[VIDEO/FOTO] Prva večer 43. Ri Rock festivala u znaku novih nada i 40 godina Grča

Autor: Ana Šumanović 10.12.2022

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__27_ Soulcase

Veliku fotogaleriju i video prilog prve večeri pogledajte u nastavku...

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__22_ Zoff

Rijeka - Prva večer 44. Ri Rock festivala zasigurno je žanrovski bila jedna od interesantnijih na ovom kultnom festivalu. Tko je bio, mogao je čuti sve od hip hopa preko punka pa do metala. Neki od bendova i izvođača su u petak po prvi put nastupali uživo. Jedan od njih je bio Dix, koji je otvorio večer. Iako mu pozornica nije strana, prvi put je samostalno nastupao kao hip hop izvođač. Nakon njega uslijedili su Gacki galeb s nešto živahnijim disco funk pop izvedbama, a nakon njih, da punk ipak još nije mrtav pokazali su mladi pazinski punkeri Racibor sa svojim angažiranim tekstovima, ali i nastupom dovoljno energičnim za tako mlad band, pa su već oko 21 sat krenuli prvi “mosh pitovi”.

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__4_-78341

Riječkoj publici poznata ekipa iz prijašnjih bendova Epicentar i Godsbane okupila se u srpnju 2022. u heavy metal band Not Today, koji je publiku uveo u nešto “tvrđi” nastavak večeri. Malo veća gužva počela se stvarati kada su na pozornicu stupuli My Pitbull Lucifer, pulski band osnovan 2020. godine od strane članova Mighty Zazuuma i Bolesnog Grinja. Band u svojim pjesmama uspješno kombinira zvukove punk, stonera i noise žanra, a žestoka energija banda, posebice pjevača uvela je publiku u ono što slijedi, “zvijezde” večeri - kultni Grč. Grč, odnosno njegov frontman i jedini originalni član Zoff, je i ovim nastupom pokazao da godine znače samo iskustvo, te da su iako je na sceni već 40 godina, band još relevantan i ima što za reći i pokazati.

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__65_ One Possible Option

Nako Grča, slijedio je nešto žanrovski “laganiji” sastavi, dobitnici prošlogodišnjih Ri Rock kipića u kategorijama ‘Nove nade’ i ‘Izvođač godine’ - alt rock band Soulcase i indie/electro rock sastav One Possible Option. Večer su zaokružili kratkim, ali slatkom nastupom psihodelični indie band Mrave brojim, koji su predstavili svoj novi singl “Samoubojica”.

Na Izgubljenom flooru glazbeni selektor Grga je pak vrtio najbolje od riječke scene.

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__35_

Kao i prijašnjih godina Udruga Ri Rock održava već petu dodjelu nagrade Ri Rock Kipić kojoj je cilj pružiti podršku i ukazati na rad glazbenika alternativnog izričaja koji su u 2022. godini izbacili singlove, albume, spotove te na druge načine gradili scenu. Osim toga, nagradom Ri Rock Kipić želi se istaknuti i umjetnike koji su im u tome pomogli stvarajući dizajne njihovih albuma, majica i spotova. Stručni žiri sastavljen od bitnih aktera Ri Rock scene odabire pobjednike u 7 kategorija kojima će Udruga Ri Rock dodijeliti Ri Rock Kipić kao znak zahvale što su svojim trudom i radom uveličali i unaprijedili riječku rock scenu.

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__26_ Nove nade...

U petak je dodijeljeno 4 od 7 Ri Rock kipića: Nagradu “Nove nade 2022.” osvojili su Ocean of Another, najbolji videospot 2022. Imaju Po’ metra crijeva za pjesmu Čižićka Rapsodija kojeg je radio Undertoon Production, nagradu “Album Art Cover 2022”. dobili su Old Night and All Things Rotten za album “Ghost Light”, a najbolji “T-shirt art 2022.” imaju Mamut i njihove nihilističke majice Detestor Graphicsa.

Ovogodišnji Ri Rock Kipići kreirani su u znak podrške LGBTQ+ zajednici. Simbolično su obojani bojama dugine zastave a festivalu će se oba dana pridružiti i Udruga LORI iz Rijeke čiji članovi zastupaju prava i jednakost LGBTQ+ zajednice.

ri_rock_festival_palach_2022_1_vecer_grc_one_possible_option_soulcase__15_

Udruga Ri Rock nastavlja suradnju i s Azilom za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka” te Su tako i ovog puta na vidljivim mjestima u Palachu postavljene donacijske kutije u koje
posjetitelji mogu ubaciti dobrovoljni prilog za nezbrinute životinje.

VIDEO

pocket icon

43. Ri Rock festival - Proglašenje pobjednika / Grč, Soulcase i One possible option

Više sa portala torpedo.media ...