[FOTO] U Exportdrvu održana premijera predstave „Yerma“ HNK Ivana pl. Zajca

Autor: Marina Pauletić 19.01.2023

Yerma_zajc_predstava_2023__3_

Tri su ključna odnosa u predstavi: Yerma i njen muž Juan, Yerma i njen neostvareni ljubavnik Victor te Yerma i majke u selu.

Rijeka - Predstava „Yerma“ ansambla Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca prema drami Federica Garcíje Lorce u adaptaciji Maje Ležaić i redateljice predstave Rajne Racz, premijerno je izvedena jučer u prostoru Exportdrva.

„Predstava „Yerma“ nastaje kao prisjećanje na istoimenu dramu Federica Garcíje Lorce. Prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu, usprkos njezinoj ogromnoj želji koja vremenom postaje razarajuća opsesija. Ime junakinje Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom“, kaže mlada redateljica Rajna Racz i dodaje: „U ovoj predstavi kreirali smo mitologiju jednog udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg. On ima svoja pravila i ograničenja, to je svijet plutajućih slika koje su nabijene snažnom, ali neosviještenom emocijom. Krikovi smrti i rađanja života jednako zvuče.“

Yerma_zajc_predstava_2023__2_

Tri su ključna odnosa u predstavi: Yerma i njen muž Juan, Yerma i njen neostvareni ljubavnik Victor te Yerma i majke u selu. Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor). Uz njih u predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev.

Uz redateljicu Rajnu Racz i dramaturginju Maju Ležaić, autorsku ekipu „Yerme“ čine koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Snimljenu glazbu izveli su članice i članovi Riječkog simfonijskog orkestra Lucija Kovačević, Mihael Hrgar, Golnar Eyublu, Pedro Rosenthal Campuzano te Toni Kraljac i Marin Živković.

Yerma_zajc_predstava_2023__1_

Nakon jučerašnje premijere, reprize predstave koja se u Rijeci s nestrpljenjem iščekuje na programu su 19., 20. i 21. siječnja te potom 7., 8., 10. i 11. veljače, a sve se izvode u Exportdrvu.

U našoj foto galeriji pogledajte što vas očekuje u reprizama predstave.

pocket icon

U Exportdrvu održana premijera predstave "Yerma" HNK Ivana pl. Zajca

Više sa portala torpedo.media ...