izvanredno! Glasovi solista najviše su me oduševili, pravi verdijanski. Scena je minimalistička, ali puno govori. Kostimi sjajni, naglašeni dijelovi iz povijesnog razdoblja, fenomenalni detalji. Divota! Ostale smo bez riječi. Prošlo je u hipu i odlazimo zadivljene!“,
„Bilo je divno, i scenski i u izvedbi. Divna večer umjetnosti, uz Verdijevu glazbu“,

„Večeras je publika „oteta“ od svakodnevice i „uronjena“ u prekrasnu umjetnost. Kakav užitak! Orkestar je za posebnu pohvalu. A predivno je i za oko, vizualno je predstava fenomenalna. Koreografija je također zanimljiva“, „Manje je puno. Simbolika je snažna“.

Reprizne izvedbe Verdijevog „Don Carla“ na pozornici „Zajca“ su 27., 28. i 29. travnja te 2. svibnja.

don_carlo_hnk_ivana_pl_zajca__6_

Foto: Dražen Šokčević

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...